parkinnn

Röportaj

İnşaat Kalfalığından Patronluğa

Gebze'de başarılı projelerle dikkat çeken Surtek İnşaat Başkanı M. ŞEFİK AKBAY'dan bir başarı öyküsü:

4 Ağustos 2023 Saat: 13:19
İnşaat Kalfalığından Patronluğa
İnşaat Kalfalığından Patronluğa

Parası olan inşaata girerse para kazanamaz. İnşaatçılığı bilen inşaat yapsın.  Herkes bildiği işi yapmalı, yoksa ellerindeki paradan da olabilirler . Çünkü bu işte bilgi , birikim, donanım çok önemli.

Tercih edilmemizin bir çok sebebi var. Mesela inşaatları hem temiz, hem hızlı yapıyoruz. Çekirdekten yetişme inşaatçıyız. İşimizi çok iyi biliyoruz.

Ev  satın alma sürecinde  gelirleri  veya  birikimleri  doğrultusunda uygun bir bütçe oluştursunlar. Eğer yeterli bütçe  yoksa krediye de başvurabilirler.

Bir mimar , bir statikçimiz var.  Projeleri yapıp ruhsatlandırıyor bize veriyorlar.  Şantiye şefimiz nezaretinde inşaatımıza devam ediyoruz. 

Gebze'de ki projelerimize 18 ay süre konuluyor .  12+6 ay uzatıyor . Fakat çok şükür biz 8-9 ayda inşaatımızı teslim ediyoruz. Maliklerde çok memnun oluyor.

Evet, kardeşim diye söylemiyorum; Kamuran Akbay işinde çok başarılı bir müteahhittir. Gebze'ye kazandırdığı eserler ortada. Hemen her mahallede, caddede o'nun projeleri var. 

Sabah yedi de kalkarım, sekiz gibi  direk şantiyeye kontrole giderim.  Oradan ofisime gelir , akşam sekize kadar çalışırım. Hafta sonu boşluğum oluyor,  o günümü de ailemle geçiririm.

 

Fotoğraf: Gül AKDEMİR / Selami ÖZDEMİR

 Hani 'çekirdekten yetişme' derler ya.. Bazen de ' doğuştan meslekli ' diye anlatırlar . Tam da o'nu anlatan bir ifade.  Başka bir değişle ; neredeyse gözünü  mesleğinin içinde açmış birisi. İnşaatlar yaşamı, şantiyeler hayat alanı olmuş. Harçla, demirle, tuğlayla , betonla  büyümüş ve yoğrulmuş.

İnşaatın  tabanından tavanına bilmediği hiç bir tarafı yok. Şantiye nedir, nasıl kurulur, inşaatta başarı nasıl yakalanır, demire nasıl can verilir, çimentonun en iyi derecesi kaçtır, kireç nasıl yanar ya da söner.?  İdeal bir ev nasıl olmalı, incelikleri nelerdir...

Anlayacağınız inşaata dair  üniversite bitirmemiş ama, oturup sayfalar dolusu inşaat konusunda  tezler yazacak kadar dolu biri isim.

Evet, Mehmet Şefik Akbay'dan bahsediyoruz...

Gebze'de son beş yıldır sektöründe ilgi gören, ilçeye kazandırdığı birbirinden modern yapılarla dikkat çeken , kamuoyunda çok da merak edilen Surtek İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Akbay'dan bahsediyoruz...

Ömrü şantiyelerde geçen Şefik Akbay , uzun yıllar sektöründe çeşitli pozizyonlarda  alın teri döktükten sonra, kendi işinin patronu olmuş. Surtek İnşaat'da böylece doğmuş.

 Mehmet Şefik Akbay'ı ve Surtek İnşaat'ı merak edenler için, Akbay'la buluşmaya karar verdik. Akbay'la randevulaştığımız gün ve saatte, Gebze Güzeller Mahallesi  İbrahimağa Caddesi üzerinde bulunan merkez ofislerinde bir araya geldik.  Akbay'ın son derece şık ve ferah ofisinden içeri adım attığımızda kendimizi bir anda  modern çizgilerle donatılmış oldukça lüks genel merkezinde  buluyoruz. Asistanın  güler yüzlü yüz hatları ile karşılananmanın keyfiyle adım atıyoruz.

Surtek İnşaat merkezinin sekreterya bölmünü geçtikten sonra şirket müdürü Cahit Akbay  karşılıyor bizi. Cahit , ağabeyi Şefik Akbay'ın az sonra geleceğini söyledikten sonra  başkanın makam odasına alıyor bizleri. Geniş, ferah bir çalışma salonundan geçiyoruz. Burası gayrimenkul danışmanlarının ve şirket çalışanlarının mesai harcadıkları  bir yer. Salonun soluna dizilmiş çalışma masalarında danışmanlar hummalı bir çalışma içindeler. Mutfak , toplantı odası ve dinlenme bölümü  hemen arkamızda kalıyor.

Cahit Akbay'ın ikram ettiği çayları yudumladığımızda odadan içeriye Surtek Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şefik Akbay giriyor. Bütün samimiyeti ve sıcaklığıyla 'Hoş geldiniz '' dedikten sonra makam  masasına geçiyor.

  1. Yoğunluğu had safhada olan Akbay'a , söyleşimizin daha sağlıklı olması için telefonlara bakmamasını rica ediyoruz. O da bu telkinimiz üzerine  telefonlarını asistanına  veriyor.

Odanın kapısını kapattıktan sonra önümüze konulan kahveleri yudumladığımızda söyleşimize geçiyoruz. Odada şirket müdürü Cahit Akbay, danış danışmanı Muhammet Karasu, Akbay'ın büyük oğlu Can Akbay ve bizler varız.

Genel Koordinatörümüz Gül Akdemir ses kayıt cihazının play düğmesine bastığında, arkadaşımız Selami Özdemir'de özel görüntüleri yakalamak için fotoğraf makinesini eline alıyor.

Konuşurken bizim keyif aldığımız, inşaata ve özel yaşamına dair herşeyi konuştuğumuz Şefik Akbay'ı istedik ki sizde yakından tanıyın ve sohbetimize ortak olun. Buyurun bakalım.

GÖLGE-Mehmet Şefik Akbay kimdir?

AKBAY- 1980 doğumluyum. Ağrılıyım. Dört çocuk babasıyım. İnşaat teknikerliği okudum. Yirmi yıldır inşaat sektöründeyim. On beş yıldır Gebze'de yaşıyorum.

GÖLGE- İnşaat sektörüne nasıl karar verdiniz?

AKBAY- Kalfalıktan gelmeyim.  Kamuran Akbay’ın yanında çalışarak başladım. Kamuran bey’in yanında müdürlük yaptım sekiz yıl. Beş altı  yıldır da kendim inşaat yapmaya başladım.

GÖLGE- Surtek inşaat ne zamandır var?

AKBAY- Dört yıldır var. Ortak yok. Surtek’in adının anlamı da;  o aslında.  Tek başıma yoluma devam ediyorum.

GÖLGE- Başladığınızdan beri  kaç proje yaptınız, devam edenler  ?

AKBAY- Proje  bazında yedi. Bunlar yirmi dairelik, otuz dört dairelik, on altı dairelik ve yüz dairelik  projeler. Şuan devam eden iki tane şantiyem var. Üç tane projem var belediye de . 2024’ün sonuna kadar üç tane proje daha teslim etmeyi planlıyorum.

GÖLGE- Devam eden ve yapılacak olan projelerin lokasyonları neresi?

AKBAY- Yeni adliye yanında  devam eden var.  Onun hemen karşısında var. Bahardere Caddesi'nde devam eden var.  Arapçeşme Mahallesi'nde de bir projem var.

GÖLGE- Bir yılda hedeflediğiniz daire sayısı nedir?

AKBAY- Yılda en az üç proje ve  50 ile 250 daire tamamlamak.

GÖLGE- Projelendirmeleri nasıl yapıyorsunuz?

AKBAY- Mimarımıza çizimimizi yaptırıyoruz.  Bir mimar , bir statikçimiz var.  Projeleri yapıp ruhsatlandırıyor bize veriyorlar.  Şantiye şefimiz nezaretinde inşaatımıza devam ediyoruz.  Kendi bünyemde  mimar yok dışardan hizmet alıyorum. Böyle daha sağlıklı oluyor.  Tabi mimarımızı ben yönlendiriyorum, fikirlerimi kafamdaki taslağı, görseli anlatıyorum. Mimarımız benim istediğim şekilde çizim yapıyor. Hem  malzeme kalitesine,  hem işçiliğe ,  hem de dış cephesinde kalite ve görselliğe önem veriyoruz. Bizim tasarımımız hep aynı . Surtek farkı ve kalitesi belli oluyor.  Binada logomuz olmazsa bile inşaatımızı gören ,'Bunu Surtek İnşaat yapmıştır'' diyebiliyor.

GÖLGE- Dairlerinizin fiyat  aralıkları nedir?

AKBAY- 2 milyon 500 bin lira ile  3 milyon 500 bin lira olarak değişiyor. Tabi dublekslerde fiyatlar farklı. Aslında biz çok kaliteli konutları , orta gelirli vatandaşların hizmetine sunuyoruz.

GÖLGE- Projeleri neye göre seçiyorsunuz?

AKBAY- Herşeyden önce lokasyonu, konumu önemli. Önceliğimiz bu. Sonuçta  ticaret yapıyoruz. Ayrıca herkesten işi almıyoruz. Günde onlarca çantacı kat karşılığı yer getiriyor. Pek ilgilenmiyoruz. Ve oranlar önemli. Bizim için oran çok önemli.  Mahalle , mevki çok önemli.

GÖLGE- Projelerin Başlangıç ve bitiş  süresini nasıl belirliyorsunuz ?

AKBAY- Devletin verdiği  bir süre var. Devlet 12+6 ay diyor. Sözleşme süreleri var.  Bazı projelere 18 ay tabi ki yetmiyor.  Gebze'de ki projelerimize 18 ay süre konuluyor .  12+6 ay uzatıyor . Fakat çok şükür biz 8-9 ayda inşaatımızı teslim ediyoruz. Maliklerde çok memnun oluyor.

GÖLGE- Vatandaş sizi, Surtek İnşaat'ı  neden tercih etsin, sizden niçin ev alsın?

AKBAY- Tercih edilmemizin bir çok sebebi var. Mesela inşaatları hem temiz, hem hızlı yapıyoruz. Çekirdekten yetişme inşaatçıyız. İşimizi çok iyi biliyoruz. Vaadimiz ve taahhüdümüz  bizim için geri atılmaz sözdür. Ve, nasıl yapacağımızı biliyoruz.  Nelere çok dikkat edilmesi gerektiğini  çok iyi bilip ona göre inşaat yapıyoruz.

GÖLGE- Herkesin tanıdığı bildiği, Gebze'de çok sayıda konut yapmış olan , sektörde marka  durumundaki Kamuran Akbay sizin kardeşiniz ve iyi bir mimar. Onunla senelerce çalıştınız size ne gibi katkılar sağladı?

AKBAY- Evet, kardeşim diye söylemiyorum; Kamuran Akbay işinde çok başarılı bir müteahhittir. Gebze'ye kazandırdığı eserler ortada. Hemen her mahallede, caddede o'nun projeleri var.  Şu anda da İstanbul Tuzla, Maltepe, Kartal ve Orhanlı'da çok büyük projeler , toplu konutlar, siteler, villalar yapıyor. Kamuran Akbay ile herkes çalışamaz çok disiplinli bir insandır.  İşine sadık biri. On sene Kamuran Bey'le çalıştım gurur duydum, bana desteği çok oldu , hala daha desteğini esirgemez.

GÖLGE- Surtek inşaat'ta  kaç personel var?

AKBAY- İdari 10 personelimiz var.  Şantiyelerimizde ise 60 kadar çalışanımız var.

GÖLGE- Müteahhit olarak kendinizi nasıl değerlendiriyorsunuz,  başarılı buluyor musunuz?

AKBAY-  Yani kendimi yüzde  yetmiş başarılı  görüyorum. (Gülümsüyor)  Daha da yükseleceğiz inşallah.

GÖLGE- Maliklerin memnuniyet derecesi nedir?

AKBAY- Yüzde  yüz diyeyim.  Müşteriyi memnun etmek kolay değil , illaki yüzde yüz diyemem. Ama yüzde doksan memnuniyet oranı vardır.

GÖLGE- Son dönemlerde  parası olan inşaat sektörüne girmeye, müteahhitlik yapmaya  başladı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

AKBAY- Parası olan inşaata girerse para kazanamaz. İnşaatçılığı bilen inşaat yapsın.  Herkes bildiği işi yapmalı, yoksa ellerindeki paradan da olabilirler . Çünkü bu işte bilgi , birikim, donanım çok önemli.

GÖLGE- Size göre inşaat sektörünün  sorunları nedir?

AKBAY- Sorun olmaz mı. Her iş kolunda olduğu gibi inşaatta da sorunlar var. Üreticiye ve tüketiciye göre değişir. Bize göre iyi, alıcıya göre zor.  Örneğin kredi oranları çok yüksek.  Alım gücü zayıf. İnsanlarda para yok alamıyorlar,  kredi çekmek isteseler kredi de çıkmıyor. Askeri ücret az. Bir daire  alabilmek için insanlar çok zorlanıyorlar.  İnşallah bu durum düzelir herkes ev sahibi olabilir.

GÖLGE- İnşaatın dışında emlak işi de yapıyorsunuz.  Sadece kendi projeleriniz mi pazarlıyorsunuz,  dışardan da  proje alıyor musunuz?

AKBAY- Kendi ürettiklerimizi satıyoruz, bize yetiyor . Zaten dışardan almaya gerek duymuyoruz.

GÖLGE- Gebze’nin  yapılaşmasını, büyümesi, gelişmesi , inşaat sektörünü nasıl görünüyor?

AKBAY- Gebze inşaatta  zayıf. Yönetmelik değişti. Herkes inşaat yapamıyor, alım gücü zayıf. Beş yüz dairede yapılsa satılmadıktan sonra bir kıymeti yok.  Zinnur Bey’in görüşleri açık, kuralları katı. Katı derken bu iyi anlamda, biz memnunuz.  Kurallara uyuyor. Yapı denetim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işinin başında. Bir projem için dört kere ekip geldi kontrol amaçlı. 2018 öncesi böyle değildi Gebze Belediyesi.  İskan alımında ekipler geliyor.  Kuralları ve bu şekilde olması çok iyi. Kimse bu sebepten dolayı yanlış yapmıyor.  İnşaat sektörü azaldı ama güzel gidiyor.

GÖLGE- 6 Şubatta çoklu deprem yaşadık. Depremden sonra yapılan yapılara daha çok özen başladı mı?

AKBAY- Zaten özenle ,nasıl yapılması gerekiyorsa öyle yapıyorduk.  Ama ekstra özen göstermeye başladık. Zemin uzmanlarıyla çalışmaya başladık.

GÖLGE- Yapı Denetimler havuz sistemi ile çalışıyor. Havuz sistemi olması daha mı iyi?

AKBAY- Çok iyi hatta. Önceden bildiğimiz yapı denetimlere biz iş vermek istiyorduk.  X firma arkadaşımız kazansın istiyorduk ama olmuyor.  Havuza düştü daha iyi oldu. Biz onu tanımıyoruz o bizi tanımıyor. Belediyenin kurallarına dikkat ediyor, uyuyor. Suistimal durum olmuyor.

GÖLGE- Şefik Akbay'ın bir günlük yaşantısı nasıldır, günlük yaşantınızda neler yapıyorsunuz?

AKBAY- Sabah yedi de kalkarım, sekiz gibi  direk şantiyeye kontrole giderim.  Oradan ofisime gelir , akşam sekize kadar çalışırım. Hafta sonu boşluğum oluyor,  o günümü de ailemle geçiririm. Ailemle vakit geçirmeyi çok seviyorum.

GÖLGE- Ev alacak kişilere önerileriniz var mı?

AKBAY- Önce müşterilerime güle güle evlerinde oturmalarını temenni ediyorum.  Borçlu olanlara Allah ödeme kolaylığı versin.  Ev alacak olan kişilere  önerim şu ;  Ev  satın alma sürecinde  gelirleri  veya  birikimleri  doğrultusunda uygun bir bütçe oluştursunlar. Eğer yeterli bütçe  yoksa krediye de başvurabilirler. Fakat çekebilebilecek ve geri ödenecek miktarları da iyi düşünsünler. Yani yorganı yaklarına göre uzatmalılar. Bir de alacakları firmayı iyi araştırsınlar, özellikle topraktan satın almayı düşünenler buna dikkat etsin.

GÖLGE- Şefik Bey, keyifli sohbet ve bilgilendirmeleriniz  için teşekkür ederiz.

AKBAY- Ben teşekkür ederim. Gölge Dergi beğenerek ve merakla takip ettiğim çok başarılı bir dergi. Sizlere de başarılar diliyorum. Ayaklarınıza sağlık. Herkese selamlar.

HABERİN GALERİSİ Tüm Galeriler

Surtek İnşaat Başkanı MEHMET ŞEFİK AKBAY
Surtek İnşaat Başkanı MEHMET ŞEFİK AKBAY
Surtek İnşaat Başkanı MEHMET ŞEFİK AKBAY
Surtek İnşaat Başkanı MEHMET ŞEFİK AKBAY

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑