Ana Manşet Reklam

Güncel

FETÖ'nün İdris Bal'a "parti kur" telkininde bulunduğu iddiası

Konya'da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında örgütün mahrem abilerine yönelik operasyonda şüpheli olarak ifadesine başvurulan itirafçı, bir dönem danışmanlığ

16 Ocak 2017 Saat: 13:04
FETÖnün İdris Bala parti kur telkininde bulunduğu iddiası
FETÖ'nün İdris Bal'a "parti kur" telkininde bulunduğu iddiası

Konya merkezli 26 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik 3 Ocak'ta düzenlenen  operasyonda gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan itirafçı,  İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesinde "şüpheli"  sıfatıyla alınan ifadesinde, örgütün evlerinde para karşılığı matematik dersi  verdiğini, öğrencilerin askeri okullara veya polis okullarına hazırlandıkları  hakkında kendisine herhangi bir bilgi verilmediğini savundu.

Eski milletvekili İdris Bal'ın bir süre danışmanlığını yaptığını  belirten itirafçı, danışman olduktan sonra Kütahya milletvekili Bal adına her  kesimden, kurumdan, firmadan, basın ve yayın organından insanlarla irtibat  kurduğunu, birçok insanla tanıştığını, telefon görüşmeleri yaptığını aktardı.

  
Şüpheli, "AK Parti ile örgüt arasında yaşanan dershanelerin  kapatılması sürecinde Bal, partisinden istifa etti. İstifa ettikten kısa süre  sonra 17-25 Aralık süreci yaşandı. Bal, Ak Parti'ye karşı siyasi bir çekişme  içerisine girdi. Ben de milletvekili danışmanlığı görevinden istifa ettim." diye  konuştu.

Bal'ın danışmanlığını yaptığı dönemde, yaşadığı, gördüğü, bildiği  hususları ayrıca ifade etmek istediğine dikkati çeken itirafçı, bu süreçte o  dönem için "cemaat" olarak bilinen Fetullah Gülen yapılanması olmak üzere birçok  kesimden kişiyle işi gereği görüştüğünü ifade etti.

İtirafçı, söz konusu dönemde İdris Bal'ın organize ettiği toplantılar  ve görüşmelerin sekretaryasını tutmaktan başka bir görevi olmadığını, tüm  kişileri tamamen vekilin emri ve yönlendirmesiyle aradığını öne sürdü.

  
"Örgütle yakın teması olmuştur" iddiası

"İstifa sonrası Bal, yeni bir çevre edinme konusunda çok çaba sarf  ediyordu. O zamanlar bu duruma bir anlam verememiştim. Bunu milletvekili  olmasından dolayı yaptığını düşünüyordum. 17-25 Aralık sürecinden sonra  gelişmelere bakıldığında anladım ki tüm gayretleri yeni bir parti kurmak  içinmiş." diyen itirafçı, şu iddialarda bulundu:

"Bu süreçte her kesimden insanla ilişki kurmasının yanı sıra örgütle  yakın teması olmuştur. Özellikle örgüte ait basın ve yayın organlarıyla yakın  ilişkiler içerisinde bulunmaya çalıştı. Buraların yöneticilerini sık sık ziyaret  etti. Örgütün en önemli kurumlarından gazeteciler ve Yazarlar Vakfının başkanı  Mustafa Yeşil ile hatırladığım kadarıyla 3 veya 4 kez görüşmüştür. Yine bu  dönemde bir kez Amerika'ya gitti. Seyahatinde tahminime göre Fetullah Gülen ile  görüşmüştür çünkü bu seyahatinde o ülkede önceden planlanmış bir programa  katılmamıştı. Ancak Gülen ile görüşüp görüşmediği konusunda bizlere herhangi bir  şey söylemedi. Bu süreçte ayrıca kendisinin hazırladığı bir liste çerçevesinde  Türkiye'nin önde gelen akademisyen, yazar, siyasetçi gibi kişilerle görüşüyordu.  Bu görüşmeleriyle ilgili de randevu alma işlemlerini danışman olarak görevimiz  gereği bizler yapıyorduk. 17-25 Aralık olayının yaşanmasından sonra 2014 başında  yaptığı toplantılarda, AK Parti Hükümetinin gidebileceği ve merkez sağda boşluk  oluşabileceğinden bahsediyordu. Bal'ın bu söylemlerinden, aklındaki gerçek fikrin  ve amacın yeni bir parti kurma, oluşuma gitme olduğunu, bu konuşmaları sonrası  öğrenmeye başlamıştım."

  
"Özellikle Hakan Şükür ile bir araya geliyordu"

Bu dönemde birçok iş adamıyla görüşen Bal'ın yanında, danışmanları  olarak kendilerinin de bulunduğunu anlatan itirafçı, şunları kaydetti:

"Siyaset camiasından bazı isimlerle bir araya geliyordu. Özellikle  kendiyle aynı süreçte istifa eden vekillerle bir araya sıkça gelmeye çalışıyordu.  Maddi olarak güçlü ve Türkiye'de tanınan bir isim olması sebebiyle Hakan Şükür  ile sık bir araya gelmeye çalışıyordu. Bu süreçte Hakan Şükür'ün de aralarında  bulunduğu AK Parti'den istifa eden vekillerle Ankara'da bir restoranda toplantı  yaptılar. Bu toplantı sonrası Bal'ın hal ve tavırlarından görüşmenin istifa  sonrası bir değerlendirme toplantısı olduğunu anlamıştım. Sonrasında ise bu  şekilde bir toplantı gerçekleşmedi ancak Bal, bahsi geçen istifa eden vekillerle  birebir görüşmeye devam etti. Ankara'da emlak işleriyle ilgilenen biriyle de  görüştü."

İtirafçı, Bal'ın istifasını açıklama süreci ve sonrasında yaşananlara  ilişkin de şu iddialarda bulundu:

"İhraç veya istifa arasında kararsız kaldığı dönemde seçim bölgesi  olan Kütahya'nın örgüt yapılanmasında yüksek konumda olduğunu düşündüğüm kişiyle  görüştü. Bu kişi istifa ettiği takdirde kararını Kütahya'da bir miting yaparak  açıklamasını tavsiye etti. Bal da o tarihlerde Kütahya'da yaptığı mitingle  istifasını açıkladı. İstifa sonrası örgüte bağlı okul, dershane, vakıf, dernek  gibi kurumlardan çok sayıda destek ve tebrik faksı gelmeye başladı. Bunun yanı  sıra yapılanmaya mensup birçok kişi ziyarete gelmeye başladı. Telefonla da arayan  çok insan oldu. Bu istifayla örgüt, AK Parti'ye karşı Bal'ın yanında oldukları  imajını vermeye çalıştı. Bu süreçte İzmir ziyaretinde örgütün üst düzey  yöneticilerinden birisi olduğunu düşündüğüm kişiyle yapıya ait bir kolejde  görüşme yaptı. Görüşmeyi, istifasını mitingle açıklaması tavsiyesinde bulunan  kişi ayarlamıştı. Bal, örgütte önemli konumlarda olan iki kişiyle Ankara'nın  Gölbaşı ilçesinde bir restoranda buluştu. Bu iki kişi, Bal'a parti kurması  gerektiğini, parti kurduğu takdirde barajı geçebileceği konusunda telkinlerde  bulundu hatta bu kişilerden birinin güvenlik uzmanı olarak özellikle Samanyolu ve  bazı kanallarda programlara çıktığını gördüm. Öğrendiğim kadarıyla bu kişi emekli  bir askerdir. Bal, öğretim görevlisi olduğu dönemde doktora yapan eski bir  öğrencisi olduğunu söylediği kişiyle zaman zaman yüz yüze görüşüyordu."

AK Parti'den 30 Kasım 2013'te istifa eden 24. dönem Kütahya bağımsız  milletvekili İdris Bal, 4 Kasım 2014'te kurduğu ve genel başkanlığını yaptığı  Demokratik Gelişim Partisi'ndeki tüm görevlerinden 31 Mart 2015'te istifa  etmişti.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑