parkinnn

Sağlık

Dilovası'na Taşocağı Sanayisi Kuruluyor

Organize Sanayi Bölgesi nedeniyle hava kirliliğinin yaşamı ciddi olarak tehdit ettiği Dilovasında 50 bin dönümlük ormanlık alan “organize taşocağı bölgesi” ilan edildi Kocaeli Valiliği, Dilovasının kuzeyinde 50 bin dönümlük ormanl

17 Şubat 2014 Saat: 13:17
Dilovası'na Taşocağı Sanayisi Kuruluyor
Dilovası'na Taşocağı Sanayisi Kuruluyor
Organize Sanayi Bölgesi nedeniyle hava kirliliğinin yaşamı ciddi olarak tehdit ettiği Dilovası'nda 50 bin dönümlük ormanlık alan “organize taşocağı bölgesi” ilan edildi
Kocaeli Valiliği, Dilovası'nın kuzeyinde 50 bin dönümlük ormanlık alanı “organize taşocağı bölgesi” ilan etti. Ormanlık alanın ortasına 65 tane taşocağı açılacak. Üstelik bu katliam için ÇED raporuna gerek bile duyulmadı. Çevre mühendisleri bu kararı "Felaket" olarak yorumladı. 
 
ORGANİZE ÇEVRE SORUNU 
Karşı Gazete’nin haberine göre, Kocaeli Valiliği, 'taşocaklarını şehir merkezi dışına taşıma' gerekçesiyle 50 bin dönümlük orman arazisini 'Organize Taşocağı Bölgesi' ilan etti. Valiliğin Çevre Kurulu tarafından imzalanarak onaylanan plana göre, bölgede yan yana 65 taşocağı açılacak. 'Organize Sanayi Bölgesi' nedeniyle çevre kirliliğinin had safhaya ulaştığı Dilovası'nın kuzeyinde yer alan bölge için uzmanlar, "İzmit'te yeni bir 'organize' çevre sorunu yaşanacak" diyor. 
 
50 BİN DÖNÜM
Valilik kararının, çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan, kanunlar dahi incelenmeden alındığı öne sürülüyor. Kocaeli Valiliği Mahalli Çevre Kurulu üyelerinin imzasını taşıyan 11 Aralık 2013 tarihli ekli dosyalarına göre, 'Organize Taşocağı Bölgesi' Gebze Kargılı Köyü'nün güneybatısında bulunan orman alanında kurulacak. Onaylanan parsel planında, bölgenin 65 parsele ayrıldığı görülüyor. Yaklaşık 50 bin dönümlük arazi sadece taşocağı olarak kullanılacak. 
 
 
2015'E KADAR TAŞINACAK 
Kararda, bölgenin oluşturulma nedeni, Kocaeli'nde şehir içinde kalan taşocaklarının 'insan ve çevre sağlığı açısından tehlike oluşturması ve vatandaşların şikâyetlerinin minimize edilmesi' olarak sunuluyor. Tek bir bölgede toplanacak taşocakları ve kırma tesislerinin denetim ve kontrolünün daha verimli olacağı belirtiliyor. Kararda, şehir içindeki taşocaklarının tamamının kapatılacağı, mevcut tesislerin Ocak 2015'e kadar yeni bölgeye taşınacağı ifade ediliyor.
 
 
FELAKET OLUR
Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli temsilcisi Zeynep Soyer, Dilovası'nın kuzeyinde bulunan orman arazisinin, Kocaeli'nin bu kısmının nefes aldığı tek alan olduğunu belirterek, durumun yeni bir organize çevre felaketine yol açabileceği uyarısında bulundu. Soyer, "Yıllardır Dilovası'nın yeni bir OSB'yi kaldıramayacağını, çevresel sınırların çoktan aşıldığını söylüyoruz. Şimdi, bir başka alanda ormanlık arazide taşocakları bölgesi kurmayı planlıyor. Toz oranı, gürültü kirliliği o bölgede çok artacak” dedi.
 
İsmini vermek istemeyen bir maden mühendisi ise valiliğin kararı alırken ÇED uygunluk raporu ile Maden Kanunu'na ilişkin hiç bir inceleme yapmadığını öne sürdü. “Bu ormanlık araziye ÇED olumlu belgesi verileceğini valilik nasıl garanti ediyor?" sorusunu yönelten maden mühendisi "flora ve faunayı kim inceleyip uygun raporu verdi? Altyapı sorunları nasıl halledilecek? Kentsel dönüşüm atıklarını depolamak için birilerine peşkeş mi çekilecek?" şeklinde konuştu

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑