Ana Manşet Reklam

Sağlık

2020 global kanser istatistikleri açıklandı:

2020 yılında 10 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetti

5 Ocak 2021 Saat: 11:04
2020 global kanser istatistikleri açıklandı:
2020 global kanser istatistikleri açıklandı:

Dünya COVID-19 salgınıyla meşgul, ancak çağımızın önemli hastalıklarından kanser gibi hastalıklarda da 2020 yılında artışlar yaşandı. 15 Aralık’ta Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) Dünya Kanser İstatistiklerini açıkladı. Bu istatistiklerde 185 ülkedeki 36 kanser tipi ile ilgili 2020 yılı bilgilerine yer verildi. Buna göre 2020 yılında 19.3 milyon hastaya yeni kanser tanısı konulduğunu ve 10 milyon kansere bağlı ölüm olduğunun hesaplandığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Dünyada her 5 insandan biri yaşamı boyunca kansere yakalanıyor ve 8 erkekten biri, 11 kadından biri kanser sebebiyle hayatını kaybediyor” açıklamasında bulundu.

 

İlk 10 kanser tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 60’ını ve kanserden ölümlerin yüzde 70’ini oluşturuyor. 2020 yılında ilk defa meme kanserinin yüzde 11.7 ile dünyada en sık rastlanan kanser olduğunu ve her 8 vakadan birinin meme kanseri olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Ona benzer bir sıklıkta, yüzde 11.4 ile akciğer kanseri gözleniyor ve onları sırasıyla yüzde 10 ile kalın bağırsak kanseri, yüzde 7.3 ile prostat kanseri ve yüzde 5.6 ile mide kanseri takip ediyor” dedi.

Kansere bağlı ölümlerde akciğer kanseri ilk sırada

Kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinin yüzde 18 ile ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Kalın bağırsak kanseri yüzde 9.4 ile ikinci sırada, karaciğer kanseri yüzde 8.3 ile üçüncü sırada, mide kanseri yüzde 7.7 ile dördüncü sırada ve meme kanseri de yüzde 6.9 ile beşinci sırada yer alıyor” açıklamasında bulundu.

Erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri ölüme yol açıyor

Erkeklerde en sık görülen ve ölüme yol açan kanserin akciğer kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Serdar Turhal, “Onu, görülme sıklığında prostat ve kalın bağırsak kanseri izlerken, ölüme yol açma sıklığında ise karaciğer kanseri ve kalın bağırsak kanseri izliyor” dedi. Kadınlarda ise en sık görülen (her 4 vakadan biri) ve ölüme yol açan (her 6 ölümden biri) kanserin meme kanseri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serdar Turhal, “Onu, görülme sıklığında kalın bağırsak kanseri ve akciğer kanseri, ölüme yol açmada ise akciğer kanseri ve kalın bağırsak kanseri izliyor” dedi.

2040 yılında 28.4 milyon kişiye yeni kanser tanısının konacağı tahmin ediliyor

Meme kanseri artışındaki ana sebepler arasında daha geç yaşta çocuk sahibi olunması, daha az çocuk doğurulması, artan obezite ve hareketsiz yaşamın düşünüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Serdar Turhal, “Mevcut trend korunursa 2040 yılında yüzde 47 artışla 28.4 milyon kişiye yeni kanser tanısı konulacağı hesaplanıyor. Bu artıştan en çok etkilenecek ülkelerin ise düşük ve orta insani gelişmişlik grubundaki ülkeler olması öngörülüyor” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑