Ana Manşet Reklam

Güncel

Son dakika... Musul'da özel kuvvetler havalimanına ilerliyor!

Batı yakasını IŞİD'den temizlemek için başlayan operasyonun ikinci gününde, terör örgütü için hayati önemdeki havalimanı kuşatılıyor.

20 Şubat 2017 Saat: 13:29
Son dakika... Musulda özel kuvvetler havalimanına ilerliyor!
Son dakika... Musul'da özel kuvvetler havalimanına ilerliyor!

Musul'un batı yakasını terör örgütü IŞİD'den temizlemek için dün başlatılan operasyonda, Irak özel kuvvetler askerleri kentin güneyindeki havalanına doğru ilerliyor.

Reuters haber ajansına göre, teröristlerle çatışan Irak Ordu birlikleri havalimanına giden yolu temizliyor. Özel kuvvetler havalimanını kuşatmayı ve kentin içinden gelen desteği kesmeyi hedefliyor.

Havalimanı, güney cephesinde kurtarılacak en stratejik yerler arasında. Haziran 2014'ten bu yana kenti elinde tutan IŞİD teröristleri, bir hava indirmesini engellemek için aylar önce pisti beton bloklarla kapatmıştı.

Gün gün operasyon
Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.

17 köy kurtarıldı

Ordu birliklerinin, havalimanının güneyinde yer alan Albu Sayf köyünü teröristlerden bugün kurtarması bekleniyor. Şimdiye kadar kentin güneyindeki 17 köy IŞİD'den geri alındı, bir elektrik santrali de IŞİD'den temizlendi.

IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent olan Musul'dan bugün geçilen fotoğraflarda, bir helikopterin terör mevzilerini füzelerle vurduğu görülüyor.

Operasyona kuzeyden Irak ordusuna bağlı birlikler, güneyden Irak federal polis güçleri ve özel kuvvetler, batıdan İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi katılıyor. Cephede savaşan askerlerin sayısının 60 bini bulduğu bildiriliyor.

Şu an kente kentin batısına en uzak mesafede bulunan grup, Haşdi Şabi. Arada 40 kilometre mesafe var.

400 bin sivil evlerini terk edebilir

Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 750 bin sivilin IŞİD'in elinde rehin olduğu tahmin edilen kentten 400 bin kadar sivilin kaçabileceğini duyurdu. IŞİD'in elinde mahsur olan siviller gıda maddelerine ulaşmakta zorluk çekiyor, kentte temiz su sıkıstısı da had safhada.

17 Ekim'den bu yana devam eden operasyonda bugüne kadar 200 binden fazla insan yerinden oldu, çoğu Musul çevresindeki kamplarda barınıyor. Bazı Musullular ise kentin doğusunda bulunan evlerine döndü.

ABD Savunma Bakanı'ndan Bağdat'a sürpriz ziyaret

Batı yakası operasyonunun ikinci gününde Irak'ın sürpriz bir ziyaretçisi var. ABD Savunma Bakanı James Mattis, Irak'ın başkenti Bağdat'a geldi.

Başbakan Haydar el İbadi ile görüşecek Matis'in operasyonu masaya yatırması bekleniyor. Koltuğa oturmasından bu yana ilk kez Bağdat'ı ziyaret eden Mattis, "Burada petrol için bulunmuyoruz" dedi.

Halihazırda ABD'nin çoğu Musul operasyonuna katılan beş binden fazla askeri Irak'ta bulunuyor.

Koalisyon güçleri, bugün yaptıkları açıklamada bir ABD mensubunun bugün Ramadi'nin dışındaki olayda öldüğünü duyurdu.

 

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑