parkinnn
Gül AKDEMİR
Gül AKDEMİR

''Mevsimseldir'' deyip geçmeyin.!

14 Ocak 2022 Saat: 16:03

Başarılı çalışmalarıyla göz dolduran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun Koronavirüs kuralları ile ilgili yeni kararları açıkladığında, ''Oh be, nihayet doğruyu gördüler'' diye geçirdim içimden.
Yeni kararların en önemlisi şüphesiz 'temaslı'' kişilere yönelik karantina yaptırımının kaldırılmasıydı. Ta en başından beri gereksiz bir kural olduğunu hep söylerdim. Ülkemizde Korona ile tanışmayan aile neredeyse kalmadı. Allah bu beladan bir an önce ülkemizi ve milletimizi kurtarsın, dileğim bu.
Koronavirüs tedbirleri ve kuralları çerçevesinde 'temaslı'' kişilerin semptom göstermemesi ve vakalı olmamasına karşın kural gereği karantinada tutulması, gereksiz ve boş yere kaybedilen zamandı.
Yani beş kişilik bir ailede bir kişi pozitif çıkıyor, kalanlar sağlıklı/negatif, hiç bir belirti ve gösterge yok. Buna rağmen dört kişiyi de, evde tutmak aslında bırakın ailenin maddi kayıplarını, karantina süresinde psikolojilerini de bozmaya yol açıyor. Ev hapsi gibi.
İş güç sahibiyse; işleri aksıyor, iş kaybı oluyor, rütin giden iş hayatı birden bire tersine dönebiliyor. İş kayıplarını devlet karşılamayacağına göre, iş insanının/esnafın zarar hanesi büyüyor. İşte bu nedenle 'temassız'ları karantina dışında tutmak, geç alınmış fakat isabetli bir karardır.
Dikkatimi çeken bir başka konu ise ; pek çok ailenin özellikle çocuklarına karşı sorumsuz sağlık tutumları oluyor. ''Öksüren, hapşıran, üşüyen, titreyen'' bebekleri/çocukları sadece mevsim geçişine bağlayan ve doktora göstermekten aciz olan sorumsuz ebeveynleri, farkında olmadan salgının artmasında rol oynuyorlar. Çocuğunun burnu akar mevsime bağlar, çocuğu öksürür mevsime bağlar, çocuğu üşür mevsime bağlar. Soranlara da ''Mevsimsel rahatsızlık, bir kaç güne geçer canım.'' derler. Oysa hızla yayılan Koronavirüs'ün yeni kardeşinin varlığından bihaberdirler. Yani Omicron varyantı.
Bilim dünyası Omicron varyantına karşı çok daha dikkatli olunması yönünde uyarı üstüne uyarı yapıyor. Hatta korunmak için tek maske değil çift maske öneriyorlar. Bunun sebebi de Koronavirüs'e göre daha hızlı yayılması ve bulaş etkisinin çok daha fazla olması... Dikkat çekilen bir konu da, 4-5 yaşlara kadar inebildiği.
Ebeveynlerin dikkatine sunmaya çalıştığımda tam da bu. Çocuğunuzun en ufak bir öksürüğü, hapşırığı sizi endişelendirmeli, sizi düşündürmeli. ''Mevsimseldir'' deyip ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur bu. Öyle durumda çocuğun elinden tutup hastaneye gidilmelidir.
Sağlıklı günler sizlerin olsun.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

8 Mart ve Bizler.!8 Mart 2024 Saat: 16:49
Siyasette kadının yeri16 Şubat 2024 Saat: 14:05
Adaylara bir proje önerim var3 Ocak 2024 Saat: 16:35
Cumhuriyet Kadınları27 Ekim 2023 Saat: 18:56
Doğa intikamını alıyor...16 Eylül 2023 Saat: 22:45
Tüm Yazıları
Yukarı ↑