parkinnn

Yaşam

İstifçilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik konu hakkında bilgiler verdi.

14 Şubat 2024 Saat: 11:07
İstifçilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
İstifçilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İstifçilik bozukluğu, bir kişinin obsesif ve kontrol edilemeyen bir şekilde eşyaları biriktirme ve biriktirdiği eşyaların çoğunlukla kullanılmayacak veya gereksiz olmasına rağmen onlardan vazgeçememe durumudur. İstifçilik bozukluğu, kişinin yaşam alanını gereksiz eşyalarla doldurmasıyla karakterizedir. Bu durum, psikolojik sağlık ve işlevsellik açısından ciddi sorunlara yol açar. İstifçilik, evde, ofiste veya başka yaşam alanlarında çok fazla eşya biriktirme, bu eşyaların düzenli bir şekilde kullanılmaması ve bu nedenle yaşam alanının kullanılamaz hale gelmesi ile kendini gösterir. İstifçilik bozukluğu, genellikle başka zihinsel sağlık sorunları ile birlikte ortaya çıkar. Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), depresyon, anksiyete bozuklukları gibi durumlarla ilişkilendirilir. Tedavi genellikle psikoterapi, destekleyici gruplar ve gerektiğinde ilaç tedavisi gibi çeşitli yaklaşımları içerir.


İstifçilik bozukluğunun belirtileri genellikle kişinin yaşam alanında ve davranışlarında ortaya çıkar. İşte istifçilik bozukluğunun belirtileri:

Kişi, genellikle kullanımı olmayan veya gereksiz olduğu halde eşyaları sürekli biriktirir. Bu eşyalar genellikle tozlanmış, işlevsiz veya düzenli bir şekilde kullanılamaz hale gelmiş olur, İstifçilik bozukluğu olan kişiler, eşyaları atmakta güçlük çekerler. Eşyaların atılması veya elden çıkarılması konusunda yoğun kaygı duyabilirler ve bu nedenle eşyaları biriktirmeye devam eder. Eşyaların birikmesi nedeniyle kişinin evi, odası veya diğer yaşam alanları kullanılamaz hale gelir. Bu durum, normal yaşam aktivitelerini engelleyebilir ve kişinin günlük işlevselliğini olumsuz etkiler. İstifçilik bozukluğu olan kişiler, bu durum nedeniyle sosyal ilişkilerinde sorunlar yaşayabilirler. Ayrıca işlevselliğinde azalma gözlenebilir, iş veya okul performansında düşüş yaşanır. Eşyaların atılmasıyla ilgili sürekli bir iç ikilem yaşama durumu söz konusu olur. Kişi, eşyaları atmama kararı arasında sıkışıp kalabilir ve bu durum endişe, stres ve kararsızlık yaratır. Kişiler, biriktirdikleri eşyalar nedeniyle yaşam alanlarını temizlemekte veya düzenlemekte zorluk yaşar. Bu da genellikle yaşam alanlarının düzensiz, dağınık ve temiz olmayan bir hal almasına neden olur.

İstifçilik bozukluğu, belirtileriyle kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilen ciddi bir durumdur. Eğer bir kişi istifçilik belirtileri yaşıyorsa, bir ruh sağlığı uzmanından yardım alması önemlidir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑