parkinnn

Röportaj

Gebze’nin %72’i Köşker’le

Gölge Dergi, Gebzelilere Başkan Köşker’i, hizmetlerini ve beklentilerini sordu:

3 Haziran 2017 Saat: 12:33
Gebze’nin %72’i Köşker’le
Gebze’nin %72’i Köşker’le

Sokağın Görüşü

Dergimiz Gebze’de vatandaşlara  üç soru yöneltti. Çıkan sonuçlar çarpıcı. Gebzelilerin %72’i Başkan Adnan Köşker’den memnun olduklarını ve yeniden aday olsa, destek verecekleri görüşünde.

Gebzeliler; belediye hizmetlerini tatmin edici buluyor. Ancak  ilçenin tek ve en büyük sorununun trafik olduğu görüşü yaygın.

Diğer bir dikkat çeken sonuç ise ; AK Parti’li olmayan vatandaşlardan da Köşker’e destek geldiği. İşte sokağın nabzını tutan Gölge Dergi’nin edindiği araştırma sonuçları.

Röportaj: Eray SARIÇAM

‘’Gebze’nin sorunları, Adnan Köşker ve Gebze  Belediyesi’nin hizmetleri ‘’ kapsamında yapığımız sokak röportajlarında,  %72  oranında Gebze Belediyesi ve  Başkan Adnan Köşker’den memnun olunduğuna dair sonuç çıktı.

Bu minvalde bakıldığında Gebze’nin en büyük sorununun ise trafik ve otopark sorunu gözle görünür bi biçimde önde tamamladı.

 Çalışmamız boyunca katılımcılara üç temel soru ilettik:  1- Gebze Belediyesi’nin hizmetlerinden memnun musunuz? 2-Adnan Köşker bugün aday olsa oy verir misiniz? 3-Sizce Gebze’nin en büyük sorunu nedir.

Şimdi bu üç soruya verilen cevaplar doğrultusunda çalışmamızı açımlayalım.

  1. Gebze Belediyesi’nin hizmetlerinden memnun musunuz?

%72 oranında ‘’evet  memnunuz’’ çıkan bu sorunun cevabını üç gün boyunca Gebze’nin çeşitli yerlerinde aramaya çalıştık. 745 kişiyle yüz yüze yaptığımız çalışmada, Gebze Belediyesi’nin en öne çıkan çalışması, Gebze’yi daha yaşanılabilir bir kent yapmış olması yönünde oldu. Vatandaşlar , Köşker’den önce: ‘hava karardıktan sonra dışarı çıkamadıklarını, çıksalar bile başlarını çeşitli tatsızlıklar geldiğini’ ifade ettiler. Ancak Köşker’in görevi devralmasından sonra akşamın geç vakitlerine kadar dışarıda, çarşıda pazarda zaman geçirebildiklerini dile getirdiler.Bu durum, belki de Gebze halkının en çok hoşuna giden, yüzlerini en çok güldüren şey olarak karşımıza çıktı.

Özellikle Arapçeşme Mahallesi halkıyla yaptığımız görüşmelerde, Şehit Şaban Töngel Parkı’nın 2009’dan önce “içkicilerin, tinercilerin” mekânı olduğu, bu yüzden halkın, çocuklarını bu parka gönderemediği öğrendik. Ama 2009 sonrası dönemde yavaş yavaş bu durumun çözüldüğü ve ailelerin çocuklarıyla birlikte gönül rahatlığıyla bu parka gidebildiklerini anlattılar.

Gebze  Belediyesi’nin bir diğer önemli icraatı da yine katılımcıların gözünde park ve bahçelerin artması oldu.. Bilhassa Gebze çarşıdaki yeşillik tepe ve meydanın genişletme çalışmaları, bu bölgede dinlenmek isteyen kişiler için harika bir çalışma olarak değerlendirildi.. Gebze  Kent Meydanı’nda  yaptığımız görüşmelerde ise  özellikle yaşı  +55 olanların, ‘’bundan yıllar önce bu bölgede oturacak adam akıllı tek bir bankın bile olmadığını’’ söylemesi gelişimin geldiği noktayı  gözler önüne  serdi.. Park ve bahçeler ile ilgili belki de tek sorun, İnönü Mahallesi’ndeki merkez parkın durumu. Bu parkla ilgili, halk, gecenin ilerleyen vakitlerinde Suriyeliler ve  Romanların burayı melsen tuttuklarını, seslerden ve içki içmelerinden dolayı rahatsızlıklarını dile getirip, bir an önce bir çözüme kavuşturulmasını istediler.

Sokağın nabzını tuttuğumuz araştırmamızda vatandaşların büyük bir bölümü ,  sadece ‘’trafik ve otopark’’ sorunu öncelik olarak dillendirdi. Özellikle  Yumrukaya ve GOSB bölgesindeki tıkanmalar  halkın en büyük rahatsızlığı olarak karşımıza çıktı.. Görüşmelerimizde birçok vatandaş; “Belediyemizden ve Başkanımızdan son derece memnunuz. Fakat  şu park ve trafik işinin de bir an önce halledilmesini istiyoruz” dediler..

  1. Adnan Köşker Bugün Aday Olsa Kendisine Oy Verir Misiniz?

Bu sorunun cevabı, aslında yukarıda yazıklarımız ile doğrudan bağlantılı. Çünkü çok az bir kesim dışında belediye ile Köşker’i ayrı gören hiç kimse yok. Ayrı görenlerin altında ise ya Köşker ile kişisel bir sorunu ya da siyaseten farklı partilerden olmaları var. (Buraya tekrar döneceğiz).

Evet, dediğimiz gibi Belediye ile Köşker neredeyse bir’miş gibi görülüyor. Halk, belediyenin hizmetlerinden dolayı, Adnan Köşker’e seve seve oy vereceklerini ifade ediyor. Tabii hizmetlerin dışında Köşker’i bizzat kendilerine yakın görenler ve kişisel olarak sırf sevdikleri için oy verenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Özellikle genç kesim, “Adnan Köşker’i sevdiğimiz için ona oy veriyoruz” diyor ve yapılan hizmetlerin altını çiziyorlar. Yapılan hizmetler ise yukarıda belirttiğimiz gibi; park ve bahçelerin düzenlenmesi, yaşam alanlarının genişletilmesi ve daha mutlu bir kent olmak için yapılan etkinlikler, sosyal projeler olarak öne çıkıyor.

Tüm bunların yanında, Adnan Köşker ile aynı partiden olmadığını; ama sırf yapılan hizmetler için yerel seçimlerde Köşker’e oy vereceğini  söyleyenlerde var. Bunun zıttı olarak, yapılan hizmetlerden mutlu olduğunu dile getiren; ama Köşker ile aynı partiden olmadığı için oy vermeyeceğini söyleyenler de  mevcut. Belki de  araştırmamızın  en tuhaf tarafı bu bahsettiğimiz ikilendir. Yani bir yanda partisi ne olursa olsun, işin hizmet tarafına bakan ve bu yüzden o vereceğini açıklayanlar , bir yanda ise hizmetlerden memnun olup bunlardan yaralanıp da  sadece siyaseten Köşker’e oy vermeyeceğini söyleyenler…

Fakat ikilem ne ve nasıl olursa olsun Adnan Köşker’in bir daha aday olduğunda bu bölgeden yüksek bir oy oranıyla karşılaşacağı su götürmez bir gerçeklik olarak karşımıza çıkıyor.

  1. Gebze’nin sizce en büyük problemi nedir?

Gebze’nin en büyük sorunu, birinci soruda da ifade ettiğimiz şekilde trafik ve otopark sorunudur. Köşker’in ve Belediye’nin en büyük destekçileri bile bu sorundan yakınmayı kendilerini alamıyorlar. Özellikle merkez de ve artık yavaş yavaş ara sokaklarda da girmeye başlayan bu sorunlar, âdeta Gebze halkının elini kolunu bağlamış halde. Merkeze yapılan otopark bile vatandaşın derdine derman olamıyor. Esnaf dükkânlarının önüne duba koymasına rağmen bu sorunu bir türlü halledememiş, hatta zaman zaman kavga etme noktasına geliniyor. Bunun için çoğu esnafın, arabası olmasına rağmen işyerine bisikletle gidip geldiğine yaptığımız çalışmalarda şahit olduk.

Bir başka sorun ise yeraltı ve üstü çalışmalarının bitim tarihlerinin çok uzun olması. Halk özellikle Anibal kavşağındaki çalışmadan oldukça sıkılmışa benziyor. Ancak buna rağmen, bu durumu  Gebze Belediyesi’ne  bağlamıyorlar. Bunun nedeni ise, kavşağın yapının Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları bünyesinde olduğunu bilmeleri.

Belki bugün olmamasına rağmen, birçok kişinin diline doladığı bir konuda  temizlik sorunu.  Özellikle esnaf, bu konuda çok çektiklerini, 2009 öncesinde iş yerlerinin önündeki çöplerin bile alınmadığını dile getirirken,  bugün için böyle bir sorunun hemen hemen bittiğini söylüyorlar.

Abdi Bekir: Memnunun. İş anlamında olanaklar arttı, yaşanabilirlik arttı. Gebze’nin bir eksiğini göremiyorum şuan. Köşker’e oy veririm yine aday olsa

Bünyamin Gümüş: Memnunum. 10 sene öncesine kadar Gebze çok iyi. En büyük sorun ise madde bağımlılığıdır. Köşker aday olsa oy veririm.

Ayhan Topuz: Köşker’den memnun değilim. Sosyal yaşantı için alanlar yok. Gece yemek yenebilecek bir yer yok. Gebze çok daha geriledi. Bu nedenlerle Köşker’e oy vermem

Balıkçı Cemal (Eskihisar): Köşker’den memnunum. Park bahçe işlerini çok iyi yaptılar. Asıl sorun yayaların yürüyebilecek bir yeri olmaması ve park sorunudur. Ancak köşker’e oy vermem. Nedeni siyasi farklılıklar.

Ramazan Özdemir: Memnunum. Park, bahçe, oturma alanlarında sorun yok çünkü. Eskiden bu tarz yerler yoktu şimdi çokça var. Bir daha aday olsa oy veririm.

Akman Dağcı: Köşker’den memnunum. Yol çalışmaları iyi. Eskiden çamur olan yollar şimdi yapıldı.  Genel bir sorunu yok Gebze’nin. Oy verip vermeme konusunda kararsızım

İbrahim Öz: Köşker’in çalışmalarından memnunum. Şehri temizlediler. Bunun yanında mesela cenaze işlemlerinden hiçbir ücret almıyorlar. Ve bütün işleri en iyi şekilde yapıyorlar. Ya da park ve temizlik işlerinde başarılılar. Bu sebeplerle Köşker’e oy veririm.

Feyza Çalışkan: Memnunum. En büyük sorunu biz gençler için kütüphane yetersizliği. Bunun dışında nüfus çok fazla. Köşker’in hizmetlerinden memnun olduğum için oy veririm.

Orhan Atakişi: Köşker’den hiç memnun değilim. Yeraltı çalışmaları çok zayıf... Özellikle yeraltı çalışmalarından dolayı oy vermem Köşker’e.

Hüseyin Sarpkaya: Memnunum. Her şey yolunda gidiyor Gebze’de hizmetler yerinde. En büyük sorun yoksulluğun çok fazla olması. Bugün aday olsa oy veririm.

Tolga şenel: Gebze’den ve buradaki hizmetlerden memnunum. Hastaneler çok iyi hizmet veriyor. Temel sorun ulaşım araçlarının kısıtlı olmasıdır. Köşker’e oy veririm.

Cuma Sungurtekin: Temizlik, par, bahçe gibi şeylerden dolayı memnunum belediyeden. Ulaşım araçları çok az ve hava kirliliği çok fazla. Köşker yine aday olsa oy veririm.

Fahrettin Tamboğa: Belediyenin hizmetlerinden memnunum. Çevre temizliği ve düzenlemesi yerinde... Ancak bazı mahallelerde altyapı çalışmaları zayıf bence temel sorun bu ve aşırı bir şekilde gecekondulaşma var. tüm bunlara rağmen yine de oy vermem.

Hasan Şeker: Mustafa Paşa Camii’nin tuvaletleri çok kötü hem pis hem de tarihi dokuya zarar veriyor. Bunun dışında kütüphane yetersiz. Genel olarak memnunum Köşker’den, Köşker’i seviyorum o yüzden oy veririm.

İzzet Özdemir: GOSB’un orada kavşak sorunu var. Temizlik işleri eksik, yetersiz... Bunlardan dolayı belediye hizmetlerinden memnun değilim ve Köşker’e oy vermem.

Ramazan Avagur: Esnaf kan ağlıyor, şehirleşme denince hep betona çalışılmış, bu yanlış. Suriyeliler çok fazla, onlara maaş veriliyor ve belediye hizmetlerinden yararlanıyorlar haksızlık bu. Bu sebeple Köşker’e oy vermem.

Mehmet Kal: Belediyenin ve köşker’in hizmetlerinden memnunum. Gebze’nin genel sorunu altyapıdır. Köşker’e önümüzdeki seçimlerde oy veririm çünkü dürüst ve çalışkan.

Mesut Tatar: Bir esnaf olarak belediyenin hizmetlerinden memnunum. Çöplerimizi alıyorlar, temizlik işlerini yapıyorlar. Zabıta hizmetlerinden ve ramazan etkinliklerinden memnunum. Temel sorunumuz ulaşım ve trafiktir. Köşker ile farklı partilerden olduğumuz için oy vermem.

Mehmet Yazıcı: Hizmetlerden memnun değilim. Yeraltı çalışmalarından rahatsızım, devamlı bir yerleri kazıyorlar ama bitirmiyorlar. Köşker başkanlık için yeterli değil, ona oy vermem.

Ahmet Vatansever: Genel olarak hizmetlerden ve Adnan Köşker’den memnunum. Çarşı esnafı olarak tarihi hamamdan memnun değilim, dumanından dolayı. Çünkü lastik yakıyorlar. Bir an önce Center kavşağı yapılmalı. Adnan Köşker’e kişiliğinden dolayı oy veririm.

Osman Sever: Adnan Köşker’den memnunum.  Temel sorun hava kirliliğidir. Andan Köşker’i seviyorum o yüzden ona oy veririm.

Hüseyin Çalışkan: Eskiden Gebze daha iyi, daha yaşanabilir bir yerdi şimdi öyle değil. o yüzden Adnan Köşker’e oy vermem ve belediyeden memnun değilim.

Hülya Kala: Esnafı düşünen yok Gebze’de. Potansiyeli olan bu şehirde ilgisizlik çok fazla… Belediye erkânı daha çok insan içine çıkmalı, insanları dinlemeli. O konusunda kararsızım.

Fatih Gümüş: Belediyeden memnun değilim. Trafik ve altyapı sorunu çok fazla, otopark ve imarî sorunlar da cabası. Bu nedenlerden dolayı Adnan beye oy vermem.

Hülya Yıldız: Temizlik hizmetlerinde bir sorun yok. Yani memnunun hizmetlerden… Gebze’nin temel sorunu fabrika atıklarıdır. Bugün aday olsa Adnan Köşker’e oy veririm.

Şahin Şafak: Belediye ve Köşker’den memnunum, her anlamda memnunum. Trafik sorunu ve park sorunu sıkıntı yaratıyor. Adnan Köşker’e oy veririm çünkü seviyorum onu.

Hayrullah Kaçtı: Adnan Köşker’den memnunum. Trafik sorunu çok büyük… Köşker aday olsa oy veririm.

Yakup Çiçek: Tapu, imar sorunlarından dolayı memnun değilim. Altyapı ve otopark sorunu da var. Bunlardan dolayı oy vermem.

Niyazi Beler: Gebze’deki en büyük sorun ailecek oturulacak yerlerdi onlar da halledildi. Bu yüzden bir derdim yok ver oy veririm.

Rıfat Vermez: Bir zamanlar tramvay projesi vardı Gebze Belediyesi’nin ben o proje ne oldu onu merak ediyorum. Bunun dışında ulaşım sorunu var ve yağmur yağınca seller oluyor. Gebze’ye raylı sistem anlamında proje üretilirse oy veririm.

Ümit Çelik: Belediye tatmin edici değil ama yine de idare eder. Trafik sıkıntısı çok fazla. Gebze’ye bir battı çıktı olsa çok iyi olur. Ayrıca yaya geçitleri yok bu da ayrı bir sıkıntı. Köşker’e oy vermem.

Serkan Kesgin: Hizmetlerden memnun değilim. Altyapı, gider çalışmaları eslik, özellikle İnönü mahallesinde. Bu yüzden memnun değilim işte. O yüzden oy vermem.

Erdal Yılmaz: Belediyeden memnunum. Otobüslere ücretsiz binebilmek çok güzel bir şey… Yeşil alanların çoğaltılması Gebze için daha iyi olur çünkü çok az. Oy verip vermeme konusunda kararsızım.

Cemil Bilgin: Memnunum, her şeyden memnunum. Özellikle 65 yaş üstü hizmetler, kent meydanının yenileştirilmesi, konferanslar filan güzel icraatlar. Bu nedenlerle oy veririm.

Deniz Can: Memnunum tüm hizmetlerden. Parklar ve trafik sorunu var. Onun dışında Adnan Köşker’e oy veririm.

Murat Aydemir: Belediyeden memnun değilim. Çünkü Adnan Köşker’den memnun değilim. Bu yüzden oy da vermem.

Necati Dilsiz: Her şeyden, her icraattan memnunum. Şükür bir sıkıntımız yok. Adnan Köşker’e de oy veririm.

Hüseyin Turgut: Belediye çalışıyor, işlerini iyi yapıyorlar. Büyük bir sorun göremiyorum Gebze’de. Seçim zamanı Köşker’e oy veririm.

Hüseyin Elik: Çok çok memnunum. Yol, su, elektrik… her şeyden memnunum. “Alo” diyorsun kapına geliyorlar. Ama park bahçe çok az Gebze’de. Yine de Adnan Köşker’e oy veririm.

Saim Gezer: Belediyemizden ve belediye başkanımızdan çok memnunum. Hizmetlerin ayağa kadar gelmesi çok güzel. Parklar biraz fazla olsa daha güzel olur. Adnan Köşker’e oy veririm.

Erol Karalı: Belediye müteahhitleri kadrolu değil. Üniversite mezunları şoförlük yapıyor onlar da kadrolu değil. Sağlık konusunda ise hastaneler yetersiz. Bunlara rağmen belediyeden memnunum ve Köşker’e oy veririm.

Erol Kavas: Belediye hizmetlerinden memnunum. Temizlik hizmetleri çok başarılı… Gebze’nin en büyük sorunu bence trafiktir. Adnan Köşker bugün aday olsa oy veririm.

Mustafa Kılıç: Hizmetlerden memnunum, Gebze’de öyle büyük sorunlar da görmüyorum. Ama Adnan Köşker’e oy vermem.

Servet Gümeç: Belediyeden ve Köşker’den memnunum. Gebze’nin öyle aman aman bir sorunu yok. bugün seçim olsa Adnan Köşker’e oy veririm.

Ali İhsan Berk: Memnun değilim belediyeden. Kaldırımların çoğu sökük, otopark yok, çöp konteynırları çok az. Belediyeden vatandaşı ziyaret eden yok. Yine diyorum, otopark sorunu çok önemli. Bu yüzen Adnan beye oy vermem.

Gökçen Kanar: Memnun değilim. Park, ulaşım, otopark, aydınlatma vs. sıkıntılar var. sosyal tesisler yetersiz. Bu yüzden Köşker’e oy vermem.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑