parkinnn

Kültür

Ayşe Kulin “Kocaeli Kitap Fuarı’nı önemsiyorum”

GÖLGE- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin altıncısını düzenlediği Kocaeli Kitap Fuarı’nda yazarlar geçidi devam ediyor. Fuarın ikinci günkü yazar konuklarından biri de kitapları milyon satan Ayşe Kulin oldu. Kulin Kocaeli’nin kitaba

18 Mayıs 2014 Saat: 14:30
Ayşe Kulin “Kocaeli Kitap Fuarı’nı önemsiyorum”
Ayşe Kulin “Kocaeli Kitap Fuarı’nı önemsiyorum”

GÖLGE- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin altıncısını düzenlediği Kocaeli Kitap Fuarı’nda yazarlar geçidi devam ediyor. Fuarın ikinci günkü yazar konuklarından biri de kitapları milyon satan Ayşe Kulin oldu. Kulin Kocaeli’nin kitaba olan ilgisinden son derece memnun olduğunu belirterek “ Kitap okumayan toplumlarda olayları kavrama eksikliği oluyor. Kitap okuyanların insan sevgisi gelişiyor. Empati kabiliyeti gelişiyor. Ben Kocaeli Kitap Fuarı’nı önemsiyorum ve başladığından beri her sene katılıyorum” dedi.

 

SOMA’YI ANDI

Adı Aylin, Sevdalinka, Gece Sesleri, Veda, Bora’nın Kitabı gibi eserlerin sahibi Ayşe Kulin Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki konferans salonunda bir saatlik bir söyleşi gerçekleştirdi. Soma’daki maden faciasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Kulin “Belçikada’ydım. Yeni geldim. Soma’daki yaşanan olaydan çok etkilendim. Şu anda bile içimden pek konuşmak gelmiyor. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum”dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ki kitap fuarından toplanacak olan kitapları Soma’ya göndermesinin çok anlamlı olduğunu kaydeden Kulin“Keşke bu acılar yaşanmasaydı. Soma’nın her türlü yardıma, sevgiye, kucaklanmaya ihtiyacı olacak. Bu bir gereksimindir” dedi.

 

KADININ YERİ

Yazar Kulin söyleşisine “Osmanlı’da kadının yeri” konusuyla devam etti.   Kulin “Kadın Osmanlı dönemde ilk kazanımı 1841 yılında almıştır. Kadı önünde nikahlanmaya başlamıştır. Bu durum için kadının haklarının tescillendiğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan kız çocukları okula gönderilmeye başlamıştır. Avrupa’da ise o dönemde kadınların okuma, seçme, seçilme ve çalışma hakları  yoktur”diye konuştu.

 

MUSTAFA KEMAL’İN HAYALİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili de bir hikaye paylaşan Kulin “Mustafa Kemal Sofya’da bir operaya katılmış. Ve o dönemde operanın kendi ülkesinde de olmasını hayal kurmuş ve dilemiştir. Mustafa Kemal’in bu hayalinden 40 yıl sonra opera kültürü Türkiye’de başlamıştır” bilgisini verdi.

 

CUMHURİYETE BORÇLUYUZ

Cumhuriyet’ten sadece zenginlerin çocuklarının okula gidebildiklerini hatırlatan Kulin “Cumhuriyetle birlikte sadece zenginlerin değil, köy insanının kız ve erkek çocukları da okula gitmeye başlamıştır. Bir köy çocuğu olan Turgut Özal, Cumhurbaşkanı olmuşsa, ya da yine bir köy çocuğu olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başbakan olmuşsa bu Cumhuriyet sayesindedir” ifadesini kullandı.

 

OKURLARININ SORULARINI YANITLADI

Kulin söyleşisinde sıklıkla Soma’yı andı. Çok üzgün olduğunu ve konuşmakta güçlük çektiğini söyleyen Kulin okurlarına söyleşiyi soru cevap şeklinde tamamlamak istediğini söyledi. Kulin söyleşinin yarım saatlik kısmında salonu tıklım tıklım dolduran okurlarının kitaplarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

 

KİTAPLARINI İMZALADI

Ayşe Kulin, söyleşisinin ardından Everest Yayınevi standında okurları için kitaplarını imzaladı.  Fuara erken saatlerde giren Kulin, söyleşi öncesinde ve sonrasında vatandaşların yoğun ilgisi altında saatlerce kitaplarını imzaladı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑