parkinnn

Güncel

ABD'den sonra İngiltere! İşte skandal yasağın perde arkası...

ABD'nin direkt uçuşlarda sekiz ülkeye kabin içinde büyük elektrik cihaz taşımayı yasaklamasının ardından, aynı yasağı İngiltere'nin de onaylaması gözleri o havayolu şirketlerine çevirdi! Zira yasağın en çok THY, Emirates,

23 Mart 2017 Saat: 12:53
ABDden sonra İngiltere! İşte skandal yasağın perde arkası...
ABD'den sonra İngiltere! İşte skandal yasağın perde arkası...

Aralarında İstanbul’un da bulunduğu 8 şehirdeki 10 havalimanından ABD’ye, Türkiye’nin de olduğu 6 ülkedeki tüm noktalardan İngiltere’ye doğrudan sefer yapacak uçaklarda yolcular uçağa cep telefonundan büyük elektronik cihaz sokamayacak.

ABD’nin yasağı  İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yanı sıra Abu Dabi, Dubai , Amman , Cidde, Riyad, Doha, Kahire, Kazablanka ve Kuveyt için;  İngiltere’nin yasağı ise Türkiye’nin yanı sıra Lübnan, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan’dan yapılacak tüm seferlerde geçerli olacak.

Yasağın en çok THY, Emirates, Qatar ve Etihad Havayolları’nı etkileyeceği belirtiliyor. Zira  bu dört şirket geçen yıl  dünyanın en iyi havayolu şirketleri sıralamasında ilk 10’da yer alarak Avrupalı ve Amerikan havayolu şirketlerinin tahtını sallamıştı.

DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, konuyla işgili şu açıklamayı yaptı: "(ABDye uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlaması) İstanbul Atatürk Havalimanının ve Türk Hava Yollarının bu kapsam dışında tutulması için girişimlerimiz devam etmektedir. Bu girişimlerimiz sadece ABD makamları nezdinde değil, benzer uygulamaya geçeceğini ifade eden İngiltere makamları nezdinde de yürütülmektedir." 

"EN BÜYÜK ZARARI, THY'YE VERECEK"

Sabah gazetesinden Şeref Oğuz  konuyu köşesine taşıyarak şu noktalara dikkat çekti: "İngiltere ve ABD'nin elektronik cihazların kabine alınması yasağı, en büyük zararı, bayrak taşıyan havayolumuz THY'ye verecek. Bu yasak, Türkiye özellikle İstanbul ayaklı transfer uçuşlarının Avrupa'ya kaymasına yol açabilecek.

Bir diğer zarar, Türkiye imajına yönelik... İstanbul çıkışlı uçuşların, bir şekilde "güvensiz" olduğu algısı oluşturuluyor. Bunun anlamı, turizme ve havayolu sektörüne ilave külfettir.

Yasağın özünde, uçuş güvenliği yatıyor. Güvenli uçuşu kim istemez ki... Laptop benzeri cihazların teröristlerin elinde bombaya dönüşebilme riski, öteden beri var ve şirketler buna karşı tedbir getirmiş durumda..."

YASAĞI AHL'DE İLK İNGİLİZ BRİTİSH AİRWAYS BAŞLATTI

İngiltere merkezli havayolu şirketi British Airways (BA), önce ABD'nin başlattığı arkasından İngiltere’nin devam ettiği cep telefonu dışındaki tüm elektronik aletlerin kabinde taşınma yasağının ilk uygulamasını bugün İstanbul Atatürk Havalimanı’nda, Londra’ya giden uçağında başlattı.

BA yetkilileri bu sabah saat 10.00’da İstanbul’dan Londra’ya giden BA-675 sefer sayılı uçak yolcularına bir gün önceden iletişim cihazları aracılığı ile ulaştıklarını ve birkaç yolcu dışında büyük çoğunluğun cihazlarını evlerinde valizlere koyduklarını söylediler.

Uygulamanın bu sabah başlamasının dün akşam Londra’da gerçekleşen terör saldırısı ile ilgisi olmadığın belirten bir BA Yetkilisi, " Biz programımızı iki gün önceden yaptık. Uygulama kararını bu sabah başlatmadan önce tüm yolcularımıza ulaştık ve kendilerini bilgilendirdik. Bu nedenle de bır sıkıntı ile karşılaşmadık" dedi.

Güvenlik aramasının Gözen Güvenlik şirketi elemanları tarafından yapılan BA’nın  Londra’ya giden 90 yolcusunun bilet ve pasaport işlemlerinin ardından uçağa binecekleri köprülerin bulunduğu salonda da el bagajı aramasında geçirildi.

 


ABD GEREKÇEYİ BÖYLE AÇIKLADI

ABD Dışişleri Bakanlığı, dün  bazı ülkelerden yapılacak direkt uçuşlarda elektronik cihazların el bagajı olarak yasaklanmasının gerekçesini açıkladı.  Bakanlık Sözcüsü Mark Toner'in yaptığı açıklamada "Bu karar, belirtilen havaalanlarından güçlü terör tehditlerinin ticari uçaklara sızacağı tehlikesi sonucu alınmıştır" denildi. Toner kararın, büyük ölçüde Ulaşım Güvenlik Yönetimi (TSA) ve İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) tarafından alındığını söyledi.

Günlük basın toplantısında konuşan Bakanlık Sözcüsü,  terör gruplarının saldırılar için yeni yöntemler aradığını söyleyerek "Bunlar arasında patlayıcı cihazların kaçakçılığı da var" dedi.  ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sınırlamanın getirildiği ülkelerle doğrudan irtibat halinde olduğuna değinen Toner, uygulamadan etkilenecek havayolu şirketlerinin yetkilileriyle de görüştüklerini sözlerine ekledi.

İNGİLTERE DE YASAKLADI

ABD'ye benzer şekilde İngiltere de kamu güvenliği gerekçesiyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu altı ülkeden yapılan uçuşlarda kabin içine alınan elektronik cihazlara sınırlama getirdi.

İngiltere'nin aldığı karar Türk Hava Yolları ve Pegasus'un yanı sıra, British Airways, easyJet, Jet2, Monarch, Thomas Cook, Thomson, Atlas-Global, EgyptAir, Royal Jordanian, Middle East Airlines, Saudia ve Tunisair'i etkiliyor.

 

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑