parkinnn

Güncel

Gebze'li iş adamı Kanada'ya mı kaçtı ?

İşadamı Ali Akmil, Kanada’ya mı kaçtı? Makine yağı sektöründe ihracat yıldızı olan Denizatı Petrokimya firmasının sahibi olan Ali Şafak Akmil, büyük bir ekonomik kriz içinde.

24 Temmuz 2015 Saat: 11:55
Gebze'li iş adamı Kanada'ya mı kaçtı ?
Gebze'li iş adamı Kanada'ya mı kaçtı ?

Piyasaya yaklaşık 200 milyon dolar civarında borcunun bulunduğu belirtilen Akmil’in ailesi ile birlikte Kanada’ya kaçtığı iddia ediliyor.

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde (GEPOSB) bulunan ve makine yağı üretiminde Türkiye’nin lider kuruluşlarından biri olarak kabul edilen Denizatı Petrokimya Tesisleri’nde son dönemde birçok olumsuzluk yaşanıyor. Ali Şafak Akmil tarafından 1996 yılında kurulan şirketin, Sea Hourse adı ile ürettiği makine yağları, kısa zamanda kendini kabul ettirerek, dünyanın birçok bölgesinde tercih edilen ürünler arasında yer alıyordu.

5 KITADA 69 ÜLKEYE İHRACAT

Bu arada makine yağı sektöründe Türkiye’nin öncü firması durumundaki Denizatı Petrokimya’nın başta sınır komşusu olan ülkeler olmak üzere Orta Doğu, Orta Asya, Türki Cumhuriyetler, Afrika, Avrupa ve Okyanusya bölgelerinde, 5 kıtada toplam 69 ülkeye ihracat yaptığı belirtildi. Denizatı Petrokimya’da toplam olarak 160 kişinin istihdam edildiği de edinilen bilgiler arasında.

YENİ TESİS KURUYORDU

Sektöründe Türkiye’nin ihracat lideri konumuna kadar yükselen, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen ‘500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesine girmeye hak kazanan firma, kısa bir zaman önce de büyük bir yatarıma girişmişti. Buna göre Denizatı Petrokimya şirketi, Dilovası Çerkeşli’de bulunan Gebze Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi’nde (GEBKİM) büyük bir tesis daha kurmak için kolları sıvadı.

140 MİLYON DOLARLIK PROJE

Toplamda 140 milyon dolarlık bütçe ile, dünyanın en büyük makine yağı üretim tesisini kurmak için çalışmalara başlayan şirketin sahibi Ali Şafak Akmil, Çin’den de büyük bir mühendislik firması ile iş birliği protokolü yapmıştı. Buna göre bu törenden kısa bir süre sonra zor günler yaşamaya başladı. Özellikle nakit akışında sıkıntılar başlayınca, şirket iyice köşeye sıkıştı.

4 YILDIR İLK 500’DEYDİ

İSO’nun ‘İlk 500’ listesinde 2011 yılında 254 milyon liralık net satış ise 309’uncu, 2012 yılında 192 milyon liralık net satış ise 437’nci ve 2013 yılında da 233 milyon liralık satış rakamı ile de 406. Sırada yer almıştı. Şirket, geçtiğimiz yıl ise yine 233 milyon TL’lik net satış rakamına ulaşmış ve sıralamada 458’inci sırada kendine yer bulmuştu.

İKİNCİ ŞİRKETİ DE YÜKSELİŞTE

Öte yandan şirketin yan kurulmuşu olan Deniz Yıldızı Petrokimya AŞ de 2011 ve 2012 yıllarında aynı sektörde İSO’nun ilk 500 listesine girmeye hak kazanmıştı. Bu firma da 2011’de 249 milyon TL, 2012’de ise 168 milyon TL net satış rakamlarına ulaştığı kaydedildi. Bu kadar büyük bir firmanın kısa süre içinde birden gerilemesi ise akıllarda soru işareti bıraktı. Bu iki firmanın dışında; Deniz Kızı Petrokimya ve Qlube Petrokimya olmak üzere iki firmanın daha Akmil ailesi tarafından idare edildiği de belirtiliyor.

İFLAS ERTELEME İSTEDİ

İddialara göre, tedarikçi firmaları başta olmak üzere birçok şirkete, iş ortaklarına ve malzeme alımı yaptığı kuruluşlara büyük bir borç biriktiren Denizatı Petrokimya AŞ’nin sahibi Ali Şafak Akmil, çareyi ise kentten ve bir iddiaya göre de ülkeden uzaklaşmakta buldu. Piyasaya yaklaşık olarak 200 milyon dolar borcunun bulunduğu kaydedilen Akmil’in konu hakkında mahkemeye giderek iflas erteleme talebinde bulunduğu da öğrenildi.

DAVASI EKİMDE GÖRÜLECEK

Buna göre, Akmil’in avukatlarının Gebze 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yaptığı başvuru ile iflas erteleme talebini bildirdiği kaydedildi. Öte yandan olayla ilgili davanın da 21 Ekim Çarşamba günü saat 11.30’da görüleceği öğrenildi. Mahkemenin firma hakkında nasıl bir karar vereceği ise merakla bekleniyor.

TELEFONLARA BAKILMIYOR

Bu arada Ali Şafak Akmil’in yaşadığı ekonomik sorunlar ve büyük zarar edilmesi nedeniyle iş yerlerini kapattığı ve üretimi durdurduğu da öğrenildi. Buna göre; 160 kişinin çalıştığı Denizatı Petrokimya tesisi ve bu şirketin idari binasında kimsenin bulunmadığı ifade edildi. Şirketin GEPOSB’daki merkezinin 0.262 751 06 07 numaralı telefonu, 0.262 751 06 16 numaralı faksı ve Ali Şafak Akmil’in 0.532 274 26 26 numaralı özel telefonunun yanıt vermediği belirtildi.

‘ŞATOSU’NDA KİMSE YOK

Akmil ailesinin Körfez Şirinyalı Mahallesi’nde denize nazır olarak yaşadığı ve tam anlamıyla şato gibi görünen evinde kimsenin bulunmadığı ifade ediliyor. Bu arada ailenin evlerini satışa çıkardığı da iddialar arasında. Akmil’in bu devasa ev için 18 milyon 700 bin dolar bedel talep ettiği de belirtiliyor.

KANADAYA MI KAÇTILAR?

Öte yandan Ali Şafak Akmil’in ailesi ile birlikte yurt dışına gittikleri ve dönüp dönmeyeceklerinin henüz belli olmadığı da iddia ediliyor. Bir süre önce Ali Şafak Akmil’in Ukraynalı olduğu belirtilen eşi Jeyna Akmil’in Şirinyalı’daki evlerinden ayrıldıkları zaman, yanlarına gelen bazı komşularına, “Biz ülkeden ayrılıyoruz. Artık tamamen Kanada’da yaşayacağız” diye konuştuğu da ileri sürüldü.

2012 YILINDA KAÇIRILMIŞTI

Bu arada Denizatı Petrokimya’nın sahibi Ali Şafak Akmil’in başından daha önceki yıllarda bir kaçırılma olayı da yaşanmıştı. 2012 yılında meydana gelen olayda Akmil, Şirinyalı’daki dev villasından çıkarken arabasının önü sahte polisler tarafından kesilmiş ve ölüm tehdidiyle bankadan parası çektirilmişti. İş adamı Ali Şafak Akmil'i gasp ettiği iddia edilen 8 şahıs daha sonra polis tarafından yakalanmıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑