Ekonomi

İşyeri sahipleri ve çalışanlar tedirgin

Gebze'nin çeşitli bölgelerinde üretim yapan 20 fabrika hakkında alınan yıkım kararı sanayicilerde endişe ve korkuya neden oldu.

26 Temmuz 2014 Saat: 10:40
İşyeri sahipleri ve çalışanlar tedirgin
İşyeri sahipleri ve çalışanlar tedirgin
 Sanayiciler 200'e yakın sanayi kuruluşu hakkında da benzer karar alınacağından korktuklarını söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 2005 yılında bazı sanayi kuruluşlarının bulunduğu bölgeleri imara açmaları ve imara açılan alanlardaki sanayi kuruluşlarına bulundukları yerleri terk etmeleri için tanınan 10 yıllık sürenin dolmasına az bir zaman kala alınan yıkım kararı sanayicilerde huzursuzluğa neden oldu. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Gebze Aktif Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GASİAD) Başkanı Yaşar Çetinkaya, yıkılacak sanayi kuruluşlarının yerine konut yapılacağını ileri sürdü. Gebze'ye bağlı Pelitli, Balçık ve Tavşanlı gibi köylerde kurulu bulunan sanayi kuruluşlarına yönelik yapılan tebligattan sonra yıkım kararının Gebze Belediyesi tarafından uygulanmaya başladığını, şu ana kadar 5 fabrikanın yıkıldığını ifade eden Çetinkaya, bölgede ayrıca 20 sanayi kuruluşu hakkında yıkım kararı alındığını, geriye kalan 200'e yakın sanayi kuruluşu hakkında da benzer karar alınacağından korktuklarını söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE KADAR MÜSAADE

Çetinkaya, "Kanunlar lehimize ama biz bunları belediye yetkililerine anlatamıyoruz. Belediye başkanı bize lütufta bulunuyor. Diyor ki beyfendi bize 'Biz bayramdan sonra cumhurbaşkanlığı seçimine kadar müsaade ederiz. Diğer yasal hakka sahip olanlara da belli bir süre taşınmalarına kadar müsaade ederiz'. Beyefendi, kanun var kanun. Anayasa Mahkemesi kararları var. Danıştay kararları var. Müsaade edip etmemek senin elinde değil. He diyorsan, ben yasaları uygulamıyorum buyur hepsini yık. Başbakan duyduğu zaman ne diyecektir, sana? Cari açık, fabrika yıkılarak mı kapatılacak? Bu insanlar fabrika yıkarak mı iş sahibi oluyor?" diye sordu. Türkiye'nin en önemli sorununun cari açık, işsizlik ve istihdam olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, Gebze'nin köylerinde söz konusu fabrikaların yıkılması durumunda işsizlik alanında yeni mağduriyetler yaşanacağına dikkatleri çekerek, "Fabrika alanlarını konut alanlarına açıyorlar. Yani dedikleri maksimum serbest. İster rezidans yap bilmem ne yap. Türkiye'de 9 milyon işsiz var. Bunlar işsizim diyor. Siz hiç, ben açım ama bana rezidans yapın diyen gördünüz mü?" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

KARAOSMANOĞLU KANUNU TAKMIYOR

Türkiye'de sanayiyle ilgili kanunların Kocaeli'nde uygulanmadığını ifade eden Çetinkaya, "Çıkarılan kanunlar Kocaeli'nde uygulanmadı. Mevzuatlar uygulanmadı. Kim uygulamadı? Söylüyorum, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, 'Yerim ben kanunu' diyen adam. Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Gökmen Mengüç, 'Kalem benim elimde değil mi kardeşim? İstediğim gibi boyarım' diyor. Sen neyi boyuyorsun kardeşim? Kanun da mı dinlemiyorsun? Dinlemiyor." şeklinde iddialarda bulundu.

YIKIM KARARI FACİA OLUR

Çetinkaya, 2009 yılındaki küresel kriz akabinde Ortadoğu'da yaşanılan sıcak çatışmaların kendilerini ekonomik açıdan çok zor duruma düşürdüğünü, son olarak Gebze ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri'nin kendileri hakkında aldıkları yıkım kararını daha büyük bir "facia" olarak nitelendirdi. Çetinkaya, şu anda 20 fabrika için alınan yıkım kararının çerçevesinin genişletilerek diğer 200 sanayi kuruluşu hakkında da uygulanması durumunda Kocaeli'nde ciddi oranda işsizlik yaşanacağını, bu yüzden bu tür mağduriyetlerin önlenmesi açısından bu kararın durdurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑