parkinnn

Ekonomi

Dolar ve Euro haftaya rekorla girdi

geçtiğimiz hafta piyasalar kapandıktan sonra uluslararası piyasalarda 2,23 TL'nin üstüne çıkarak rekor kıran dolar 2.2505 TL ile yeni rekora ulaştı. Euro ve döviz sepetinde de tarihi rekorlar var. Euro 3,03 TL'yi de geçti.

20 Ocak 2014 Saat: 09:44
Dolar ve Euro haftaya rekorla girdi
Dolar ve Euro haftaya rekorla girdi

Piyasalarda yeni hafta rekorlarla başladı. Cuma günü rekorunu yenileyen dolar haftaya 2.25 TL'yi de geçerek başladı. Doların yeni tarihi rekoru 2,2505 TL oldu.

Euro/TL kurunda da yeni rekor seviye görüldü. Euro 3,0465 TL'ye kadar yükselerek tarihi rekora ulaştı.

Yüzde 50 dolar yüzde 50 de Euro kurundan hesaplanna döviz sepeti de 2,6494 TL ile tarihi rekorunu gördü.

Dolar ve Euro'da rekor seviyelerin görülmesini uzmanlar artan siyasi gerginlik ile birlikte Merkez Bankası'ndan faiz hamlesi beklenmemesine bağlıyor.

KRİTİK TOPLANTI YARIN Artan kur karşısında Merkez Bankası’nın 21 Ocak’taki Para Politikası Kurulu’nda faiz oranlarını değiştirip değiştirmeyeceği merak konusu oldu. Birçok ekonomist faiz oranının değiştirilmeyeceğini tahmin ediyor. Yüzde 7.75'te bulunan faiz koridorunun üst bandında ise ekonomistlerin bir kısmı 25-50 baz puanlık artış bekliyor.

Uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz silahını kullanmaması durumunda döviz piyasalarında yeni rekorlar gelebileceğini belirtti.

Standard Bank Gelişen Piyasalar Analisti Timothy Ash faiz artırımının Başbakan Erdoğan için bir siyasi geri adım gibi görüldüğünü, bu yüzden ekonomistlerin Merkez Bankası'ndan böyle bir hamle beklemediğini söyledi. Ash "Ancak bu durumda dolar / TL kuru ısınmaya devam edecektir. Bu durumda daha yüksek  seviyeleri görmemiz olası" diye konuştu.

KIRILGAN BEŞLİ'DE EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN LİRA OLDU

Öte yandan yılbaşından bu yana üst üste rekorlar kıran dolar “kırılgan beşli” olarak adlandırılan ülkeler içinde (Türkiye, Güney Afrika, Brezilya, Hindistan, Endonezya) de en çok TL’ye karşı değer kazandı. Yılbaşından bu yana dolar TL’ye karşı yüzde 4,7 değer kazanırken TL’den sonra en çok değer kaybeden kırılgan beşli para birimi yüzde 3,7 ile Güney Afrika Randı oldu. 10 Ocak’a kadar dolar Brezilya Reali, Hint Rupisi ve Endonezya Rupisine karşı değer kazanırken son 1 haftada bu üç kur TL’nin aksine değer kazandı. Brezilya Merkez Bankası geçtiğimiz hafta faiz oranını artırmıştı.

BORSADA KAYIPLAR ARTIYOR Borsa İstanbul 100 Endeksi dolar ve Euro'da art arda gelen rekorlar üzerine güne sert kayıplarla başladı. Günü yüzde 1,31 düşüşle aşan borsa 65 puanın altına gerileyerek 64 bin 895 puana düştü. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑