parkinnn

Dünya

'Ramazan'ı sessiz yaşamak zorundasınız'

Fransa'da 5000 kişinin yaşadığı bir kasabanın belediye başkanı olan Gerard Tardy bir skandala imza atarak, bilboardlara 'Ramazan'ı sessiz yaşamak zorundasınız' yazıları astırdı.

14 Haziran 2016 Saat: 12:59
'Ramazan'ı sessiz yaşamak zorundasınız'
'Ramazan'ı sessiz yaşamak zorundasınız'

Fransa’nın güneyinde Lyon ve Saint Etienne şehirleri arasına bulunan küçük bir kasabada aşırı sağa bağlı belediye başkanının Müslümanlara karşı tavrı tepki toplamaya devam ediyor.

5000 kişinin yaşadığı küçük kasabada nüfusun bir bölümünü Müslümanlar oluşturuyor. Ancak 1989’dan beri belediye başkanlığı yapan aşırı sağcı Gerard Tardy’nin çıkışları sürekli Fransa gündeminde yer alıyor.

'RAMAZAN'I SESSİZ YAŞAMAK ZORUNDASINIZ'

Daha önce görev ve yetkisi olmadığı halde belediye panolarına “Cumhuriyet yüzü açık yaşanır” mesajlarından sonra şimdi de Ramazan’ın ilk günü “Ramazan’ı sessiz yaşamak zorundasınız” yazıları Müslümanların tepkisini çekti.

Her ne kadar ırkçı bir söylem olsa da sadece Müslümanları üzmüş görünüyor. Ulusal medyanın gündemine düşse de çok olağan bir yazıymış gibi gösteriliyor. Fransa yasalarına göre toplumunu sırf etnik, din, cinsiyet, renk, dil farklılıklarından dolayı hedef almak kanunen yasak. Levhalarda mesaj Ramazan’ı belirtmeden sakinliğe vurgu yapması herkesi memnun edecekken sırf Müslümanları hedef alması tepkilere neden oluyor. Bölgede bulunan gerek Müslüman dernekler, İslamofobiye karşı mücadele eden STK’lar ve vatandaşlar tepkilerini dile getirmek için belediye binası önünde toplanarak iftarlarını açtılar. Bunun üzerine belediye önüne gelene polisler sadece seyretmekle yetindi. Fransa’da her yıl teravih ve Cuma namazları tartışma konusu oluyor. Belediyeler cami yapımına izin vermeyerek Müslümanların mescit ya da küçük camilerde ibadet etmesine aldırış etmiyor. Belediyenin ırkçı tavrı nedeniyle İslamofobi karşı mücadele eden CRI derneği dava açtı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑