Ana Manşet Reklam

Güncel

BAŞKAN SEZER: “19 MAYIS TAM BAĞIMSIZLIK YOLUNDA İLK ADIMIDIR”

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle yaptığı açıklamada: “1.Dünya Savaşı’nın galipleri, 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi ile güvenlikleri için gerekli gördükleri her yeri i

18 Mayıs 2022 Saat: 19:13
BAŞKAN SEZER: “19 MAYIS TAM BAĞIMSIZLIK YOLUNDA İLK ADIMIDIR”
BAŞKAN SEZER: “19 MAYIS TAM BAĞIMSIZLIK YOLUNDA İLK ADIMIDIR”

Merhum Mehmet Akif Ersoy; ‘Çanakkale Şehitleri’ne’ şiirinde: ‘Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!’ dizeleriyle kalplerimizi titreten bir ifadeyle Çanakkale Zaferi için, Aziz Milletimizin ödediği ağır bedeli vurgulamıştır.

 

Çanakkale’yi silah gücüyle geçemeyen itilaf devletleri, Mondros Mütarekesi hükümleri sayesinde, savaş gemilerini İstanbul Boğazı’na demirleme imkânı bulmuşlardı. İstanbul ahalisi, ızdırap ve büyük teessürle bu elim hadiseyi izlerken, azınlıklar da, Yunan zırhlısı Averof’un da olduğu işgal donanmasını çılgınca alkışlamakta, itilaf devletlerinin bayraklarını sallayıp, 1453’ün intikamı aldıklarından bahisle, zafer alayları düzenlemektedirler. Ortam tam da; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nde: ‘…İstiklal ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.’ ifadesinde anlattığı gibidir.

 

Mondros Mütarekesi uyarınca dağıtılan Yıldırım Orduları Grup Komutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa, 13 Kasım 1918’de İstanbul’a geldiğinde, gördüğü acı manzara karşısında, Yaveri Cevat Abbas’a, savaş gemilerini göstererek, en küçük bir şüphe, tereddüt göstermeden şöyle diyecektir: ‘Geldikleri gibi gidecekler!’ İstanbul'da işgalcilerin gölgesinde bir direniş örgütlemenin mümkün olmadığını anlayan, ‘Toroslar'da dumanı tüten tek bir Yörük çadırı dahi varsa, şunu iyi biliniz ki, hiçbir güç, bizi yıkamaz.’ diyerek, istiklal mücadelesinin Anadolu’nun bağrından yükseleceğini ifade eden ve her zaman Türk Milleti’nin mücadele azmine güvenen Gazi Mustafa Kemal Paşa, İstiklal Mücadelesi’ni 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak başlatmıştır.

 

Başkenti işgal edilmiş, orduları dağıtılmış, silahı elinden alınmış bir milletin yaratacağı destanın işaret fişeğidir 19 Mayıs.

 

Aziz Türk Milletinin, Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde, emperyalist işgal güçlerine ‘Ya istiklal, ya ölüm’ diyerek başkaldırdığı, milli egemenliğe dayanan, tam bağımsız bir devlet kurma kararının ilk adımının atıldığı kutlu bir gündür 19 Mayıs.

 

19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan özgürlük meşalesinin aydınlığı, büyük bir hızla vatanın her köşesine yayılmıştır.

 

Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından 19 Mayıs’ta başlatılan Milli Mücadele, topyekûn bir ordu haline gelen Türk Milleti’nin, sarsılmaz azim ve kararlılığı sonucu, 9 Eylül 1922’de İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu ile zaferle taçlanmıştır.

 

Tarihi bir dönüm noktası olan 19 Mayıs günü, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından, gençlerimize bayram olarak armağan edilmiştir.

 

Geleceğimizin teminatı ve umut kaynağı değerli gençlerimizin; şanlı tarihimizden alacakları ilhamla, istiklalin anlam ve önemini idrakiyle, istiklalimizi daima müdafaa ve muhafaza edeceklerine, ülkemizi; muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıyacaklarına inancım tamdır.

 

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Mücadele’de mukaddes vatanımız için canını feda eden Aziz şehitlerimizi ve ahirete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet, şükran ve minnetle yâd ediyor, geleceğimizin teminatı gençlerimizin ve milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını tebrik ediyorum” dedi.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑