parkinnn

Kültür

BİLKAR, Koçak’ı ağırladı

Gebze BİLKAR Edebiyat Atölyesi, “Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler” adlı ilk kitabı ile “2021 Everest İlk Roman” ödülünü edinen yazar Devrim Koçak’ı ağırladı

12 Aralık 2022 Saat: 18:28
BİLKAR, Koçak’ı ağırladı
BİLKAR, Koçak’ı ağırladı

“Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler” adlı ilk kitabı ile “2021 Everest İlk Roman” ödülünü edinen, romanında kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini ince bir işçilikle anlatan yazar Devrim Koçak, Gebze’de Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Üretim ve Yayıncılık Kooperatifi - BİLKAR Edebiyat Atölyesi’nin konuğu oldu.

BİLKAR Genco Erkal Tiyatro Salonu’nda, BİLKAR Edebiyat Atölyesi’nden Su Nil’in moderatörlüğündeki söyleşide kitabını 19 ayda tamamladığını belirten Koçak, “Aslında roman, bir anlamıyla, bitirilememiş veya yarım kalmış başka denemeler uğrunda yapılan çalışmalara dayanıyor. Hikâyeler başka başka olsa da yazma deneyimi bir şekilde birikmiş oldu. Özelde ise bu kitabın yazılmasını tetikleyen ilk duygu tanımadığın birine mektup yazma arzusu oldu diyebilirim” dedi.

 

“Romanın merkezinde eşleri, babaları ya da sevgilileri tarafından duygusal şiddete maruz kalmış kadınlar duruyor. Bir erkek yazarın kadın duyarlılığını ele alarak böyle gerçek ve güçlü bir esere imza atması çok etkileyiciydi” türü yaklaşımları daha çok kadın okurlardan duyduğunda mutlu olduğunu kaydeden Koçak, romanında 12 Eylül öncesi dönemi özelleştirme politikalarına ve sonuçlarına yer vermesini ise şöyle değerlendirdi:

“Politik olmayan sanat eseri yoktur. Apolitik olduğunu öne süren sanatçı dahi bilerek ya da bilmeyerek, bir politik mevziinin içinden üretir. Politik konuları ele almanın riski, yazarın hiç ummadığı bir haneye düşebilmesidir. Amacım toplumsal ya da politik olayların bireyler üzerindeki dolaylı ya da doğrudan etkilerini anlatabilmekti. Çok kişisel olduğunu düşündüğümüz karar ya da olayların da toplumsalla ilişkisini gösterebilmek istedim.”

Devrim Koçak’a söyleşide İstanbul Sancaktepe’de oturan ablası Aydan Koçak Tümkaya ve yeğeni İdil Tümkaya ile İzmit’te oturan kardeşi Önder Koçak da eşlik etti. Söyleşiyi BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli, SOL Parti Gebze İlçe eski Başkanı Recep Karadeniz ile edebiyatseverler takip etti. Koçak interaktif gerçekleşen söyleşide ağırlıklı olarak soruları yanıtladı. Söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı. Bir işçi kenti olarak Gebze’ye ilk defa geldiğini belirten ve Gebze’yi çok beğendiğini kaydeden Koçak, söyleşideki atmosferden de çok memnun olduğunu söyledi. Tüm katılımcılara ilgilerinden teşekkür etti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑