parkinnn

Sağlık

Fibromiyalji Hastaları Bunlara Dikkat !

Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz konu ile ilgili bilgiler verdi.

2 Mayıs 2024 Saat: 14:52
Fibromiyalji Hastaları Bunlara Dikkat !
Fibromiyalji Hastaları Bunlara Dikkat !

Fibromiyalji eklem dışı romatizma hastalığıdır. Toplum da % 5 arasında görülmektedir. Görülme sıklığı 40-60 yaşlarda artar.Hastalık uyku bozuklukları, yorgunluk, depresyon, kas ve iskelet ağrılarıyla kendini gösterir.Fibromiyalji hastalarının ikincil ve destekleyici bir tedavi yöntemi olarak beslenmelerine ve psikolojilerine önem göstermeleri gerekmektedir.

Nelere dikkat edilmeli ?

Öncelikle uyku saatleri düzene oturtturulmalıdır bu sirkadiyen ritmi ve bir çok hormonun sentezini olumlu yönde etkileyecektir.Beslenme ve kilo problemlerini önemsemek şart. Ağrılarınızın nedeninin fazla kilolarınız olabilir. Bir diyetisyene  başvurup bu sorunu ortadan kaldırmanız hem ağrılarınızı azaltacak hem de psikolojik olarak fazla kilolardan kurtulmak size iyi gelecektir.

Fibromiyalji  hastalarında triptofan aminoasidinden zengin bir beslenme planı yapılmalı. Muz , ananas, fındık, hindi eti,  ıspanak , yumurta triptofandan zengin besinlerdir. Triptofan mutluk hormonu diye bilinen serotine çevrilir. Uyku, iştah ve dürtü kontrolünün düzenlenmesi serotonin görevleri arasındadır ve artmış serotonin seviyesi, ruh halinin iyi olması ile ilişkilidir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑