parkinnn

Röportaj

Yetim ve Öksüzlerin Gül Ablası

Bir gecekondunun bodrumunda başlayan iyilik hareketi, bugün bir kervana dönüştü.

5 Ekim 2020 Saat: 14:06
Yetim ve Öksüzlerin Gül Ablası
Yetim ve Öksüzlerin Gül Ablası

İkinci el kıyafet gönderen kardeşlerimiz dolaplarını temizlemek için değil de, hayır için göndersinler . Bir grup var ütüleyip gönderiyor , bir grup var çamaşır suyu olmuş , yırtık kıyafetlerini gönderiyor.

Evimin yanında ki kömürlükte başladım. Başta destek alamadım, hayırseverlere söyledik. İnsanlar benim çok lüks bir yerde oturduğumu sanıyorlarmış .

Evlenecek öksüz, yetim kızların çeyizlerini yapmaya başladık,  nakit yardımı, koli yardımı,  kıyafet yardımı, hatta yabancı ülkelere yardıma muhtaç devletlere kadar uzanan bir el olduk.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi , Çayırova Belediyesi  destek veriyor. Darıca Başkanıyla görüşüyoruz. Gebze Belediyesi bugüne kadar hiç destek vermedi.

 

Fotoğraf: Gül AKDEMİR

Dünyanın hemen her yerinde birbiriyle örtüşmeyen hayatlar  yaşamın tüm renklerine inat su gibi akıp  geçiyor.  Kimi gökdelenlerde dolarla dans ediyor, kimi bilmem hangi şehrin alaca karanlığında viskisini yudumluyor.  Bazıları bir dilim ekmeğini çöplerden toplamaya çalışırken, kimileri de  heba ediyor sofralarındaki nimetleri. Nankör insanlarda cabası.

Ülkemizde de durum buna benzer aslında. Boğaza nazır köşkünde havyarın  tadını  çıkaran da var,  bir dilim ekmeğe muhtaç olan da. Kışın kayak merkezlerine günler öncesi rezerve yaptıran da bizden, üzerine kendini sıcak tutacak bir hırka  alamayanda. Tek gözlü gecekonduda yaşam mücadelesi veren de bizim, yalılarda  yakomoza karşı puro tüttüren de.

İşte böyle bir dünyada  bazen komşusu açken kendi tok yatamayanlarda var.  Komşusunun bacası tütmediği için göz yaşı döken , onlar için kendini paralayanlarda var.  Bunlardan birini anlatmak istiyoruz sizlere. Aslında o'nu ve kervanını tanımayan yok. Her iyiliğin altında mutlaka onların izi, onların eli var .

İyilik Kervanı'ndan bahsediyoruz. Kışın kömürsüz kalan, bayramlarda yaşlı gözlerle olup bitene bakan, düğün dernek yapamayan öksüzlerin yüzünü güldüren , bir lokma ekmeğe muhtaç olanlara umut kapısı olan İyilik Kervanı.  Günümüzde ''insanlık ölmemiş'' dedirtten bir kervan.  Bir avuç gönüllü iyilik severin bir araya gelerek başlattıkları insanlık hizmeti onların ki. Tamamen  ''Allah rızası için'' baş konulan bir yol onların ki.  Hayırseverlerle ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü onlar.

Bir gecekonduda 8 yıl evvel temeli atılan iyilik çalışması ... İyi niyetle , iyi yolda çıkılan bir müdadelenin keyifli başarısı ile dillerden dillere yayılan İyilik Kervanı 'nın hikayesini ve çalışmalarını sizler için dinledik. İstedik ki , sizde İyilik Kervanı'nı daha yakından tanıyın. Öksüzlerin , yetimlerin , mağdur  ve muhtaçların can simidi olan İyilik Kervanı'nı sekiz yıl önce bir bodrumda başlatan Asiye Gül , bugün Gebze'nin her mahallesinde  oluşturduğu gönüllülerle kervanı genişletip çok daha fazla insana iyilik köprüsünde büyük bir halka kurmanın gururunu da yaşıyor.  O'nu herkes ''İyilik Kervanı Gül Abla '' olarak biliyor, tanıyor, saygı duyuyor.

Asiye Gül ve yarenleriyle Beylikbağı  Ankara Caddesi üzerinde bulunan merkez  ofislerinde bir araya geldik. Ofis dediğimiz öyle bildiğiniz ofis değil, adeta bir mağaza. Hayırseverlerin bağışladığı sıfır ve ikinci el giysilele dolu bir mağaza . İçinde yok yok. Hayırseverler bağışlarını buraya teslim ediyo, burdan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Kimseyi rencide etmeden.

İyilik Kervanı'na iyilik yolunda destek olan çok sayıda hayırsever olduğunun altını çiziyor  Başkan Asiye Gül. Bazılarının ismini açıklamıyor, bazılarının ise yıllardan beri yanlarında olduğunu vurguluyor. Bunlardan  biri Dr. Hakan Höbek. Merkez Hastaneleri Başkanı Höbek'in yıllardır kendilerine güç verdiğini anlatan Gül hanım, Höbek'in insanlığını anlata anlata bitiremiyor.

Kendilerine  iyilik yolunda destek insanlara minnet duyduklarını anlatırken de şu isimleri özellikle sıralıyor ;  Abdulbalabey Tasarım Lokman Çiçek , Uzay Mutfak  İbrahim Çiçek,  Duygu Uzun , İsmil Uzun, Orhan Sarı, Hazar Marin Makine , Fatih Barış, Yaşın Azman, Sevgi gelinlik Sevgi Çakmak, Tarzım Butik Zübeyde, Asiye Cebeci,  Şüheda Sudan , Zeynep Bölük , Eda Önal , Yeter Kaya,  Emine Kılıç,  Bilge Yılancı Halime Gürbüz , Gülden Yerlitaş, Neşe Çelik,  Mesut Çelik,  Sevim Deniz,  Ayşe Kuyucuoğlu , Gülşen Koç,  Sevda İlter  Yılmaz , Sevda Gelinlik,  Kadir Bakkal , Ali Özdemir , Tercih Yapı İsa Özdemir ,  Özdemir Nalbur Harun Özdemir, Nostalji Bayan kuaförü Abide Arslan, Koç ajans & Koç Emlak&Gayrimenkul Sultan Berber,  Gül Tesettür Hümeyra Yılmaz , Hidayet Yılmaz, Oruç Kitap Evi Ahmet Oruç, Minik Kalpler Anaokulu Ayfer Kara,  Ali Osman Gür Optima, Gebze beyaz eşya servisi Burak Çağlayan,  Muhammed Demir, Çift Makas saç tasarım merkezi, Burcu Alemin, Aydın AleminMiniksen Kids,  Serkan Sancak,  Mesut Çelik, Karaca Kundura Salim Karaca, Rasim Deniz- Salon Alperen , Gebze keyif kahvesi Hidayet Arzu Onat,  Suna Piko Perde Suna Yılmaz ,  İlknur Ulucak , Seher Ulucak,Hatiyce Şahın ,Aslı Ulucak , Adalet Budak Nuran Şengül,  Fatma Beşi , Cansever Bağuç , Melek Arıkan , Sarıoğulları geri dönüşüm Orhan Sarı,  Ramazan Sarı,  Mehmet Sarı, Özlem Göydağ ,  Karzen Nuran Şagar, Fatih Yılmaz Nur Ayakkabı, Kentin Kadınları Platform Başkanı Tuğba Şensoy, Hayra Koşanlar, Murat Özcan, Muhammet Ergül, Sezer Sarımehmetoğlu,  Mikailoglu Baklavaları, Emre Töngel.   Bereket Gıda  İrfan Töngel , Şakir Töngel,  Tugce Bebe  , Kadir Duman,  Ramazan Dengiz ,  Yalçın Ticaret Balonevi Ergün Yalcin ,  Muhamet Ergül ,  Havva Alay , Fatma Barış , Ayşe Şahin, Ahmet Dağbay , İlhan Şahin ,Fadime Bayık, Emre Toksöz.

Şimdi gelin İyilik Kervanı kurucusu ve başkanı Asiye Gül'den kervanın hikayesini dinleyelim. Virgülüne dokunmadan işte o çok merak edilen İyilik Kervanı ve Asiye Gül...

GÖLGE- Asiye Gül kimdir?

GÜL- Tokatlıyım. 37 yıllık evliyim. Dört çocuk annesiyim ve ev hanımıyım.

GÖLGE- İyilik Kervanı'nın temeli nasıl atıldı?

GÜL- Kendim esnaftım zaten, altı sene kadar bakkalcılık yaptım. Ailecek sevilen biriydik . Çevremizde insanlar dertlerini , sıkıntılarını bana söyler anlatırdı , bende yardımcı olurdum. Böylece proje kendiliğinden başlamış oldu. İnsanların sıkıntılarında ilk yardım isteyeceği, ilk akla gelen kişi olmam bu işi yapmaya yöneltti.  Bu işe evimin yanında ki kömürlükte başladım. Başta destek alamadım, hayırseverlere söyledik. İnsanlar benim çok lüks bir yerde oturduğumu sanıyorlarmış . Hiç unutmuyorum ; bir gün kapıma çok pahalı bir jeep ile  gelmişler, yana döne beni arıyorlar ‘’ İyilik Kervanı'nı’’.  Yan komşuma beni sormuşlar, '' evi hemen şurası deyince''  çok şaşırmışlar.  Sonra dışarıya kızım çıkmış beni sormuşlar. ''Annem olur kendisi''  demiş. Sonra benim için ''Bu gecekonduda oturup dünyaya mı hükmediyor bravo '' demişler. Kızım anlattı banada , insan kendiyle gurur duyuyor.

GÖLGE- İnsanların sizden yardım istemesi bu işe vesile oldu yani. İlk nasıl başladınız,  kime ne gibi bir iyiliğiniz dokundu İyilik Kervanı olarak?

GÜL- Evet.   Cuma günleri kuranlara katılırdık. Konuşurduk kuran sohbetinden sonra şurada yetim varmış, şu mahallede öksüz var analiz eder , kuran sohbetinden öncede ''yarın gelirken herkes evinden gönül rızası için bir şey getirsin'' derdik . Biz bir aile için söylerdik,  arkadaşlar o kadar bereketlilermiş ki , bir poşet yerine yedi tane evin erzakını topluyorduk. Gıda konusunda yardımcı olmuştuk.

GÖLGE- Sadece gıda yardımı mı yapıyorsunuz?

GÜL -Sistem git gide büyüdü medikale döndü.  Evlenecek öksüz, yetim kızların çeyizlerini yapmaya başladık,  nakit yardımı, koli yardımı,  kıyafet yardımı, hatta yabancı ülkelere yardıma muhtaç devletlere kadar uzanan bir el olduk.

GÖLGE- Yetim ve öksüz çocuklara mı destekte bulunuyorsunuz , yoksa ihtiyacı olan ailelere de mi?

GÜL- Yardıma muhtaç her aileye destek olmaya çalışıyoruz. Çok sayıda sığınma evinden gelen kardeşlerimiz var,  bizde tabi bayanız,  aileleri öğrenirde bize  ters hareketler olabilir diye ,  gizli tutup yardımcı olduğum çok ev var.

GÖLGE- Çalışmalarınız nasıl tam olarak?

GÜL- Bir aile geliyor mesela , yardımda bulunmak için.  Bende yardıma ihtiyacı olan bir aileden bahsediyorum kabul ediliyor , bende aileye yardımcı oluyorum.Yardım götürdüğümüz ailenin ve emanetin videosunu çekip hayırsevere gönderiyoruz.  .

GÖLGE- İyilik Kervanı olarak kaç kişisiniz?

GÜL- Yirmi beş bayanız.  Bir arkadaşımız eşiyle yardımlara koşuyor.

GÖLGE- Kaç senedir bu işi yapıyorsunuz?

GÜL- Dokuz oldu.

GÖLGE-Şuana kadar kaç aileye umut oldunuz?

GÜL- İki bin beş yüz diyebiliriz.

GÖLGE- Arkanızda sizi destekleyen kaç iş adamı, kadını var?

GÜL- Hakan Höbek, Orhan Sarı, Nilgün Tesettür, Suna Piko, Nilgün Yöntem  çok değerli yardım sever insanlar.

GÖLGE- Belediyelerden destek alıyor musunuz?

GÜL- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi , Çayırova Belediyesi  destek veriyor. Darıca Başkanıyla görüşüyoruz. Gebze Belediyesi bugüne kadar hiç destek vermedi.

GÖLGE- Hedef nedir , belirli bir sayıya ulaşmak var mı aklınızda?

GÜL- Ulaşabildiğim kadar öksüze, yetime yardımda bulunmak. Dere iken okyanus olduk. Bu noktaya geleceğimi bile düşünemezdim. Şiirler yazıyorum , Allah nasip ederse kitabımı çıkartacağım. Her zaman dediğim gibi iki poşetle çıktığım bu yolda Rabbim bütün yolları açtı.

GÖLGE- Şuan da olduğunuz  kaç kişiye yardımda bulunuyorsunuz?

GÜL- Yüz elli kişi.

GÖLGE-Yabancı ülkelere yardım dediniz,  hangi ülkeye ne yardımı yaptınız?

GÜL- İbrahim Çiçek ve Lokman Çiçek iki buçuk senedir beraber çalışıyoruz. Hiçbir yerde adları geçsin istemezler ama çok yardım sever insanlar . Somali'de de  hafız kardeşlerimize yardımcı oldular,  desteklerini esirgemediler her zaman ki gibi.

GÖLGE- Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

GÜL- İkinci el kıyafet gönderen kardeşlerimiz dolaplarını temizlemek için değil de, hayır için göndersinler . Bir grup var ütüleyip gönderiyor , bir grup var çamaşır suyu olmuş , yırtık kıyafetlerini gönderiyor. Peygamber efendimiz ne demiş;  '' hayır yapmak istiyorsan evindeki en değerli eşyanı ver. ''

 

HABERİN GALERİSİ Tüm Galeriler

Bir gecekondunun bodrumunda başlayan iyilik hareketi, bugün bir kervana dönüştü.
Bir gecekondunun bodrumunda başlayan iyilik hareketi, bugün bir kervana dönüştü.
Bir gecekondunun bodrumunda başlayan iyilik hareketi, bugün bir kervana dönüştü.
Bir gecekondunun bodrumunda başlayan iyilik hareketi, bugün bir kervana dönüştü.
Bir gecekondunun bodrumunda başlayan iyilik hareketi, bugün bir kervana dönüştü.
Bir gecekondunun bodrumunda başlayan iyilik hareketi, bugün bir kervana dönüştü.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑