parkinnn

Güncel

Manisa'da kışladaki gıda zehirlenmesi hakkında rapor

1 askerin hayatını kaybettiği ve yüzlerce askerin etkilendiği besin zehirlenmesinin nedeni, etlerin çözüldükten sonra 27 saat boyunca dışarıda bekletilmesi.

21 Aralık 2017 Saat: 14:22
Manisada kışladaki gıda zehirlenmesi hakkında rapor
Manisa'da kışladaki gıda zehirlenmesi hakkında rapor

Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda 23 Mayıs, 16 ve 17 Haziran 2017 tarihlerinde yaşanan ve er Hüsnü Özel'in hayatını kaybettiği, 731 askerin de etkilendiği besin zehirlenmeleriyle ilgili ayrıntılar ortaya çıktı.

Manisa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya ilişkin hazırlanan araştırma raporları mahkemeye sunuldu.

Manisa'da kışladaki gıda zehirlenmesi hakkında rapor

HİNDİ ETİNİN DEPODAN ÇIKARILMA VE TÜKETİLME SÜRECİ UYGUN DEĞİLDİ

İddianameye eklenen bu raporlara göre, askerlerin zehirlendiği hindi etinin soğuk hava deposundan çıkarılma ve tüketilme süreçlerinin usullere uygun değildi.

Askeriyenin mutfağındaki kamera kayıtları ve yemek hazırlanma süreçlerinin incelendiği raporda hindi etinin 22 Mayıs’ta soğuk hava deposundan çıkarıldığı, etin 4 derecede uygun sürede çözülmesi gerekirken, sıcak sudan geçirildiği ve oda sıcaklığı ortamında bekletildiği belirtildi.

27 SAAT DIŞARIDA BEKLETİLDİ

Teftiş raporunda ayrıca zehirlenmeye neden olan hindi etinin, soğuk hava deposundan çıkarıldıktan 27 saat sonra yemeğinin yapıldığı ve askerlere servis edildiği; bu durumun çözdürme ile muhafaza işlemlerine uygun olmadığı açıklandı.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda ise hindi etinin 7 saat boyunca su içerisinde bekletilip çözdürülmeye çalışıldığı ve kırmızı et ile aynı kıyma makinesinde parçalandığı ifade edildi.

Manisa'da kışladaki gıda zehirlenmesi hakkında rapor

BESİN ZEHİRLENMESİ YAŞAYAN ASKER İÇİN DURUMU İYİ TEŞHİSİ

Kışlada hayatını kaybeden er Hüsnü Özel’in ölümünün besin zehirlenmesi olduğu ve ölümünden bir gün önce de hastaneye gittiği ancak “durumu iyi” teşhisiyle taburcu edildiği otopsi raporlarında yer alırken; Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun raporunda askeriyeye dağıtılan yemeklerde ‘salmonella suşları’ bakterisi tespit edildi.

Raporda er Hüsnü Özel’in besin zehirlenmesi dışında herhangi bir etkenle zehirlenerek öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığı ifade edilirken, askerin ölüm etkeninin kesin olarak tespit edilemeyen besin zehirlenmesi ve gelişen komplikasyon sonucu meydana geldiğinin oy birliğiyle kabul edildiği öğrenildi.

DOKTORUN İHMALİ OLABİLİR

Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu tarafından oluşturulan heyetin raporunda ise er Hüsnü Özel’in ölümünün gıda enfeksiyonuna bağlı olduğu ifade edilirken, hastane acil servisinde kendisini tedavi eden doktorun ihmali olabileceği belirtildi.

KIŞLANIN SUYU YÖNETMELİĞE UYGUN DEĞİL

Raporda Resmi Gazete'de yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe göre yapılan değerlendirmede, askeriyenin kendi imkanları ve depolarıyla karşıladığı kışlanın suyunda da koliform bakteriye rastlandığı ve içme sularının yönetmeliğe uygun olmadığı açıklaması mahkeme kayıtlarına geçti.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑