parkinnn

Güncel

İBB Başkanlığı için bundan sonra ne olacak

Kadir Topbaş'ın istifasının ardından yerine kimin geleceği merak konusu.

23 Eylül 2017 Saat: 09:27
İBB Başkanlığı için bundan sonra ne olacak
İBB Başkanlığı için bundan sonra ne olacak

İBB Başkanlığı için bundan sonra ne olacak

2004 yılından beri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Topbaş, basın toplantısıyla görevinden istifa ettiğini açıkladı.

ŞİMDİ NE OLACAK

Kadir Topbaş'ın istifasının ardından boşalan İBB Başkanlığı için süreç şu şekilde işleyecek.

5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 45. maddesine göre

"Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak;

a) Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan,

b) Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili, SEÇER."

Bu durumda; Kadir Topbaş, istifa ettiği için onun yerine seçilecek kişi BELEDİYE BAŞKANI olacak.

SEÇİMLER NASIL YAPILACAK

45. maddede seçimlerle ilgili olarak ise şu bilgiler yer alıyor; "Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kur'a çekilir."

YENİ BAŞKAN 2019 SEÇİMLERİNE TAŞIYACAK

"Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlıdır." maddesi gereğince Kadir Topbaş'ın yerine gelecek kişi 2019'daki yerel seçimlere kadar görev yapacak.

KULİSLERDEKİ İSİM GÖKSEL GÜMÜŞDAĞ

Topbaş'ın istifasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi kulislerinde yerine seçilecek kişi olarak geçen isim ise mevcut 2. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ.

Gümüşdağ, Kulüpler Birliği Başkanlığı yaptığı dönemde yayın ihalesinin yüksek bedellere çıkarılması ve Süper Lig'in marka değerinin arttırılması için yaptığı başarılı çalışmalarla tanınıyor.

Öte yandan Göksel Gümüşdağ, şu anda Başakşehir Kulübü'nün Başkanlığı'nı yapmakta.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑