parkinnn

Teknoloji

Dil ve Konuşma Terapisi için Yenilikçi Ses Analiz Sistemi Geliştirilecek

GTÜ ve SBÜ iş birliğiyle dil ve konuşma bozukluklarının teşhis ve terapisine yardımcı olacak pratik bir yazılım sistemi geliştirilerek yaygın kullanıma hazır hale getirilecek.

22 Mart 2024 Saat: 14:22
Dil ve Konuşma Terapisi için Yenilikçi Ses Analiz Sistemi Geliştirilecek
Dil ve Konuşma Terapisi için Yenilikçi Ses Analiz Sistemi Geliştirilecek

Projeye TÜSEB Desteği

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) araştırmacıları, TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) Öncelikli Ar-Ge Yapay Zekâ Tabanlı Tıbbi Görüntü İşleme Proje Çağrısı (2023-C1-YZ GÖRÜNTÜ) kapsamında "USradioAI" projesi ile dil ve konuşma terapisi alanında desteklenmeye hak kazandı.

“USradioAI: Dil ve Konuşma Terapisi için Ultrason Dil Görüntüleriyle Eğitilen Millimetre Dalga (mmWave) Tabanlı Ses Analiz Sistemi” başlıklı projede; GTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Yusuf Sinan Akgül ve Arş. Gör. İlhan Aytutuldu ile Cor bölümünden Dr. Tunahan Refik Dumlu yer alıyor.

Proje kapsamında, ultrason dil görüntüleriyle eğitilen milimetre dalga (mmWave) radar tabanlı bir ses analiz sistemi geliştirilmesi hedeflendi. Bu sistemin, dil ve konuşma bozukluklarının teşhis ve terapisine yardımcı olacak pratik bir yazılım sistemi olması hedefleniyor. Geliştirilecek sistem, kliniklerde yaygın olarak kullanılan ultrason cihazlarına göre daha az maliyetli ve daha pratik olacak şekilde tasarlandı ve yüksek doğrulukla çalışması bekleniyor.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Yusuf Sinan Akgül ve ekibi, mmWave radar verileri sayesinde vokal yolun titreşimi, dudak hareketleri ve yüz bilgisinin analiz sürecine dahil edilmesini sağlayacak bir sistem tasarladı. Bu sayede, hastaların yüz, dudak ve vokal yolun titreşimlerini gerçek zamanlı olarak izleyip, doğru şekilde telaffuz etmeleri veya kaslarını doğru bir şekilde kullanmaları için geribildirim sağlanabilecek.

Ayrıca, projede geliştirilecek sistemle sesin ağız içindeki yerleşimini temsil eden Uluslararası Fonetik Alfabe çizelgesinde görselleştirme yapılarak terapi sürecinin daha etkili ve kişiye özgü hale getirilmesi hedefleniyor.

Proje, dil konumlarını, yüz, dudak ve vokal yolun titreşimlerini hem uzam hem de zaman içerisinde göz önüne alan ve bu sayede zaman içerisinde daha tutarlı ve doğruluk oranı yüksek fonetik tespiti yapan bir sistem geliştirmeyi amaçlıyor. Bu sayede, ses analizi sürecinde doğruluk oranları artırılarak daha etkili sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor.

Gebze Teknik Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen bu proje, dil ve konuşma terapisi alanında önemli bir ilerleme sağlamayı amaçlıyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑