parkinnn

Güncel

GOSB örnek oluyor

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) , 1985 yılında sanayiyi disipline edebilmek amacıyla kuruldu.

25 Temmuz 2015 Saat: 11:33
GOSB örnek oluyor
GOSB örnek oluyor

Kuruluşunda Türkiye’de hiç uygulanmamış olan “sat-yap” modeli oluşturuldu. GOSB, “her şeyin devletten beklenmemesi ilkesi” ile kredi kullanılmadan, tamamen katılımcıların finansmanı ile gerçekleştirildi.

Mart 1986’da ilk müteşebbis heyet toplantısını yapan GOSB, 230 hektarlık I. etap arazisinin tapularını Ekim 1986’da aldı. 1988 yılında başladığı alt yapı inşaatlarını da, 1989 yılında tamamlayarak, bu güne kadar en kısa sürede gerçekleşen OSB oldu. GOSB, kurulduğu yıllarda OSB Kanunu'nun olmaması, OSB ile ilgili bir düzenlemenin bulunmaması nedeniyle, yaşadığı sıkıntılar sonucunda elde ettiği bilgi birikimini, yeni kurulacak OSB'lerin yaşamaması için, gerek 2000 yılında yayımlanan 4562 sayılı OSB Kanunu’nun düzenlenmesi aşamasında, gerekse de daha sonraki aşamalarda önemli bir rol oynadı.

BÜNYESİNDE TEKNOPARK KURAN İLK OSB

GOSB, sunduğu hizmetler ve modern alt yapısı ile gelişmiş ülkelerdeki endüstri parkları ile eş düzeydedir. Yabancı sermayenin tercih ettiği GOSB, bünyesinde teknopark kurmuş olan ilk OSB'dir.GOSB, 5.370.000m2’lik bir alanda yer alıyor. GOSB, yetişmiş insan gücüne ve pazara yakınlığı nedeniyle, kurulduğu günden bugüne her zaman cazibe merkezi oldu.GOSB, TEM otoyolunun kuzeyinde, Gebze şehir merkezine 7km, İstanbul Kadıköy’e, 55km mesafede. Sabiha Gökçen Havalimanı, GOSB’a 15km, Derince Limanı ise, 34km uzaklıktadır. GOSB, Türkiye pazarının 2/3’ünü oluşturan Marmara Bölgesi'nin merkezinde.

DÜNYA BANKASI ÖRNEK GÖSTERDİ

Dünya Bankası'nın Haziran 2001'de yayınladığı "Yatırımda Yönetimsel Engeller" konulu raporunda, GOSB'a geniş bir yer ayrılmıştır. (FIAS, TURKEY – ADMINISTRATIVE BARRIERS TO INVESTMENT, June 2001 – Foreign Investment Advisory Service – a joint service of the International Finance Corporation and The World Bank .)  Rapor'da, genel olarak yabancı sermayelere ilişkin, ülkeler bazında derlenen bilgiler yer almakta ve GOSB, ülke yatırım politikalarında uygulanan yanlışlıklara rağmen, iyi bir model olarak öne çıkmaktadır.  Böylesine önemli bir raporda, GOSB'un bugüne kadar geçirdiği evrelerin, yaptığı işlerin incelenmiş olması, GOSB için gurur kaynağıdır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑