Ana Manşet Reklam

Yaşam

Genç kızların rüyalarını gerçeğe çeviriyor

(Röportaj : Gül AKDEMİR)- Gebze'de gelinlik sektörüne yön veren isim, Konak Gelini patroniçesi Esra Konak Sözbir, başarılarını ve hedeflerini Gölge'ye anlattı .

8 Haziran 2022 Saat: 11:19
Genç kızların rüyalarını gerçeğe çeviriyor
Genç kızların rüyalarını gerçeğe çeviriyor

Hacıhalil Mahallesi 1218 Sokak'tan gelip geçenlerin dikkatini her daim çeken bir modaevi var...Numara 9 'da bulunan İki katlı, vitrini birbirinden şık gelinliklerle süslü , genç kızların hayallerini gerçeğe dönüştüren, gelinlik rüyalarını gerçekleştiren bir işletme.
Evet, bir çoğunuz tahmin edebildiği gibi Konak Gelini ve Modaevi'nden bahsediyorum. Tam 15 yıldır gelinlik sektöründe olduğundan neredeyse bölgemizde bu tabelayı tanımayan yok. Hatta evlilik hayalindeki genç kızların kapısından girmeyen de yok diyebilirim.
Konak Gelini, Gebze'de yıllara yayılan tecrübesi, kaliteli ürünleri ve uygun fiyat politikası ile ilçemizin bir markası olup çıkıvermiş. Yoldan geçerken Camekan da, ''Al beni, giy beni'' der gibi duran , göz kamaştırıcı gelinliklere bakınca , imalatından satışına, bu muhteşem gelinlikleri gelinlerle buluşturan hünerli elleri merak ederdim.
Merakımı gidermek, Konak Gelini hakkında daha fazla bilgi edinmek ve daha da önemlisi; Gebzelileri moda ile tanıştıran işletmecisini Gölge Dergi okurlarına tanıtmak için Esra Konak Sözbir'le söyleşi yapmak için karar vermiştim.
Zarif ve samimi , mesleki bilgi birikimine hakim bir kadın Esra Sözbir. Randevulaştığımız gün ve saatte Konak Gelini'nden içeri girdiğimde edindiğim ilk izlenim bu oldu.
Konak Gelini & Modaevi 600 metrekare alana yayılmış , içerisi son derece modern mimariyle donatılmış bir modaevi. İki katı da pırıl pırıl , ışıl ışıl. Onca gelinlik arasında kaybolurken, her biri ayrı titizlikle dikilmiş gelinlikler. Renk renk, beden beden, model model gelinlikler bekar kızlara '' evlenin'' der gibiydi.
Esra Sözbir'le röportaja başlamadan önce çay eşliğinde biraz özel sohbetimiz oldu. Bırakın aynı memleketin insanı olduğumuzu, aynı köylü olduğumuzu öğrendiğimizde mutluluğumuz ikimizin de gözlerinden okunuyordu. Ve o'nun başarılarını, iş azmini, yeteneklerini öğrendikçe, dinledikçe o'nunla gurur duydum.
Söyleşimiz ilerledikçe Esra Sözbir'i tanıdıkça tanıdım, mesleki başarılarını yakından anladım ve hedeflerini dinledim.
Siz Gölge Dergi okurlarını daha fazla merakta bırakmadan söyleşimize başlayalım isterseniz. İşte virgülüne dokunmadan başarılı, çok çalışkan ve bir o kadar da nazik bir iş kadını , Esra Konak Sözbir'le olan söyleşimiz.
Buyurun bakalım...

GÖLGE- Esra Konak Sözbir Kimdir?
SÖZBİR- Memleketim Giresun merkez. 33 yaşındayım. Güzel giden bir Evliliğim var. Bir tane de oğlumuz var. Mesleğimde bildiğiniz üzere Gelinlik ve kuaför.
GÖLGE- Nasıl başladı hikayeniz? Merak mı, istek mi, ticari karar mı?
SÖZBİR- . 17 yaşında bu işe atıldım, liseyi bitirdikten sonra. Ablam dolayısıyla merak sardım. Ablam benden önce bu sektöre girip çalışmaya başladı , ben de sevdim bu işi ve başladım. Ablam işi iyice kavrayınca Beylikbağı'nda bir kuaför devir oluyordu, ablam aldı ve yanında çalışmamı istedi . O gün başladık ve halen daha devam ediyoruz. Ayrıca meslek eğitim kurumlarına gittim. Anlatya'da Marmaris'te eğitimlere gittim makyaj üzerine. O ara yerimizi büyüttük, büyütünce kuaförün yanına gelinlik ekledik. . Gelinlik sektörüne 2006 yılında başladım.

GÖLGE- Şu anda kuaförlük yapıyor musunuz?
SÖZBİR- Sadece gelinlere hazırlıyoruz. Makyajını, şaçını, türbanlı ise ona göre hazırlıyoruz. Gelin harici yapmıyoruz. Gelin harici, sünnet annesi başı ,nişan, kına bu şekilde paket olarak çalışıyoruz.
GÖLGE- Çıraklıktan kaç yıl sonra usta oldum dediniz?
SÖZBİR- Çok hızlı kaptım işi. Altı ayda öğrendim. Normalde okul üç yıldı. Ben bir buçuk yılda bitirdim.
GÖLGE- Eğitimi nerede yaptınız?
SÖZBİR- Muallimköy'de mesleki eğitim kursunda. Bir sene sonra kalfalığı aldım. Peşinden ustalığı aldım. Usta öğreticiliği aldıktan sonra okula öğrenci gönderebiliyorum, yetiştirebiliyorum. Ve KOMEK , kız meslek liselerinde öğretmenlik yapabiliyorum.
GÖLGE- Bütün belgeleri almak ne kadar sürdü?
SÖZBİR- İki buçuk yıl.
GÖLGE- Kaç yıldır gelinlik sektöründesiniz?
SÖZBİR- On beş yıldır.
GÖLGE- Şubeniz var mı, varsa kaç tane ve nerelerde?
SÖZBİR- Gebze ve Dilovası.
GÖLGE- Bölgemiz dışında , örneğin İstanbul’a da şube açma gibi düşünceniz var mı?
SÖZBİR- Pendik, Ümraniye, Sultanbeyli ilçelerinde görüşmeler yapıyoruz. Pandemi olmasaydı çoktan açılmış olabilirdi. Pandemiden önce görüşmeye başladık, pandemi dolayısı ile biraz aksadı.
GÖLGE- Pandemi düğünleri de ertelettirdi. Sizi de çok etkiledi mi?
SÖZBİR- Kendini çevirdi diyebilirim.
GÖLGE- Randevu sistemi ile mi çalışıyorsunuz?
SÖZBİR- Evet. Şu anda doluyuz. Kışa kadar yoğunluk var , malum pandemi bitme derecesinde, yaz geldi düğün sezonu açıldı.
GÖLGE- İşletmeniz sizin mi , ortağınız var mı?
SÖZBİR- Nejla ablamla ortağız.
GÖLGE- Kaç çalışan var Gebze ve Dilovası'nda?
SÖZBİR- Toplamda 7 kişi ile hizmet veriyoruz.
GÖLGE- Her an gelebilecek talepleri karşılamak için mağazalarınızda kaç adet gelinlik var?
SÖZBİR- Dört yüz civarında
GÖLGE- Gelinlik fiyatlarında bilgi verebilir misiniz? Şu rakamlar aralığında diyebileceğiniz?
SÖZBİR- Ucu çok açık , elli bin liraya da gelinlik var, yirmi beşe de on bin liraya da. Kiralık ile satın alma arasında çok bir fark yok. Kiralama beş ise, satın alma sekizdir.
GÖLGE- Paketlerinizden, fiyatlarınızdan bahseder misiniz?
SÖZBİR- Gelinlik, kınalık, nişan, saç, makyaj , çiçek, duvak ile birlikte onbin beşyüz, orta yollu bir gelinlik ile her şeyini veriyoruz.
GÖLGE- İmalat yaptığınızı, Atölyenizin olduğunu biliyoruz. Orada gelinlik yaptırıyorsunuz. Atölye ne zamandır var?
SÖZBİR- Öncesinde ufak tefek yapıyorduk. Üç yıldır komple gelinliği kendimiz yapıyoruz.
GÖLGE- Toptan satış yapıyor musunuz?
SÖZBİR- Evet satıyoruz. Sosyal medyadan da talep çok. Türkiye'den hatta, Dünya üzerinde de satışlarımız var. Fransa'ya çok gönderiyoruz, onun dışında Almanya şu anda Amerika’dan bir müşterimize gelinlik hazırlanıyoruz. Kendisi istediği modeli atıyor , biz de ölçüsüne göre hazırlıyoruz, kargo ile gönderiyoruz.
GÖLGE- Gelinliklerin imalat süresi nedir? Özel isteğe göre gelinlik hazırlamanız ne kadar sürüyor?
SÖZBİR- İstediği modele göre değişiyor. Ama '' kısıtlı zamanım var , ona göre gelinlik yapılmalı '' der ise, biz de en kısa beş gün içinde bitiriyoruz. Özel ise işlemeli, kasnak gelinliklerin yapımı iki ay sürüyor. İşleme olmaz ise daha kısa sürüyor.
GÖLGE- Atölyenizde kaç kişi çalışıyor?
SÖZBİR- Üç ustamız var.
GÖLGE- Gelinlik kiralarken ya da, satın alınırken neye dikkat edilmeli?
SÖZBİR- Güven her sektörde olduğu gibi bizde de önemli. Çoğu satıcı gelinlik starken sıfır diye satıyor , halbuki ki ikinci el satmış oluyor. Bu tip şeylere dikkat etmeleri gerekir.
GÖLGE- Nasıl anlayacaklar sıfır olmadığını?
SÖZBİR- Az çok işlemelerinde yıpranma oluyor. Defolu , o yüzden daha uygun fiyat denebilir. Oysa ki ondan önce çoğu evlenecek bayanlar giymiş oluyor. Güvendikleri insanlardan alışveriş yapmalarını öneririm.
GÖLGE- Kirala mı , satın alma mı önerirsiniz?
SÖZBİR- Kiralama.
GÖLGE- Bir gelinliğin ya da, nişan kıyafetinin size maliyeti nedir?
SÖZBİR- Kasnak modellerimiz 15-20 bin, normal dantelliler 5 ile 10 bin lira arası.
GÖLGE- Konak gelinlik kaçta açılıp kapatılıyor?
SÖZBİR- Sabah 09:00 Akşam 19:00.
GÖLGE- Eşiniz Şinasi Sözbir ile Gölge Dergi vesilesi ile tanıştığınızı duydum , bir de sizden dinleyelim.
SÖZBİR- Gölge Dergi çok aktif ve başarılı bir dergi, hemen hemen her dükkanda, şirkette bulunuyor. Bir gün bizim dükkana da geldi ve kapakta eşim Şinasi vardı. Daha öncesinden de az çok gittiğimiz yerlerde karşılaşmıştık. Bu dükkanı da tutmadan önce yer arayışındaydık ve Şinasi bey de emlakçı olduğu için ona sordum. Burayı beğendik, tuttuk. ''Esra Hanım, e artık bir kahve ısmarlarsın'' dedi. Bir kahve ısmarlayacaktık mevzu buralara geldi. Evlendik. (Gülüyor)
GÖLGE- Bu iş dışında yaptığınız başka bir iş var mı?
SÖZBİR- Evet ayrıca yaşam koçuyum.
GÖLGE- Spor yapar mısınız?
SÖZBİR- Pilates yapıyorum.
GÖLGE- Evlenecek olanlara önerileriniz nelerdir?
SÖZBİR- Şu anda yaşam çok pahalı ve alım gücü çok zor . Evet, düğün, nişan, kına gibi bir kere yapılan özel günlerinde her şeyin iyisini yapmaya çalışsınlar , çünkü en güzel günleri kabusa dönüşebiliyor. Her şeyi en uygun yaptıracağım derken hizmette ona göre oluyor. Şuanda yanlış politika var , insanlar uygun yapayım müşteri kaçmasın derken kendini çeviremez hale geliyor. Düğün gibi özel günlerin bir kere olacağını unutmadan , masraftan kaçmamaları sonrasında üzülmeyeceği aksilikler yaşamamasını öneririm.
GÖLGE- Sizi diğer gelinlikçilerden ayıran özellik var mı?
SÖZBİR- Biz Gebze’nin ilk konsept mağazasıyız. Hem gelinliğini, makyajını, türbanını, açık ise saçıyla duvağı, çiçeği ile her şeyini yapan geline dair ne varsa yapıyoruz.
GÖLGE- Hedefiniz nelerdir?
SÖZBİR- Gelin koçları ile çalışmayı düşünüyoruz. Onları ayakkabısından düğün davetiyesine kadar yönlendirebilecek ücretsiz bir hizmet vermek istiyoruz. 2023'de ki hedeflerimizden birisi bu. Atölyelerimizi daha çok büyütmek ve daha çok toptan satış yapmak. Toptan işi yapıyoruz özel istekler talepler çok. Her çeşit, model mağazalara ayrı tasarım da yapmayı düşünüyoruz. Örneğin X bir firmaya yirmi parçalık koleksiyon hazırlayacağız ve o modeller sadece o mağazada olacak. Özel tasarımda iddialıyız.
GÖLGE- Sıcak ev sahipliğiniz için teşekkür ederim. Başarılarınız daim olsun..
SÖZBİR- Ben teşekkür ederim güler yüzlülüğünüz ve samimiyetiniz için.. Derginiz ve ekibinizi bir kez daha kutluyorum. Çok başarılı ve istikrarlısınız. Bize de yer verdiğiniz için teşekkür ederim.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑