parkinnn

Güncel

İlişkilerde İnce Çizgi: Sevgi Mi, Düşkünlük Mü ?

Uzman Klinik Psikolog Aslı Kanizi konu hakkında önemli bilgiler verdi.

10 Mayıs 2024 Saat: 16:00
İlişkilerde İnce Çizgi: Sevgi Mi, Düşkünlük Mü ?
İlişkilerde İnce Çizgi: Sevgi Mi, Düşkünlük Mü ?
Romantik ilişkiler, hayatımızın en tatmin edici ama aynı zamanda en karmaşık yönlerinden biridir. Peki, bu ilişkilerdeki bağlılık ile bağımlılık arasındaki farkı nasıl anlarız? Bu, özgürlüklerimizi korurken bir başkasıyla derinlemesine bağ kurmanın mümkün olup olmadığını sorgulamamıza neden olur.
Bağlılık, iki insan arasında karşılıklı anlayış, saygı ve desteğe dayanan sağlıklı bir bağdır. Bu tür bir ilişkide bireyler, birbirlerinin bireyselliğini ve özgürlüğünü destekler ve teşvik eder. Öte yandan, bağımlılık, bir kişinin diğerine olan aşırı ihtiyacından kaynaklanır. Bu durum, bir kişinin öz kimliğini yitirmesine ve ilişkide dengesiz bir güç dinamiği oluşmasına yol açabilir.
Her bireyin özgür iradesi ve kendini gerçekleştirme yolunda ilerleme hakkı vardır. Romantik bir ilişki, bu yolculukta bir destek olabilir, ancak bireyin kendine olan yolculuğunu engelleyici bir faktör haline gelmemelidir. İlişkilerde sağlıklı bir bağlılık, bireylerin birbirlerinin yanında kendileri olmalarını ve kendi potansiyellerini keşfetmelerini sağlamalıdır.
Kendi bağımsızlığımızı koruyarak başka bir bireyle nasıl sağlıklı bir bağ kurabiliriz ? İşte bu sorunun cevabı, bireysel özgürlüklere saygı duyarak ve karşılıklı destek sağlayarak gelişen ilişkilerde yatar. Özgür iradenin ve kişisel gelişimin desteklendiği bir ilişki modeli, gerçek bağlılığın temelini oluşturur.
Bu bağlamda, romantik bir ilişki içinde bağımlılık, bireyin kendi varoluşunu diğerine bağlaması olarak görülebilir. Özgürlüklerinden feragat eden ve kendini bir ilişkiye adayan bireyler, zamanla kendi bireyselliklerini ve bağımsızlıklarını yitirebilirler. Bağımlılık, bireyin özgürlüğünü kısıtlayan bir zincir haline gelirken, sağlıklı bağlılık ise özgürlüklerin bir arada harmonik bir şekilde var olmasını sağlar.
Uzman Klinik Psikolog Aslı Kanizi,'' Sonuç olarak, romantik ilişkilerde bağlılık ve bağımlılık arasındaki çizgi, bireylerin birbirlerine olan duygusal bağlılıklarının sağlıklı bir şekilde sürdürülüp sürdürülemediğiyle belirlenir. İlişkilerdeki bu dengeyi korumak, her iki tarafın da kişisel özgürlüklerine ve bireysel yolculuklarına saygı duymayı gerektirir. Böylece, sevgi ve saygı üzerine kurulu bir bağ, bizi hem bağımsız hem de birlikte güçlü kılar. İyi bir ilişki, özgürlüğümüzü kısıtlamadan bizi bir arada tutar; ne bağımlılık yapar, ne de yalnız bırakır."dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑