parkinnn

Eğitim

3d Yazıcıyla Kişiye Özel Medikal Malzeme

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde bir öğrencinin yüksek lisans tezi olarak geliştirdiği...

29 Mayıs 2014 Saat: 10:26
3d Yazıcıyla Kişiye Özel Medikal Malzeme
3d Yazıcıyla Kişiye Özel Medikal Malzeme

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde bir öğrencinin yüksek lisans tezi olarak geliştirdiği 3D yazıcı ile kişiye özel medikal malzeme üretme projesi, eklem bozukluğu olan hastalara umut oldu.
Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisi olan Levent Aydın'ın yüksek lisans tezi olarak danışman öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Küçük ile birlikte kendi imkanlarıyla imal ettiği 3D yazıcı ve açık kaynak kodlu yazılım, kişiye özel medikal malzemeler üreterek eklem bozukluğu olan hastalara umut oldu. Şu an test aşamasında olan sistem ile 3D yazıcıdan kişilerin rahatsızlıklarına özel olarak ortez baskısı alabileceklerini söyleyen yüksek lisans öğrencisi Levent Aydın, “Yazıcıyı oluşturup biraz mekanik sisteminde iyileştirmeler yaparak bu yazıcıdan kendi tasarımını yaptığım AFO dediğimiz ayak bileği ortezini tasarladık. Bunu şu an bir medikalciye gittiğinizde çok yüksek bir maliyetle alabileceğiniz fiyattan çok daha uygun bir şekilde, daha özgün bir tasarımla kişiye özel tasarımla yaptık. AFO ayak bileği ortezi genellikle çocuklarda ayak bileklerinin içe veya dışa dönük olmasında veya çeşitli ayak bileği rahatsızlıklarında ayak bileğini sabitlemek amacıyla kullanılan bir medikal malzemedir. Türkiye dünya genelinde biraz daha bu alanda geride kalmış ama ilerlemek bizim elimizde. Biz daha fazlasını da yapabiliriz. Biz hatta bu alanda dünyanın da önüne geçebiliriz ama bunun için hem çalışma ekibi gerekiyor hem de destek gerekiyor. Bunun çalışma mantığını öğrenirseniz yazıcıyı da kendinizin istediğiniz işi yapabilecek spesifiteye sahip olarak kendinizin imal edebileceğini burada vurgulamak istiyorum. Siz tasarımını yaparak istediğiniz bir insan uzvunun istediğiniz bir hasarı için orada gerekli desteği ve işlevi orada sağlayabilirsiniz. Eğer gerekli destek ve imkanlar sağlanabilirse ben 1-2 yıl içerisinde gerekli Ar-Ge çalışmasını yaparak en azından damar basımını kendi üreteceğim cihazla yapabilirim. Bunu yapabiliriz ama bunun için sadece gerekli bir miktar desteğe ihtiyacımız var. O makinelerin üretilebilmesi için gereken malzemeler, tabii ki bu açık kaynak kodlu projemizdeki malzemelerden daha pahalı” dedi.
Levent Aydın’ın danışmanı Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Serdar Küçük ise, “Hepimiz birer prototipiz aslında. Her insan birbirinden farklı. Her insanda meydana gelebilecek bir hastalık ya da bir bozulma, bir ayak kırıklığı, herhangi bir deformite o insana özgü olduğu için ona özgü bir cihazın, bir ortezin yapılması gerekiyor. 3D yazıcılar tam da bu noktada insanlığın çözümü noktasındalar. O yüzden çok önemli” şeklinde konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑