parkinnn

Röportaj

''Dövme, hastalık seviyesine ulaşıyor''

Çevresinde '' Dövmeli Kız'' olarak tanınıyor. Yaptırdığı 20 dövmesiyle dikkat çeken Nevin Özsoy;

28 Aralık 2023 Saat: 15:42
Dövme, hastalık seviyesine ulaşıyor
''Dövme, hastalık seviyesine ulaşıyor''

Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlık kazanan, kimi çevrelerce de hoş görülmeyen 'dövme' sanatı ve dövmeli insanlar , merak uyandırmayı sürdürüyor. Dövme; bazılarında sanat tablosu gibi dururken, bazılarının üzerinde ise itici bir sembol olarak göze batıyor. Aslında bir gerçek var. Dövmelilerin sayısı  ülkemizde ve bölgemizde her geçen gün artıyor. İlk başta yadırganan dövmeler, göz alıştıkça hayatın bir gerçeği olarak da karşımıza çıkıyor. Tabi ki, tamamiyle tercih meselesi.

Gölge olarak bizlerde dövmelileri merak ettik. 'Niçin yaptırırlar, pişmanlıkları var mı, toplumun bakış açısı nasıldır ? ' gibi aklımıza gelebilecek bir çok soruyu, yaşamını dövme ile birleştirmiş 'dövmesever'' birisine sorduk. Ve çok net, cesurca cevaplar aldık.

Nevin Özsoy , henüz 24 yaşında. Tabiri caizse , dövme ile hayatını birleştirmiş insan. 'Dövmeli Kız'.

Vücudunda tam tamına 20 dövmesi var. Her biri kendisine  değer katan bir de hikayesi.  Gebze Yenikent'te  Takı-Toka mağazası sahibi Nevin Hanım'la dövme üzerine sohbet ederken, o'nun cesurca cevapları karşısında dövmeli olmanın tüm ayrıntılarını öğrenmiş olduk. İstedik ki, iyisiyle kötüsüyle bu sanata karşı merakı olanlarda öğrensin, anlasın.

Dövmeleri kendisine ayrı bir hava katan, 20 dövmeli cesur kıza biz sorduk, o anlattı. Buyurun bakalım.

GÖLGE- Nevin Hanım, okurlarımıza kendinİ tanıtır mısın?

ÖZSOY- 24 yaşındayım. Annem ve kız kardeşimleGebze'de ikamet ediyorum. Lisede ATT bölümünden mezun oldum. Üniversitede İsg bölümünü okudum. Aynı zamanda güzellik uzmanıyım. Şu anda da kendi işimi kurdum. Butik bir takı dükkanım var. Henüz yeni bir işletme,  ama tabi yıllardır hayalini kurduğum bir şeydi. Çok ani bir kararla faaliyete geçirdim. Her zaman kendi fikirleri olan, hayattan daima beklentisi olan biriydim. Şu anki konumumdan oldukça mutluyum. Başarmak her zaman gurur verici bir değerdir.

GÖLGE- Dövme ile ilk ne zaman, nasıl tanıştın, nasıl  ve neden karar verdin ?

ÖZSOY- Öncelikle dövme benim hiçbir zaman gözümde büyüttüğüm bir şey olmadı. İlk dövmemi 16 yaşımda bir arkadaşım ile aniden karar verip yaptırdım. Yani sonrası ne olur , nasıl bir sorun çıkarır hiç düşünmedim açıkçası. Özel hayatımda da böyleyim, bir şey (herhangi bir şey)olmasını istersem sonrasını pek düşünmem. Ayrıca dövme verilmiş bir karardan ziyade kendine yakıştırma, ilk zamanlarda da bir merak diyebilirim.

2- Dövme sevdası  bir özenti mi, keyif mi, yoksa bir hastalık mıdır?

ÖZSOY- Dövme fikri özentiliktir tabii ki. 16 yaşımda yaptırmaya başladığımı düşünürsek, bu fikrin benden çıkması pek mümkün değil. Seçtiğim modeller ve yapılan bölgeler kendime özgün sadece. Zamanla keyif vermeye başladığı da doğru. İnsanların beğenmesi , özenmesi hoşuma gidiyor. Yani o zamanlar en azından öyleydi. Ve tabi daha sonra da hastalık seviyesine ulaşıyor maalesef. Evde oturup burama ne yaptırsam,  'şurama bu model olur mu ' diye düşünüyorsunuz. Bu da vücudunuzdaki dövme sayısını arttırıyor ve bazen insanların kötü eleştirisine de maruz kalabiliyorsunuz.

GÖLGE-  Vücutunda toplam kaç dövme var?

ÖZSOY- Evet, en çok sorulan soru . Toplamda 20 tane dövmem var.

GÖLGE-  Pişmanlık duyuyor musun, sildirmeyi düşünüyor musun?

ÖZSOY- 'Olmasaydı da olurmuş'  dediğim zamanlar oldu,  bu bir pişmanlık mıdır bilemiyorum. Ama direkt bir cevap vermem gerekiyorsa değilim aslında. Yüzümdekiler hariç. Sildirdiğim iki dövmem var şu anda, boynumda ve çenemde. O kadar abartmasaydım diyorum..

GÖLGE-  En küçük bir dövmenin maliyeti ne kadar?

ÖZSOY- Dövme çok fazla tecrübe isteyen gerçek bir el işçiliği gerektiren bir sanat. Hatta para verip mezara götürebileceğiniz tek şey dövmelerinizdir. Ömür boyu kalıcı olduğunu düşünürsek tabii ki ucuz bir şey değil. İnsanların ucuza kaçmamasını da öneriyorum. Bir miktar belirtmem gerekiyorsa da , minimal dövmeler şu an günümüzde 400- 500 TL'den başlıyor.

GÖLGE- Dövmeli bir insana toplumun bakışı nasıl, rahatsızlık hissediyor musun?

ÖZSOY- Benim ilk yaptırdığım zamanlar kendi yaş gruplarım tarafından inanılmaz bir ilgi görüyordum. Ama bir topluma girdiğimde insanlar çok fazla bakıyordu. Şu an olduğu kadar dövmemde yoktu. Yolda önümü kesip 'kendine yazık etmişsin'  diyen çok insan oldu. Bu durum ister istemez beni rahatsız ediyordu , ama hiçbir zaman 'galiba yanlış bir şey yapıyorum'  diye kendimi sorgulamadım. Çünkü çok emin olduğum bir şey var; insanı insan yapan dış görünüşü değildir.

GÖLGE- Arkadaş çevren de ve ailende dövmeli insan var mı?

ÖZSOY- İlk zamanlar yok denecek kadar azdı,  ama şu an günümüzde on kişiden üçünde mutlaka minimal de olsa dövme var. Ve artık insanlar bu duruma alıştı. Annemde de dövme var,  bende beğendiği bir modeli kendisi de istedi, yaptırdı.

GÖLGE- Dövmeye inanç açısından yaklaşımın nasıl?

ÖZSOY- Bu konu çok derin ve ben çok şeyler söyleyebilirim, kısaca özetleyebilirsem; dövmenin inancınızla bir bağı yoktur. Abdest geçirmiyor konusuna girmeyecegim bile .  Bakın her şeyin yeri ayrıdır, saçları açık kadınlar da namaz kılabilir. Benim çevremde alkol kullanıp namazını kılan insanlar da var. Bu konuların fazla eleştiri açık olmasını doğru bulmuyorum. Benim dövmelerim var diye ateist olmuyorum. Aksine kalben çok inanıyorum.

GÖLGE- Dövmenin kendine yakıştığını düşünüyor musun?

ÖZSOY- Tabii ki kendime yakıştırıyorum.

GÖLGE- Dövmeli insanın karakteri ve psikolojik yapısı nasıldır?

ÖZSOY- Bence dövmeli insanlar psikolojisi diye bir şey yoktur. Dövmeli insan karakteri diye bir şey de yoktur. Her çeşit insan vardır. Çok çeşit düşünce yapısı. Sadece dövmeleri olduğu için kimse kimseyle aynı karakterde ya da aynı psikolojik yapıda olamaz. Çünkü insan giydiklerilerinden ya da dövmelerinden ibaret olamaz değil mi

GÖLGE- Sana özenip dövme yaptırmak isteyenlere yol mu gösteriyorsun, yoksa tasfip etmiyor musun?

ÖZSOY- Genelde tavsiye etmiyorum. Bunun en yakın örneği de kız kardeşim Zeynep(14). Gerekli bir şey değil, sildirmek yaptırmaktan daha maliyetli ve oldukça yıpratıcı bir süreç. Anlatıyorum ve her zaman anlatacağım. Yine de karar kendisinin saygı duyuyorum.

GÖLGE-  Özel hayatında tercihin dövmeli erkek mi olur,  vücudunda çok sayıda dövmesi olan erkekle evlenir misin?

ÖZSOY- Özellikle dövmesi olsun diye düşünmüyorum tabii ki. Evlenmeyi düşünmüyorum, ama çok sayıda dövmesi olması hiçbir şeye engel değildir, evlenirdim.

GÖLGE- Toplumun dövmeli insana bakışı genelde nasıldır, rahatsız edici mi, imrendirici mi?

ÖZSOY- Genelde ateist olarak görülüyor  ya da farklı şeyler.. Hatta bazıları güvenilmez insan, her şey beklenir olarak da görebiliyor. Dövmelerim yüzünden beni yanında çalıştırmak istemeyenler de oluyordu. Genel olarak iyi bir şey söyleyemem yani. Ama bu algı doğru değil. İnsanların kendi hayatlarıyla ilgilenmeyi öğrenmesi gerekiyor. Ve tabii saygı duyulması gereken hassas bir konu.

GÖLGE- Hiç dövme yaptırmamış olsaydın, şu an bakış açın ne olurdu?

ÖZSOY- Yani bu yaşıma kadar yaptırmasaydım bundan sonra da yaptırmazdım. Ama hep aklımda kalırdı. Bazen bazı şeyleri yaşında yaşamak daha güzel..

GÖLGE- Dövmenin sana farklı kimlik kattığına ve daha çekici gösterdiğine mi inanıyorsun? Veya....?

ÖZSOY-Hayır hiç öyle düşünmedim. Hatta ben dövmelerimi unutuyorum. Aynaya baktığında görmüyorum. Çok normal benim için yani..

GÖLGE- Mümkün olsa gözlerinin içine de dövme yaptırır mıydın?

ÖZSOY- Ahahaha böyle bir şey mümkün bu arada . Tabi ben tercih etmem.

GÖLGE- Deniz ve plaja girdiğinde insanların bakışı yoğunlaşıyor mu, rahatsızlık veriyor mu?

ÖZSOY- Yani tabi ister istemez dikkat çekiyor, bakıyorlar. Ama söyledigim gibi eskisi kadar değil. Artık insanlar azda olsa alıştı.

GÖLGE- Dövmeye özenen , merak eden gençlere neler tasiye edersin?

ÖZSOY- Öncelikle yaşadığınız hayat sizin. Verdiğiniz kararların iyi ya da kötü bedelini her zaman yalnız ödersiniz. O yüzden kimseyi ilgilendirmiyor. O yüzden sizin kararınız, sizin seçiminiz oluyor zaten. Kısaca söyledigim gibi çok gerekli bir şey değil, kendinize yakıştırıyorsanız yapın ama bunun dönüşü çok zor bir süreç. Hem maddi hem manevi yıpranma payıınız var. Bunları göz önünde bulundurarak yine karar sizin. Son olarak, dövmeler karakterinizi yansıtmaz tarzınızı yansıtır.

GÖLGE-  Nevin  Hanım, böylesi önemli ve özel konuda bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyoruz.

ÖZSOY- Asıl  ben teşekkür ederim. Kendimi ifade etme  fırsatı  verdiniz . Umarım bizi okuyanlarda ders niteliğinde sonuççıkarırlar.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑