parkinnn

Güncel

Hedef Kocaeli Oldu!

Kocaeli’nde yaşanan telefon dolandırıcılığı suçları son günlerde kat kat arttı.

8 Ağustos 2015 Saat: 11:27
Hedef Kocaeli Oldu!
Hedef Kocaeli Oldu!

Polisin uyarıları, basın kuruluşlarının yayınlarına rağmen vatandaşlar bu tuzaklara düşüyor ve birçok kişinin canı yanıyor.Alınan bilgilere göre, Kocaeli’ni mesken tutan telefon dolandırıcıları Güney Doğu illerinde üstleniyorlar. Suriyeli göçmenlerin kimliklerini kullanarak telefon hattı alan dolandırıcıları, ceza almamaları için de küçük yaştaki yine Güney Doğulu gençleri kullanıyorlar.

Yine alınan bilgilere göre, vatandaşların bilgilerini bir şekilde elde eden dolandırıcılar, sabit hatları kullanarak suçlarını gerçekleştiriyorlar. Bu şekilde Kocaeli ilinde yaklaşık 10 milyon liralık dolandırıcılık olayı yapan şahıslar, asıl suçlular bulunamadığı için dolandırıcılığa devam ediyorlar.

KOCAELİ SEÇİLDİ

Telefon dolandırıcıları elde ettikleri bilgilere göre il il dolaşıyorlar. Kocaeli’ni hedef seçtikleri belirtilen dolandırıcılar, önce sabit hatla evi arıyorlar. Telefona çıkan vatandaşa, elde ettikleri bazı kimlik bilgilerini ve özel bilgileri sıralayan dolandırıcılar, kendilerini polis olarak tanıtıp, sert konuşarak terör örgütleriyle bağlantılarının tespit edildiğini, ya da kimlik bilgileri ile bankadan kredi çekilip, alış veriş yapıldığını söyleyerek korkutuyorlar. Korkuyu veren dolandırıcılar, bu arada vatandaşın cep telefon numarasını alıp, bankada parası, evde altını olup olmadığını öğreniyor ve ardından her iki hattı da arayıp meşgul ederek, kendisini bu zor durumdan kurtaracaklarını, banka hesabındaki parayı çekilmekten kurtaracaklarını söyleyerek bankaya yönlendiriyorlar.

Bundan sonraki aşamada hatları sürekli açık tutturarak, iletişimi kesen dolandırıcılar, vatandaşın para ya da altınını kendilerine teslim etmesini sağladıktan sonra kaçıyorlar. Bu işlem sırasında da dolandırılan şahsı uzun süre oyalayıp, dolaştırıyorlar. Yaşlı ve evden çıkmakta zorlanan vatandaşları kandırdıklarında da, eve kadar gelip para ya da altını alan dolandırıcılar bu işlemler sırasında aracı olarak yaşı küçük çocukları kullanıyorlar.

SURİYELİLER KULLANILIYOR

Bu güne kadar, vatandaşların uyarması, banka ve kuyumcuların uyarmasıyla birçok dolandırıcıyı adalete teslim eden polis, yaptığı araştırmada arama yapılan telefon hatlarının genellikle Suriyeli sığınmacıların kimlikleri ile alındığını gördüler. Telefon numarası takip edildiğinde, olayla ilgisi olmayan şahıslar bulunduğu için asıl suçlulara ulaşılamıyor. Verilen hatlar nedeniyle yeni başlayan bir uygulamayla, telefon şirketine her hat için bin lira ceza yazılsa da bu olayın önü alınamıyor. Bu arada, yasal prosüdürler, bankaların ve iletişim şirketlerinin bilgi vermede ağır kalması, yapılacak çalışmaları da aksatıyor.

POLİS UYARIYOR

Dolandırıcıları yakalamak için büyük çaba harcayan polis, yaşanan olaylarda en çok yaşlı vatandaşların kurban olduklarını gördü. Ancak, kurbanlar arasında üniversite mezunları, iş ve kariyer sahipleri de yer alıyor. Polis, vatandaşlardan arandıklarında para veya altınlarının olduğunu söylememelerini, varsa cep telefon numaralarını vermemelerini hatırlatarak, ‘’Her şeyden önce şu unutulmasın, polis ve ya savcı, hakim, asker para istemez.

Bir suç varsa bunun için karakola davet edilir ve ya basit sorular sorulur, kişisel özel bilgiler, banka numaraları, para durumu sormaz. Böyle bir durumda vatandaş diğer hattın numarasını vermesin ve dolandırıcıyı meşgul ederken öbür telefondan polisi ya da yakınını arasın. Daha sonra da polisin olaya el koymasını beklesin ve asla denilenleri yapıp, para ya da altınını vermesin. Hiç bir şey yapamıyorsa, polisin bunu yapmayacağını bilsin ve telefonu kapatsın’’ şeklinde hatırlatma yapıldı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑