parkinnn
Gül AKDEMİR
Gül AKDEMİR

Teknolojinin Zararları

14 Nisan 2022 Saat: 15:39

Eskiler, ''Eskiden güzeldi'' diye boşuna dememiş . Şöyle bir eskiye bakınca anlayacağız ne demek istediklerini. Şimdilerde ise akşam olunca çaya gelen komşularla, akrabalarla saatlerce bitmeyen muhabbetler, her evden yükselen kahkaha sesleri yok denecek kadar azaldı.

Kapıda koşturan çocukların sesinin yerini, kocaman bir sessizlik almış durumda. Çocuklar veya gençlerin birçoğu zamanını bilgisayar oyunlarında öldürüyor. Bu durumda genç nesil kaygı bozukluğu, depresyon, uykusuzluk, şişmanlık gibi çeşitli sağlık sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Okul ödevleri veyahut belirli araştırmalar için kütüphanelere değil de, direk internete başvuruyorlar.
Aynı masada oturan dört kişiye bir bakıyorsunuz ki , hepsi ellerindeki o küçük cihazlar ile bir şeyler yapıp duruyor. Karşısında duran arkadaşı, dostu, ailesi ile ilgilenmek yerine , sosyal medyada, ya da bir oyun üzerinde zamanını öldürüyor. Teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmek adına yapılan harcamalar kişilerin bütçesine yük bindirirken, daha fazla para harcamasına ve borçlanmasına neden olabiliyor. İhtiyaç olmasa bile sadece teknolojiyi yakalayabilmek için pek çok kişi gereksiz harcama yapıyor.
Sonuç olarak insan ilişkilerimiz yok oluyor. Teknolojinin ilerlemesiyle hayatımız kolaylaştı evet, ama insanlar tembelleşmeye başladı. Teknoloji geliştikçe insan gücünü kullanmadan çalışan makinalar, ekipmanlar üretilmeye başladı bunların kullanılmaya başlamasıyla yeraltı ve yerüstü kaynaklarının tüketimi hızlandı. Teknolojik gelişmeler sayesinde fabrikalar oldukça karmaşık ve büyük çaplı birer yapı haline geldi. Bu durum da fabrika atıklarının artmasına neden oluyor. Fabrika bacalarından salınan zehirli gazlar, doğaya karışan kimyasal atıklar çevreyi kirletiyor. Bu olumsuzluklara bağlı olarak iklim değişikliği, asit yağmurları, toprak ve hava kirliliği, su kaynaklarının kirlenmesi gibi pek çok olumsuzluk ortaya çıkıyor. Fabrikalarda kullanılan sistemlerde tüketilen kağıtlar için bir çok ormanlar katlediliyor buda ekolojik dengeye zarar veriyor..
Günümüzde veya ileride çıkacak olan nükleer savaşlarda kullanılacak kimyasal silahlar kalıcı hasarlara sebep olabilir. Eskiden oldukça sınırlı sayıda olan trafikteki taşıt sayısı teknolojik gelişmelerin tüm topluma yayılması ve ucuza sahip olunabilmesine bağlı olarak trafiğin yoğunluğuna sebep olabiliyor. Bu durumda trafiğe çıkan araç sayısı her yıl katlanarak artar. Araçlardan yayılan egzoz gazları ozon tabakasının delinmesine, iklim değişikliğine, ses kirliliğine ve hava kirliliğine yol açabiliyor.
Çoğu zaman görüyoruz araç kullanırken elinde telefonla meşgul olan insanları, bu bağımlılığın verdiği bir diğer zarar da trafik kazaları ve can kayıpları. Aslında teknoloji iyi bir gelecek için gelişmeye devam etse de, insanlık adına fazlasıyla kötü kullanılıyor. Teknolojinin yararı yok mu? Elbette ki var. Özellikle tıp alanında yapılan gelişmeler birçok çözülemeyen hastalığın artık tedavisinin bulunmasında ve teknolojik gelişmeler sayesinde üretilen tıbbi cihazlar ile hem daha iyi tanı hem de daha iyi tedavi imkanına sahip olmaktayız.
Teknolojik gelişmeler birçok yeni iş imkanını da beraberinde getiriyor. Git gide artan nüfus sayısı için işsizlik durumu da ortadan kalkmış olabiliyor. Teknolojiyi zararsız ve iyi yönde kullanmak adına; Teknoloji bizi kullanmasın, biz teknolojiyi kullanalım.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

8 Mart ve Bizler.!8 Mart 2024 Saat: 16:49
Siyasette kadının yeri16 Şubat 2024 Saat: 14:05
Adaylara bir proje önerim var3 Ocak 2024 Saat: 16:35
Cumhuriyet Kadınları27 Ekim 2023 Saat: 18:56
Doğa intikamını alıyor...16 Eylül 2023 Saat: 22:45
Tüm Yazıları
Yukarı ↑