parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

AK Parti Kaç yapar?

4 Mayıs 2015 Saat: 14:00

7 Haziran’da gerçekleşecek olan genel seçimlere sayılı günler kaldı. Tüm siyasi partiler beyannamelerini açıkladılar. Şimdi saha çalışmalarına hız verecekler ve propaganda başladığı süreçte ise herkes eteğindeki taşı dökecek, birbirlerine de acımasızca bindirecek.  Kural, kaide, gelenek bu çünkü.

Şu da bir gerçek; 7 Haziran ülkenin kader günü olduğu gibi, o tarih  iktidar partisi dahil bütün siyasi partilerin geleceğini de tayin edecek.  Bu anlamda siyasi ritmin her geçen gün artmaya başlayacağını söyleyebiliriz.

Duruma bu çerçeveden baktığımızda özellikle Ak Parti’nin mevcut oyunu koruması adına ciddi hamleler  gerçekleştireceğini söylemek yanlış olmasa gerek. Nitekim bunun işaretlerini alıyoruz. Bir taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan bastırıyor, diğer yandan Başbakan Davudoğlu. Erdoğan çıtayı daha da yükseğe çıkararak  400 vekil istiyor milletten. Dediğim gibi hem ülkenin yeni bir başlangıca girmesi, hem de AK Parti’nin sadece mevcut oyunu koruması değil, artırması yönünde de önemlidir 7 Haziran.

Peki Ak Parti oyunu koruyabilir mi, artırabilir mi, yedi olan Kocaeli milletvekili sayısını sürpriz sekize çıkarabilir mi?

Bu soruların  reel cevabını şimdilik vermemiz pek mümkün değil.

Ancak , Ak Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhun’un ileri sürdüğü görüşlerden yola çıkarak analiz yapabiliriz. Bu sabah Kocaeli Milletvekili M.Ali Okur, aday Cemalletin Kaflı,  İl Başkanı, Gebze, Darıca, Çayırova ile Dilovası Belediye Başkanları ve ilçe başkanlarının ortak düzenlediği basın toplantısında benzer soruyu Ceyhun’a yönelttim.

Verdiği cevap kendisine göre seçim sonucuna işaret  ediyordu. Ceyhun’un bir sözü dikkatimi çekti. Diyor ki,’’Kaç vekil çıkaracağımızdan önemlisi kaç oy alacağımızdır.’’

Doğru diyor, tam da diplomatik cevap.

Ceyhun’un beklediği 584 bin 845  oyu bir tarafa bırakarak önce seçmen sayımıza bakalım. Kocaeli’nin 7 Haziran’daki seçmen sayısı 1 milyon 220 bin 924. Aslan payı İzmit ve Gebze ilçelerinin. İzmit’in 244 bin 107 olan seçmen sayısını da kenara koyalım.  Çayırova 59 bin389, Darıca 113 bin 468, Dilovası 28 bin 881 seçmene sahip.

Şuraya geleceğim…

Her seçim dönemi bizim Batıyakası Ak Parti’nin kazandıran lokomotifi olmuştur. 2014 yerel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de göz önüne alıp değerlendirme yaptığımızda bu gerçeği görebiliriz.

Dönelim Ceyhun’un beklentisine..

Bahsettiği rakam yakalandığı takdirde zaten yedi vekil çıkarabiliyor Ak Parti. Diplomatik cevap dediğim bu.

Bir hassas konuda şu; Seçmenin oy verirken ele aldığı kriterler. Ki bunun başında yerel hizmetlerin varlığı temel alınıyor. Yani bizim seçmen, ‘Açız, tokuz,’’ dan ziyade ‘’Belediyem ne yapmış’’a bakıyor.

Bu çerçeveden bakıldığında Ak Parti’nin niçin oyunu artırdığını veya koruduğunu görmek mümkün. Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası belediyelerinin hizmetleri ortada. Büyükşehir’i konuşmaya bile gerek yok.

Dolaysıyla seçmen sandığa gittiğinde konuya bir de böyle bakacaktır. O durumda Şemsettin Ceyhun’un beklentisinin sonuç verebileceğini söylemek doğru olur.

YORUMLAR Üye Girişi

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya 2 yorum yapılmıştır
Metin SARIÇAM 04.05.2015 21:52
PERŞEMBENİN GELİŞİ ! 5 - En önemlisi HALK ÇOK YOKSULLAŞTI AKP -ERD. iktidarında ve artık durumlarının her gün kötüye gittiğini iliklerinde hissediyor yoksullar (doğalgaz faturalarını ödeyemeyip kömür kullananlar çok arttı, haberiniz varsa bu yüzden zehirlenenler oldu kışın ) * Sokaklarda o kadar çok dilenen insana rastlıyoruz ki ... O yoksul insanlar artık yürüyüşüne hastayım diye oy verdikleri Tayyip Beyle git gide daha yoksullaştıklaraının (zerülleştiklerinin) farkındalar, ifade ediyorlar. Şahsen tanıdığım, artık oy vermeyeceğim diyen insanları görüyorum. ***Özetle : Bu seçimde AKP ne kadar hile yöntemi kullanır kullansın % 35i geçemez ve 220den fazla vekil çıkartamaz. Erd.ın Başdanışmanı B.YILDIRIM bile AKP azınlık hükümeti kuarar demeye başladı. Araştırma rakamları bu durumu gösterdikçe ERD. hırçınlaşıyor. Açız, yardıma muhtacız feryatlaraına küfretmeye başladı.
Metin SARIÇAM 04.05.2015 21:44
PERŞEMBENİN GELİŞİ = 7 Haziranda göreceksiniz ! diye yazan fanatik hemşehrimize : 1 - Şimdiye kadar bir çok sandık ve bilgisayar hilesiyle, olmayan sokaklarda, hayalet binalarda kendi taraftaralarına 3-4 yerde oy kullandırma vb. hilelerle 8-10 puan fazladan oy kazanmayı becerdi AKP profesyonelleri. 2 - % 10 barajı nedeniyle oy kullanmayanların sandığa gitmemesiyle, SP ve BBPlilerin boşa gideceğine AKPye oy vermesiyle AKP hak ettiğnden çok fazla vekillik kazandı. ( Bu seçimde o hilelere karşı partiler teyakkuzda) 3 - HDP mutlaka barajı geçecek, Parti olarak girmediğinden AKPye giden 30-40 vekili HDP kazanacak ( 60 - 70 vekil çıkartabilir HDP). 4 - SP ve BBP ittifakı seçime asılıyor, barajı geçmeseler de AKPye vermeyecek onların taraftarları. Ve G.Doğuda Hüda Par bağımsız adaylarla seçime giriyor ( 3 puan da onlar kopartır AKPden)
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑