DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Belediye Başkanlarını bekleyen süreç

13 Ağustos 2014 Saat: 17:06

10 Ağustos’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Türkiye’de siyasi dengeler değişecek olsada , Ak Parti’de  yerel yöneticilere bundan sonraki süreçte de büyük sorumluluklar düşecek.

Hatırlayanlar olacaktır..

30 Mart seçimlerinin hemen ardından   ‘Belediye Başkanlarına düşenler’’ başlıklı yazımda  10 Ağustos seçimlerine ve sonrasına  dikkat çekmiştim. Özetle, ‘’Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Bölgemizdeki belediye başkanlarına düşen ; Daha çok çalışmak ve  seçmenle  barışıklığını sürdürürken  kırgınlıklara  yol açmadan  gönüldaşlarını çoğaltmak olmalıdır.. Zira o seçimlerde de  en azından 30  Mart  oylarını  yakalamak , hatta artırmak zorundadırlar. Aksi halde  büyük vebal  altına girerler ve kendi siyasi istikballerini tartışmaya açarlar.’’ demiştim.

Bugün  aynı görüşümüzden devamla konuyu biraz daha genişletmek gerekir.

Çünkü sekiz ay sonra yeni bir seçimle karşılaşacağız.  2015  genel seçimleri  gerek Ak Parti,  gerekse bu partinin  mensubu mevcut Belediye  Başkanları için çok önemlidir.

Birkaç  yönden  ele alabiliriz.

Genel seçimlerde elde edilecek sonuçlar doğrudan   Belediye Başkanlarının çalışmalarıyla irintili olacaktır. O yüzden  Belediye Başkanları partilerinin ana sloganı olan  ‘durmak yok’  felsefesinden ödün vermeden çalışmalıdırlar.

Elbette  bu  sadece  projelerle sınırlı  kalmamalıdır.. İşte bu noktada başkanlar çok daha azimli, çok daha yaratıcı, çok daha toparlayıcı ve toplumun herkesimiyle barışık olmalılar.

Yani, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi olmanın getirebileceği  handikabına  kapılmadan meydanı boş bırakmamalıdırlar.  Bölgemizde ikinci dönemini icraa eden de var, üçüncü döneminde bulunan Belediye Başkanları da..

Asıl sözümüz bunlara.  

Siyaset uzun soluklu bir maraton ise,  o maratondan kopmamanın yolu  seçmenden kopmamaktan geçer.

Biraz açayım..

-Ben iki dönemdir başkanım,ayrıca önümde daha dört yıl var

-Ben üç dönemdir başkanım

-Cumhurbaşkanı da bizden, Başbakan da

-Benim kimseye eyvallahım yok

Gibi  düşüncelerle rehavete kapılmak  görevdeki Belediye  Başkanlarının  önünü  kapatıp, siyasi geleceklerine   ‘’yol ayrımı ‘’ getirebilir.

Bir başka önemli ayrıntıda,  yerel seçimlere   dört yıldan fazla süre kalmış olması da garanti değildir. Burası Türkiye.

Çok ciddi bir seçimden çıktık.

Madem  ‘Yeni Türkiye’  demeye başladık,  bilinmeliki yeni hamlelerin ve  akla gelmeyecek siyasi kararların başlangıcıda olabilir. Siyasette her an  değişkenliğin  olabileceğini unutmamak lazım.  

Mesela, 2015 seçimlerinde Ak Parti  beklediği, dolaysıyla ‘Başkanlık’  sistemine geçişin yolunu açacak olan oy oranı yakalamayabilir. O durumda  daha güçlü yapılanma  için iktidar ve muhalefet ‘Haydi erken genel ve yerel seçime’ diyebilir..

Olmaz demeyin,  olmaz olmaz.

Burası Türkiye  ve  Ak Parti’nin 2023, 2053, 2071 hedefleri var.  

Bunun yolu  genel ve yerel yönetimlerde ‘tam güç’tür.  O anlamda 2015 seçimleri sonuçları ülkemize yeni  siyasi sürprizler getirebilir. Bu yüzden mevcut Belediye Başkanlarının  birinci aşamadaki ömürleri ve en büyük sınavları genel seçimlerdir.

O nedenle, ‘’Yerel seçimden yeni çıktık. Önümde  Beş yılım garanti.’’ edalarına kapılmadan , yarın seçim olacakmış gibi çalışmaları görevleri olmalıdır. Kırmadan, dökmeden, toplumdan soyutlanmadan. Daha da önemlisi seçmene verdikleri ‘ sözlerini’ unutmadan.  Seçmeni kandırmadan, kullanmadan, samimiyetsizliğe bürünmeden...

Unutmasınlarki; söz namustur  ve  söz vermek  başka bir şeye benzemez.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yukarı ↑