parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Sokak iftarları ve Toltar’ın kararı

25 Haziran 2016 Saat: 10:32

Ramazan ayında gerçekleşen mahalle iftarlarını destekleyen bir gazeteci olarak, Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar’ın bu yöndeki farklı kararı, ‘’bakış açımı değiştirdi’’ dersem doğru olur.

Önce başa dönelim, sonra Ali Toltar’a geleceğim.

Bilindiği gibi her Ramazan ayında yerel yönetimler sokak iftarları gerçekleştiriyor , her akşam bir mahallede kurulun iftar sofraları yüzlerce vatandaşı bir araya getiriyor. Burada amaç sadece vatandaşın orucunu açması değil, kardeşlik ve kaynaşmayı da sağlamak, Türk-İslam aleminin geleneklerini idame ettirmek. Ki bazı belediyeler (Örneğin Gebze Belediyesi) iftar verdiği mahallede kurduğu araçta çocuklara yönelik gösteri ve eğlence dinletisi de yapıyor. Karagöz-Hacivat gösterileri ayrıca bir kültür geleneğinin ayakta tutulması yönünden de önemlidir.

Mahalle halkının birlik içinde oruçlarını açması, yönetenlerle yönetilenlerin aynı sofrada hasbihal etmeleri, sakinlerin dertlerini ya da beklentilerini dile getirmeleri de sokak iftarlarının başka bir güzellikleridir.

Bu satırların yazarı , bu duygularla mahalle iftarlarını desteklemiş ve desteklemeye de devam edecektir.

Ancak, madalyonun  bir de diğer yüzü var. Başka bir pencere.

O pencereden bakmamıza ise Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar’ın kararı vesile oldu. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayına kadar her yıl Dilovası Belediyesi’nin de düzenli olarak mahalle iftarları  verdiğini biliyoruz.

Fakat bu kez böyle olmaması dikkatimi çekmişti. Dilovası Belediyesi toplu iftar programları gerçekleştirmeyince sebebini soralım istedik.

Dilovası Belediyesi neden geleneği bu yıl bozdu, niçin mahalle iftarları düzenlemedi?

Meğer  bu konuda Başkan Ali Toltar şu görüşteymiş; ‘’Her akşam mahalle iftarı düzenleyene kadar, ihtiyaç sahiplerine bir aylık erzak yardımı yapmak  daha doğru olur.

Evet, Ali Toltar’a sonuna kadar katılıyorum..

Toltar’ın hesap-kitabının detayı da şöyleymiş: Toplu iftarda bir kişinin yemek maliyeti,  bir hanenin en az 2-3 günlük mutfak masrafına denk geliyormuş.

O nedenle bu karar alınmış. Yani Dilovası’nda olan şu: Ramazan’dan önce tespit edilen yardıma muhtaç ailelere her akşam gıda yardımı gidiyor. Akşam olup hava kararınca görevli ekip , listedeki fakir ailelerin kapısını çalıyor ve iaşeyi  teslim ediyor. Böylece belediye şov yapmamış oluyor, gıda yardımı alan aileler ifşa edilmiyor, rencide olmuyor ve bir tas çorba için kimse sokakta beklemiyor.

Toparlayalım…

Ali Toltar’ın bu uygulamasını da sonuna kadar destekliyorum. Çok akli ve zekice bir hizmet.

Diğer yandan yukarıda belirttiğim gerekçelerden dolayı sokak iftarlarının devamını da destekliyorum…Geleneklerin idamesi için..

Tabii şatafata kaçmadan, şov yapmadan.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑