parkinnn

Röportaj

‘İTİBARIMIZ BETON KADAR SAĞLAM’

Kocaeli’nde gayrimenkul yatırımının en güvenli adresi; Çelebioğlu Gayrimenkul'ün başarılı patronu Cihan Çelebi, sektöre yönelik iddialı konuştu;

3 Şubat 2022 Saat: 16:11
‘İTİBARIMIZ BETON KADAR SAĞLAM’
‘İTİBARIMIZ BETON KADAR SAĞLAM’

Okul hayatımda o zamanki şartlar gereği liseden sonra okuyamadım. Kendimi inşaat sektöründe buldum ve işin içine girdikçe beni yansıtan bütünleşen bir meslek olduğunu gördüm.

Yaptığı işi seven, yaptığı işi benimseyen, çizgilerinden taviz vermeyen insanların bir araya gelmesiyle oluşmuş bir şirket oldu Çelebioğlu Gayrimenkul.

Hatta bizim sektörümüzde bu iniş çıkışlar daha belirgin şekilde gözüküyor. Bizimde oldu ama her zaman bir çizgimiz vardı. Dürüstlük ve işin hakkını vermek. O çizgimizden asla çıkmadık.

Çelebioğlu Gayrimenkul olarak konut, lüks konut, ticari gayrimenkul, sanayi, kentsel dönüşüm, proje satış, arsa ve portföy yönetimi ile gayrimenkul sektörünün her segmentinde başarılı hizmet sunmaktayız.

Sektörde kazandığım dostluklar ve saygınlıklar beni bu yolda yalnız bırakmadı. Yarım kalan başarılarıma burada, bu ofiste, bu masada imzalar atarak devam ediyoruz.

Çelebioğlu Gayrimenkul olarak Kocaeli’nde gayrimenkul sektörüne getirdiğimiz yenilikçi, güvenilir, kaliteli hizmet anlayışı ile müşteri memnuniyetini ilke edinmiş, işini tutku ile yapan, çok çalışan bir ekibe sahibiz.

Yüksek maliyetler insanları farklı arayışa girdirdi ve inşaat firmaları başladıkları inşaatın tüm dairelerini topraktan satıyor artık. Çünkü insanlarımız da uyandı, topraktan daha ucuza alıyor.

Hükümet, esnaflara ve işveren kesimine sağladığı destek ve teşvik paketleriyle büyük moral verdi. Birçok alanda vatandaşlarımıza maddi destek sağlandı. Bu desteklerden emlakçılar maalesef direkt olarak yararlanamadı.

Gayrimenkulün rutubet alıp almaması, çatı katı ise yağmur ve sızıntıların olup olmaması, içerisinde kiracı varsa onun da razı olup olmadığına dikkat edilmeli.

 

Fotoğraf: Gül AKDEMİR

Gayrimenkul sektörüne yenilikçi bir bakış açısı getirmek ve değer katmak hedefiyle Cihan Çelebi öncülüğünde Kocaeli’ne kazandırılan Çelebioğlu Gayrimenkul, köklü bilgi birikimine sahip deneyimli ekibiyle kısa sürede sektöre damga vurdu. Kocaeli’nde gayrimenkul yatırımının en güvenli adresi olan Çelebioğlu Gayrimenkul’ün faaliyetlerini ve sektörün nabzını, bütün detaylarıyla Cihan Çelebi anlattı. Çelebi, “itibarımız beton kadar sağlam” dedi.

Görev yaptığı şirketlerde aldığı kritik sorumlulukların yanı sıra 10 yılı aşkın iş tecrübesiyle kendini kanıtlayan ve kendi yolunu çizmek adına çıktığı başarı yolculuğunda dostlarının da desteğini arkasına alan Cihan Çelebi, 2021 yılının Mart ayında Çelebioğlu Gayrimenkul isimli şirketini Kocaeli’ne kazandırdı.

 Modern bakış açısı ve yenilikçi ruhu ile sektöre can suyu olan Çelebi’nin şirketi, köklü bilgi birikimine sahip deneyimli ekibiyle kısa sürede gayrimenkul sektörünün vazgeçilmezi oldu. Projelerini, müşteri memnuniyeti ve yaşam kalitesini yüksek tutmak üzerine şekillendiren Çelebi öncülüğündeki Çelebioğlu Gayrimenkul,Kocaeli’nde gayrimenkul yatırımının en güvenli adresi konumunda bulunuyor.

Güçlü ve deneyimli bir kadroya sahip olan Çelebioğlu Gayrimenkul, kurulduğu günden itibaren devam ettirdiği sürekli gelişim prensibiyle sektörünün lider markası olma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Müşterilerinin gayrimenkul ihtiyaçlarına cevap vermesinin yanı sıra Kocaeli’nin en yüksek satış hacmine sahip olma hedefiyle projelerine her geçen gün yenisini ekleyen Çelebioğlu Gayrimenkul, kendine has yöntemleriyle gayrimenkul alım-satım dinamiklerini değiştirirken, sektörün en güvenilir ve en inovatif şirketi haline geldi.

Çelebioğlu Gayrimenkul ile kısa sürede önemli başarılara imza atan Cihan Çelebi ile çok konuşulacak bir röportaja imza attık.  Başarıyla devam eden projeleri ve yaptıkları çalışmaları bizlerle paylaşan Çelebi, hayatına yön verdiğini belirttiği ‘dürüstlük ve işin hakkını vermek’ mottosunun altını çizerek sorularımızı yanıtladı.

İşte , virgülüne dokunmadan Çelebioğlu Gayrimenkul'ün patronu Cihan Çelebi ile gerçekleştirdiğimiz ve bir solukta okuyacağız röportajımız. Buyurun bakalım.

GÖLGE- Cihan Çelebi bey, öncelikle merhabalar. Çok güzel bir röportaj olacağına inanıyorum, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Cihan Çelebi kimdir?

ÇELEBİ- Merhabalar. Ben Cihan Çelebi, Çelebioğlu Gayrimenkul’ün kurucusuyum. İstanbul’un Şile nüfusuna kayıtlı olsam da doğma büyüme Kocaeli Gebze'liyim. 13 yıllık çok mutlu bir evliğim var. Dünyalar tatlısı kızım ve oğlum var. Eşim, hayat arkadaşım Bilge Hanım, kendini en büyük yatırımımız olan çocuklarımıza adadı. Buradan her zaman yanımda olduğu ve çocuklarımızı iyi birer birey olarak yetiştirdiği için eşime teşekkür etmek isterim.

GÖLGE- Mesleki hayatınıza gelirsek; Cihan Çelebi ismi gayrimenkul sektöründe nasıl marka oldu, bu başarıya nasıl ulaştınız, kariyerinizi sizden dinleyebilir miyiz?

ÇELEBİ- Bana göre bir sektörde başarılı olabilmek için o sektörün mutfağında yetişmek çok önemli. Belki bazılarımıza uzak gelse de işin mutfağından yetişerek büyümekten bahsetmek istiyorum. Okul hayatımda o zamanki şartlar gereği liseden sonra okuyamadım. Kendimi inşaat sektöründe buldum ve işin içine girdikçe beni yansıtan bütünleşen bir meslek olduğunu gördüm. İlk olarak Cengiz ve Recep Çiçek beylerden iş teklifi aldım. Şantiye koordinatörü olarak görev yapmaya başladım. Meraklı yapım ve işin hakkını verme isteğim ile her ayrıntıyı öğrenmeye gayret ettim. Maliyetler, süreler, kriz anlarındaki tutumlar, ekipleri kontrol etmek gibi kritik alanlarda görev yaptım. Güzel günlerdi ve bu birliktelik 3 yıl sürdü. Gönül birlikteliğimiz hala devam etmekle beraber tecrübeleri ve nasihatleriyle bana meslek hayatımda ön ayak oldular. 30 yılı aşkındır bu piyasada olan insanların saygınlığını kazanmış olmanın verdiği gurur ve referansları ile dostları, iş arkadaşları beni de tanır, işlerini teslim eder olmuşlardı. O an karar verdim ki inşaat sektörü benim bir parçam. Hayatımın bir dönüm noktası oldu. Bu kararı çok genç yaşta verdim o gün bugündür sektörde adımdan söz ettiriyorum.

GÖLGE- İnsanları başarıya götüren, hayatındaki çizgiler ya da iniş çıkışlardır. Başarılarınız gösteriyor ki çizgisi olan bir insansınız…

ÇELEBİ- Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de inişler çıkışlar tabi ki oluyor. Hatta bizim sektörümüzde bu iniş çıkışlar daha belirgin şekilde gözüküyor. Bizimde oldu ama her zaman bir çizgimiz vardı. Dürüstlük ve işin hakkını vermek. O çizgimizden asla çıkmadık. Şahsi hayatımda yaşamım da böyledir. Bir işin hakkı, ederi nedir? Proje ne kadar sürer? Yatırımcıya kazancı ne olur gibi soruların cevaplarını sahada öğrenmek, oluşabilecek aksiliklere önceden hazır olmak, her olasılığı düşünmek bunlar zaman ve tecrübe isteyen bir iş. Aslında işin özünde bu sadece bir iş değil bizim için. Yeni insanlar tanımak insanların istekleri doğrultusunda bir şeyler yapmak. İşin sonunda da onların mutlu olduğunu görmek. İşte bu durum mesleğimizi sadece bir iş olmaktan çıkarıyor.

GÖLGE- Gebze’de hatırı sayılır bir tanınmışlığınız var, bu nasıl oldu?

Gebze’deki çok sayıda firma ile birlikte kentsel dönüşümün başladığı yıllarda kat karşılığı işler yaptık. İnsanlarımızın o dönemlerde maalesef yaşadığı sorunlar sebebiyle canları çok yanmıştı ama biz farkımızı göstererek bütün projelerimizi başarıyla tamamladık. Eksik kalan sektörümüzdeki diğer noktalara destek bile verdik. Sonrasında ‘Cihan Çelebi yapar, halleder’ bir slogan gibi, sektörde oturmuş insanların ve halkımızın dilindeydi. Buradan hepsine selamlarımı yolluyorum.

GÖLGE- Kendi yerinizi kurmadan önce farklı yerlerde de çalışarak önemli tecrübeler elde ettiniz, bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

ÇELEBİ- Bu seviyeye gelmek tabi ki kolay olmadı. Geçmişte Remax Gebze’den, Cem Ekit Bey’den iş teklifi aldım. Bu firmada çok sayıda başarıyla sonuçlanmış projeye imza attım. Cem bey brokerimiz, işin inceliklerini öğretti buradan tekrar kendilerine teşekkür ediyorum. Neredeyse her binada afişlerim vardı. Portföy bulmakta kesinlikle zorlanmıyordum.

GÖLGE- Sektörünüzde güven çok önemli, oluşturduğunuz güvenle birlikte Çelebioğlu Gayrimenkul’e gelen yolculuğu nasıl anlatırsınız?

ÇELEBİ- Güven çok önemli, piyasada olan saygınlığımı koruduğum için satışlarını bana veriyorlardı. Birçok firmadan bu dönemde teklifler aldım ama kafamda hep daha fazlası olmalıydı, farklı projelerim, farklı bakış açım ile sektöre biraz daha farklı açıdan bakıyordum. Dostlarım ve ailemin destekleri ile bu fikir iyice gün yüzüne çıkmaya başladı. Temelinde ekonomik özgürlük vardı. Ben bunu başardıktan sonra dostlarımın da desteğiyle hayallerimi gerçekleştirmek için kendi yoluma gitmeye karar verdim. Çelebioğlu Gayrimenkul bu doğrultuda kuruldu. Yaptığı işi seven, yaptığı işi benimseyen, çizgilerinden taviz vermeyen insanların bir araya gelmesiyle oluşmuş bir şirket oldu Çelebioğlu Gayrimenkul.

GÖLGE- Kuruluşunun 1’inci senesine yaklaşırken bu zamana kadar neler başardı Çelebioğlu Gayrimenkul?

ÇELEBİ- En büyük yatırımı insan ilişkilerine yaparak dostlar kazandı, yatırımcılar ve inşaat firmalarını ağırlayarak pazarlamada ve danışmanlık alanında ilk aranan firmalardan oldu. İlk olarak yerimiz sabit olsun, böylelikle insanların bize olan güvenini de artıralım diye  Elmas Plaza’da ofis satın aldım. Bir yandan ofisin kurulumu, bir yandan ekibimi kurmakla kafam meşgulken, bu süreçte her zaman yanımda olan, desteklerini esirgemeyen Muhammet Karasu’ya tekrar teşekkür etmek istiyorum. 1 Mart 2021 de ofisimizin açılışını yaptık. Sektörde kazandığım dostluklar ve saygınlıklar beni bu yolda yalnız bırakmadı. Yarım kalan başarılarıma burada, bu ofiste, bu masada imzalar atarak devam ediyoruz. Ofisimde her zaman mütevazı ve dert ortağı olmuşumdur. Benim için önemli olan aile olmaktır. Bizim bunu başardığımıza inanıyorum. Çok başarılı bir ekibim var kendilerini buradan tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum.

GÖLGE- Çelebioğlu Gayrimenkul’un başarısı sadece Cihan Çelebi’ye yazılabilecek bir başarı mıdır?

ÇELEBİ- Bu olayı şu şekilde yorumluyorum. En büyük yatırımlarımı ekibime yaptım. Başarı elde etmemizdeki en büyük etken budur. Ekip olabilmek, bütün olabilmek, bekleneni karşılayabilmek, iki tarafında beklentisini verebilmek. Bizi başarıya ulaştıran budur.

GÖLGE- Gayrimenkul sektörünün tüm alanlarında elde ettiğiniz başarılarla adınızdan söz ettiriyorsunuz. Çelebioğlu Gayrimenkul’un sektöründeki diğer rakiplerinden farkı, başarılarının arkasındaki etken nedir?Neyi farklı yaparak Gebze’de adını hızla duyurmaya başladı?

ÇELEBİ- Çelebioğlu Gayrimenkul olarak Kocaeli’nde gayrimenkul sektörüne getirdiğimiz yenilikçi, güvenilir, kaliteli hizmet anlayışı ile müşteri memnuniyetini ilke edinmiş, işini tutku ile yapan, çok çalışan bir ekibe sahibiz. Çelebioğlu Gayrimenkul, profesyonelleri etik değerlerinden ve dürüstlük ilkesinden asla taviz vermeyen, her biri bölgelerinde uzman eğitime ve gelişime önem veren, müşteri ve ihtiyaçlarını doğru ve yerinde analiz ederek müşteri menfaatini ön planda tutan, hızlı sonuca odaklı kişilerden oluşmaktadır. Çelebioğlu Gayrimenkul olarak konut, lüks konut, ticari gayrimenkul, sanayi, kentsel dönüşüm, proje satış, arsa ve portföy yönetimi ile gayrimenkul sektörünün her segmentinde başarılı hizmet sunmaktayız.

GÖLGE- Bu sektörün en başarılı temsilcilerinden biri olarak siz ve şirketiniz için gelecek hedefleriniz nelerdir?

ÇELEBİ- Uzun sektör deneyimimiz sürecinde değişmez misyon ve hedefimiz doğrultusunda şirketimizi yönetiyor, itibarımızı ve sürdürülebilir başarımızı şirketimizin öncelikli değeri olarak görüyoruz. Hedeflerimiz arasında bölgedeki bilinirliğimizi ve başarımızı koruyarak arttırmak ve bu başarıyı ulusal ve uluslararası arenaya taşımak var. Sektörümüze her zaman yeniliğe açık profesyonel projeler katarak işimizi daha üst seviyeye taşımak, kısaca sektörü daha nitelikli kılmak hedeflerimizden bazıları.

GÖLGE- Biraz röportajımızı Kocaeli bölgesine indirgersek, Kocaeli veya Gebze’de gayrimenkul durumu nedir?

ÇELEBİ- Kocaeli bölgesi ülkemizin birçok noktasından çok fazla göç alan bir bölge. Gerek sanayisi, gerek ulaşımı, gerekse limanı olsun, her açıdan tercih edilen bir bölge. Özellikle İstanbul trafiğinden ve kalabalığından kaçan insanların İstanbul’a yakın ve sanayi zenginliği olan Kocaeli’ni tercih etmeleri, artı olarak göç açısından da tercih edilen bir bölge olması Kocaeli’yi diğer illerden bir nebze olsun farklı kılıyor.

GÖLGE- Kocaeli’nde alım ve satım oranları ne durumda?

ÇELEBİ- Arz ve talep çoğaldıkça konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. Eskiden dairelere müşteri bulamazken, şimdi müşterilerimize daire bulamıyoruz. Büyük bir orantısızlık oldu. Önceden satıcı vardı alıcı yoktu, şimdi ise alıcı var satıcı yok. Bu anlamda çok kırılgan ve geçmişte görmediğimiz bir ekonomik düzene girdik. Piyasa alt üst oldu diyebilirim. .Yüksek maliyetler insanları farklı arayışa girdirdi ve inşaat firmaları başladıkları inşaatın tüm dairelerini topraktan satıyor artık. Çünkü insanlarımız da uyandı, topraktan daha ucuza alıyor. Kocaeli bölgesinde konut açığı çok fazla, bu durumu bir an önce gözden geçirip çözüm bulmak gerekmekte. Örneğin imar ve planlamada değişikliğe gidilip kat sayısı artırılabilir. Bu durumdan tüm Kocaeli bölgesi gerçek anlamda çok şikayetçi.

GÖLGE- Gebze’de alım satım süreçlerini en hızlı ve en titiz şekilde yöneten firmalardan olduğunuz söyleniyor. İnsanların bu yönde konuşmasının altında her mülkü almamanız ve belirli kriterlerinizin olması mı rol oynuyor?

ÇELEBİ- Çelebioğlu Gayrimenkul olarak portföy seçerken aşırı titiz davranmakla beraber, şunun altını çizmek istiyorum; Biz sıradan bir emlakçı değiliz. Biz gayrimenkul değerlendirme ve fiyat belirme işlemleri yapıyoruz. Her mülkü almadığımız gibi talep edilen her rakamı da kabul etmiyoruz. Bir mülkün ederi bellidir, bunun aşağısı ya da abartılı üstünün talep edilmesini doğru bulmuyor ve kabul etmiyoruz. Teknolojiyi doğru kullanıyor, doğru yatırımcıları doğru mülke yönlendiriyor, böylelikle iki tarafında isteklerini karşılamış oluyoruz.

GÖLGE- Misyonunuzun bir parçası olarak alıcı ve satıcıyı bir araya getirme noktasında, günümüzde giderek kalabalıklaşan gayrimenkul sektörü içinde ne gibi problemlerle karşılaşıyorsunuz. Bizimle paylaşır mısınız?

ÇELEBİ- Kontrolsüz şekilde çoğalan, merdiven altı tabir ettiğimiz gayrimenkul firmalarının vurgun politikaları sektörde ciddi problemlerle karşılaşmamıza neden oluyor. Mevcutta müşterilerin büyük çoğunluğu, mülk sahibinin mülkünün üzerinden, adil olmayan hizmet bedelleri alınmasından son derece rahatsız. Bunun yanı sıra birden fazla firmada satışa sunulan mülkün, firmalar arasındaki fiyat farklılıkları da sektöre olan güvensizliği artırıyor. Şeffaf olmayan hizmet bedelleri, yanlış fiyatlandırma politikaları, mülkü alacak olanı da satacak olanı da sektörden uzaklaştırmakta. Sektöre yasal düzenlemeler getirildikçe, sorumlulukların artması nedeni ile gayrimenkul değerlemesinden, sigortalamasına kadar birçok alanda işin uzmanlarına ihtiyaç duyulacaktır. Bu zincirleme işleyişte sistemin gerisinde kalan, niteliksiz firmaların sektör içerisinde ayakta kalması çok zorlaşacak. Aynı zamanda çoğalan bu şirketlerin bilgi ve donanım eksikliği, işe gereken önemi vermemesi, tabi ki zamanla kurumsal gayrimenkul şirketlerin daha ön plana çıkmasına, daha çok tercih edilmesine neden olacak. İlerleyen süreçte pazarlama stratejilerine daha fazla önem verilecek ve doğru fiyat üzerinden doğru alıcıya daha kısa sürede satış gerçekleştirmenin yolu sağlanacak. Rekabet o yöne doğru gidiyor.

GÖLGE- Gayrimenkul sektörünün sorunlarına gelirsek, özellikle pandemi dönemiyle birlikte her alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de ciddi dalgalanmalar meydana geldi. Bu süreçte özellikle hangi riskler ve konular şirketiniz için ön plana çıktı? Bu süreci şirket bazında nasıl yönettiniz?

ÇELEBİ- Ülkemiz adına 2020 yılı yükseliş trendinde ilerlerken Çin’de aniden ortaya çıkan koronavirüs, kısa sürede pandemiye dönüştü ve küresel büyümede dünyayı tehdit altına aldı. Pandeminin tesirleri şüphesiz ekonomiye de yansıdı. Pandemi sürecine girdiğimizde ilk zamanlar çok etkilendik. Pandemi sebebiyle görüşmelerimiz erteleniyordu. Bir yandan da yasaklar başladı. Ülkemizde hükümet, esnaflara ve işveren kesimine sağladığı destek ve teşvik paketleriyle büyük moral verdi. Birçok alanda vatandaşlarımıza maddi destek sağlandı. Bu desteklerden emlakçılar maalesef direkt olarak yararlanamadı ve uzun süre zor günler geçirdik. Her sektörde olduğu gibi inşaat ve gayrimenkul sektörü de bu salgından etkilendi. Ancak konut piyasasında hareketliliğin azaldığı bir dönemde kamu bankaları güzel bir hamle yaptı ve konut kredi faiz oranlarını aşağıya çekti. Yatırımcı ve ev sahibi olmak isteyenler bu cazip şartları çok iyi değerlendirdi. Satışlarda ciddi bir artış yaşanırken kritik zamanda yapılan bu hamle biz sektör temsilcilerini de mutlu etti. Fakat halen pandemi sebebiyle 2020 yılı yükseliş trendini yakalayamadık.

GÖLGE- Ekonomik anlamda ülke olarak zor günler geçiriyoruz, döviz ve altın kurunda yaşanan dalgalanmalar halen devam ediyor. Dalgalanmalar yaşanırken Merkez Bankası’nın üst üste faiz düşürme politikasını nasıl yorumluyorsunuz? Türkiye’nin düşük faize yönelik politikaları sektörü nasıl etkiliyor? Bu durum sizi nasıl etkiledi?

ÇELEBİ- Öncelikle gayrimenkul ve sağlıklı ekonomi aynı doğrultuda giden kavramlardır. Birbirlerini besler ve büyütürler. Ekonomi için gayrimenkul sektörü çok büyük öneme sahiptir. Merkez Bankası’nın faiz düşürme kararı almasıyla birlikte telefonlarımız susmadı. Arayanlar müşteri değil, gayrimenkul sahipleri oluyor. Faiz indirimi ile konuta olan talep ani bir yükselişe geçti. Bu ani talep artışı da konut satıcılarını fiyat artışına yöneltti. Gayrimenkul sahipleri düşen faiz oranlarına göre ortalama yüzde 20-30 fiyat yükseltmeye gidiyorlar. Halk tabiriyle bunun adı açıkçası fırsatçılık. Bu durumdan kesinlikle hiç memnun değiliz. Hükümetin bir an önce faiz ve döviz kurunu sabitlemesi gerekmektedir. Aksi takdirde döviz kurlarındaki yükselişin beraberinde getirdiği konut maliyetlerinin yükselişi ve maliyet artışının da satış fiyatlarında tekrar bir yükselme oluşturması kaçınılmaz olacak.

GÖLGE-Ekonomideki belirsizlik en çok da sizin sektörünüzü etkiliyor. Ekonominin son durumunu nasıl görüyorsunuz?

ÇELEBİ- Döviz kuru bütün ürünlerin fiyatının belirlenmesi noktasında çok önemli bir konuma sahip.  Maalesef ülke olarak her alanda dövize bağlıyız. Dövizdeki dalgalanmalar da ekonomimizi çok fazla yıpratıyor. Özellikle son günlerde yaşadıklarımızla neredeyse tüm sektörlerde fahiş fiyat artırımları görüyoruz. Bu durumdan en çok inşaat sektörü etkilenmiş durumda. Demir fiyatları olsun, beton fiyatları olsun geçen yıla göre üç kat artmış durumda. Buna bağlı olarak gayrimenkul fiyatlarının da iki-üç katı artması kaçınılmaz oluyor. İnsanlar her gün artan fiyatlar yüzünden bir an önce satıcıyla anlaşıp gayrimenkulü ucuza alma peşinde. Bugünün fiyatıyla yarınki fiyat bir olmuyor. Son bir ayda sadece Kocaeli’nde dönen dosya sayısı 500’ün üstünde. Biz gayrimenkul şirketleri olarak mal sahiplerini aramaya korkar hale geldik. Aradığımızda ya fiyatlar yükseliyor ya da gayrimenkulünü satmaktan vazgeçiyorlar. İnsanlar artık fiyat artırmayı bile az buluyor, beklemek istiyorlar veya yazın 7’inci ya da 8’inci ayda tekrar ilana koyalım diyorlar. Bunun temel sebebi de durmak bilmeyen artan fiyatlardır. Umarım her şey rayına oturur ve bu karamsar düşüncelerden bir an önce kurtuluruz.

GÖLGE- Çok sık karşılaşıyoruz, ev almak isteyen kişiler satılık ev olmadığını, bütün evlerin kiralık olduğunu söylüyor. Bu durumun sebebi sizce nedir, ülkemizde bir dar boğazlık mı var?

ÇELEBİ- Geçmişten fiyatlar aslında uygunken satıcı vardı alıcı yoktu, şuan fiyatlar yüksek ama alıcı var satıcı yok. Geride bıraktığımız yaz aylarında özellikle düğün sezonuyla birlikte insanların konut ihtiyaçları oluştu. İnsanların konutlara yönelmesiyle her şey tadında ilerliyordu. Alan da satan da memnundu. Ta ki döviz kurundaki artışla birlikte durmak bilmeyen inşaat maliyetleri piyasayı yıktı geçti. Artık alan memnun, satan hüzünlü durumuna geldik. Sattığımız mülkü geri almak mümkün değil ve gayrimenkul sahipleri faiz zamlarını az buluyor. Gayrimenkullerini satıştan geri çekmek durumunda kalıyor. Artan ve artmaya devam eden inşaat maliyetleri bizi ve tüm insanları sıkıntıya sokuyor.

GÖLGE- Pek çok vatandaşın en merak ettiği konuya gelirsek, gayrimenkul alınırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

ÇELEBİ- Öncelikle insanlarımızın alacakları gayrimenkulü istenilen fiyat ile piyasa değerini karşılattırıp kıyaslama yapması gerekmektedir. Bu kıyaslamayı metrekare fiyat ortalamasına göre yapması daha sağlıklı olacaktır. Gayrimenkulün rutubet alıp almaması, çatı katı ise yağmur ve sızıntıların olup olmaması, içerisinde kiracı varsa onun da razı olup olmadığına dikkat edilmeli.

GÖLGE- Ev almak isteyenlerin farklı bir sorunu da tapu harçlarının yüksek olması. Sizin bu konudaki görüşleriniz önemli, ne düşünüyorsunuz?

Taşınmaz gayrimenkullerin tapu harcı % 2 alıcı, % 2 satıcı olarak bilinse de bu böyle değildir. Satıcı, ‘kesinlikle ben tapu harcı ödemem, tüm masraflar alıcıya ait’ diyerek işin içinden sıyrılmaktadır. Böylelikle alıcı % 4 ve döner sermayeyi ödemek zorunda kalıyor. Günümüze bakarsak ortalama daire fiyatları 500 bin TL olarak baz alabiliriz. Gerçek satış bedeli üzerinden satış gösterildiğinde 20 bin TL ve artı döner sermaye masrafı alıcı tarafından ödenmektedir. İnsanlar daireyi alabilmek için zaten son limitlerine kadar borçlanıyor. Artı 20 bin TL tapu masrafı çıkıyor. Bu da yüksek bir rakam olduğundan farklı arayışlara giriyorlar ve satış bedelini düşük gösteriyorlar. Bu durumun gözden geçirilip, tapu harçlarının % 2 oranına çekilmesi ve satışlarda tam değer gösterilmesine özen gösterilmeli diye düşünüyorum.

GÖLGE- Günümüzde insanlar farklı yatırım araçlarına yöneliyor, bunlardan biri de arsa almak. Sizce arsa satın almak doğru bir yatırım mıdır? İnsanlar yatırım yaparken nelere dikkat etmeli?

ÇELEBİ- Arsa yatırımı yapmak sıfır riskli ve zahmetsiz bir iştir. Yatırım yapmak ve tasarruflarınızı değerlendirmek, sektörün dinamiklerine hakim olmak ve işin mantığını anlamaktan geçiyor. Fakat doğru yere doğru yatırım yapmak gerekir. Satarken değil alırken kazanmaya, doğru bölge seçmeye çalışmalıyız. İmarlı imarsız, turizm, ticaret ve tarla vasfı fark etmeksizin doğru yatırım her zaman kazandırır. Buna bağlı kişiler, bölgenin alt yapısını, imar durumunu araştırıp doğru yatırımı doğru bölgeye yapmalıdırlar. Bu konuda ekibimize ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bizim ekibimiz bu konuda çok uzmandır ve alanlarının en iyisidir. Bölgemizde çok önemli araştırmalar yapıyoruz. Daha kurumsal ve proje bazlı çalışıyoruz. Böyle bir yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız tabi ki bizimle irtibata geçebilir. Doğru gayrimenkul danışmanı ve hedefe yönelik araştırmayla tüm enstrümanlara yatırım yapılabilir. Uzun vadede arsa yatırımı daima kazandırır.

GÖLGE- Teknolojinin değiştirmediği ya da etkilemediği hiçbir şey yok. Gayrimenkul sektörü de her alanda olduğu gibi hızla dijitalleşen bir ekosisteme sahip. Sizler bu noktada hangi yatırımları yaptınız, teknolojiden nasıl faydalanıyorsunuz?

ÇELEBİ- Teknolojiye ayak uydurmak, zamanımızın en önemli, en fazla değer vermemiz gereken noktası. Biz de sektörümüzde hızlı dijitalleşen bütün argümanları en iyi şekilde kullanmaya özen gösteriyoruz. Her türlü yeniliğe olumsuz bir önyargıya kapılmadan bakıyor ve kendimizi sürekli değiştiriyorum. Havadan drone ile görüntüleme, profesyonel fotoğraf ve video ekipmanları, video tanıtım, montaj programları, teknoloji alt yapısı ile kurumsal emlak ve web sitelerinin hazırlanmasına özen gösteriyoruz. Gayrimenkul danışmanlarımızın genel eğitimleri başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışı birçok toplantı, seminer ve fuarlara katılarak firmamızın hizmetlerinin daha iyi sunulması gibi birçok girişimlerde bulunuyoruz. Gelişmelere açık yapımızla teknolojik yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.

GÖLGE-Gayrimenkul firmalarına ve danışmanlarına karşı genel bir güven problemi yaşanıyor. İnsanlar neden kurumsal gayrimenkul şirketlerini tercih etmeli?

ÇELEBİ- Öncelikle, kurumsal gayrimenkul firmaları sürekli eğitimlerle danışmanların bilgilerini güncel tutmaya çalışır. Yenilikleri takip eder ve düzenli toplantılar yaparak, gelişmelerden danışmanlarının haberdar olmalarını sağlar. Standart hizmet bedeli alır ve şeffaf bir zemin üzerinde yazılı olarak çalışır. Dolayısıyla inişli çıkışlı fiyatlar yerini, doğru ekspertiz sonucu doğru fiyata bırakır. Mülkünü satmak isteyeni de mülk almak isteyeni de güvenli bir zeminde buluşturur. Marka kimliği olması nedeniyle, illegal ya da markaya aykırı davranış ve faaliyet gösteremez. Pazarlama stratejileri üreterek, mülkün tanıtımını kolaylaştırır ve çok sayıda kişiye ulaşmayı hedefler.

GÖLGE- Gayrimenkul değerinin tespit edilmesi, ekspertiz süreci, fiyatın belirlenmesinde nelere dikkat ediliyor?

ÇELEBİ- Gayrimenkul değerlemesinin hangi amaçla yapılacağı, veri toplama ve raporlama süreçlerini doğrudan etkilemektedir. Piyasa rayiç değerinin tespiti dışında, hukuki durum, verimlilik analizleri ve proje geliştirme amaçlarıyla talep edilen çalışmalar, çok daha kapsamlı ve detaylı veri toplama ve analiz süreçlerinden oluşmaktadır. Hazırlanan bu tür raporlar, taşınmaz projelerinin geleceği açısından hayati önem taşımakta, özellikle finansman kuruluşları, yatırım ve inşaat şirketleri tarafından sıkça başvurulan bir karar unsuru olmaktadır. Günümüzde proje geliştirme aşamasında devreye giren gayrimenkul değerleme şirketleri, yer seçim süreçlerinden başlayarak bütün uygulama sürecinin de içinde olmaktadır. Biz de bu noktada profesyonel ekibimizle birlikte önemli çalışmalar yürütüyoruz.

GÖLGE- Peki, önümüzdeki yıllarda sektöre dair bazı tahminleriniz var mı? Önümüzdeki yıllarda Gebze’yi neler bekliyor?

ÇELEBİ- Konut sektöründe yaşanan arz ve talep dengesizliği nedeni ve pandeminin de etkisi ile ev fiyatları son 2 senelik zaman dilimi içerisinde son derece hızlı bir şekilde yükseldi. Yaşanan süreçte özellikle de kamu bankaları tarafından başlatılan ucuz kredi kampanyası döneminde yani 2021 senesinin Haziran ayı itibari ile ev fiyatları bir gecede rekor oranda zamlanmış, ucuz konut bulmak nerede ise imkansız hale gelmişti. Ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektörünün en önemli göstergelerden birisi olan ‘konut satış’ rakamlarına baktığımızda 2021 yılının ilk yarısına baktığımızda konut satışlarının bir miktar hız kaybetmiş olduğunu gördük. 552 bin adetlik toplam satış bir önceki yılın aynı döneminde 624 bin adet olarak gerçekleşmişti. Asıl kayda değer düşüş ise kredi faizlerindeki yükselmeye paralel olarak ipotekli satışlarda yaşanması. 2020 yılı ilk yarısında 266 bin adet olan satışlar 2021 yılının aynı döneminde yüzde 60,9 azalarak yaklaşık 104 bin adet civarında gerçekleşmiştir. 2021 yılının ikinci yarısına ilişkin veriler henüz yok ama farklı olacağını düşünmüyorum. 2021’in sonuna geldik, 2022 senesinde konut fiyatları için emtia fiyatları ve yeni konut projelerinin yapım hızları belirleyici olacak diye düşünüyorum. Ben 2022 yılında yine de konut fiyatlarında sert bir düşüş yaşanma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum. Gelişimini her zaman devam ettiren Gebze’mizde 2022 yılında önemli gayrimenkul yatırımlarına ev sahipliği yapacak.

GÖLGE- Yabancı yatırımcının da Türkiye’ye ilgisi gün geçtikçe artıyor. Gebze bu durumdan faydalanabiliyor mu?

ÇELEBİ- Piyasaların kurdaki artışlar ve zaman zaman değişimlerle yorulduğunu gözlüyoruz. Bazı durumlarda çekimser kalıp beklemek bu tür dönemlerin doğal sonucudur. Ancak gayrimenkul alışveriş trafiği hiçbir zaman bitmez; insanlar, yaşayacakları alanlarını/evlerini ve ofislerini değiştirmek, yenilemek, başka bir semte taşınmak, evlenmek, kendi işini kurmak gibi pek çok nedenle sürekli hareket oluşturuyorlar. Bu gerçeklerle birlikte gayrimenkul, diğer yatırım araçlarına kıyasla kârlılığını kanıtlamış bir yatırımdır. Borsada, dövizde veya faizde aradığını bulamayanlar daima gayrimenkule yönelirler. Sektörde neredeyse her gün, yeni bir proje tanıtımı yapılıyor ve satışa çıkarılıyor. Özellikle yabacı talebindeki artış, bu konuda bizi haklı çıkarıyor. Çünkü Türk lirası değer kaybederken, yabancıların parası değer kazanıyor. Onlar da rahatlıkla Türkiye’den mülk alarak yatırım yapıyorlar. Gebze de özellikle İstanbul’a yakınlığıyla yabancı yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği noktalardan birisi. Yabancı yatırımcıların sayısı her geçen gün Gebze’de artıyor diyebilirim.

GÖLGE- Türkiye deprem haritasında Gebze de birçok şehrimiz gibi risk taşıyor. İnsanlar ev satın alma veya kiralama tercihlerinde bu endişeyi taşıyorlar mı?

ÇELEBİ- Verilere göre yüzölçümünün % 90’ı deprem kuşağı içinde yer alan ülkemizdeki konut stokunun yaklaşık % 40 gibi önemli bir kısmının, riskli, yapı ömrünü tamamlamış, sağlıksız ve ruhsatsız yapılaşmadan oluştuğu ifade ediliyor. Türkiye nüfusunun % 92’lik bölümünün, 1. ve 2. derece deprem kuşağı üzerine kurulmuş kentsel alanlarda yaşadığı göz önüne alındığında, depreme dayanıklı yapılaşmanın önemi iyice anlaşılıyor. Bu noktada dediğiniz gibi Türkiye deprem haritasında Gebze de birçok şehrimiz gibi risk taşıyor. Kentsel dönüşümün önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum. Unutmayalım ki kentsel dönüşüm hayat kurtarır. Ayrıca Çelebioğlu Gayrimenkul olarak biz her daireyi almıyoruz. Eski daireler ya da yapısal sorunları olan daire ya da arsalardan kesinlikle uzak duruyoruz. Daireleri alırken belirli kıstaslarımız var, örneğin depreme ve diğer tüm doğal afetlere dayanıklı mı, güvenli bir yapı mı? Daireleri ya da arsayı alırken detaylı bir incelemeden geçiriyoruz. İnsanlarımız ev satın alma veya kiralama tercihlerinde bu endişeyi tabi ki taşımalı, aldıkları ya da kiraladıkları evi her anlamda incelemeli. Biz Gebze halkımıza bunu çok iyi şekilde anlatıyoruz. İnşallah geçmişte yaşadığımız deprem facialarını yeniden yaşamayız.

GÖLGE- İnternet üzerinde bazen piyasa değerinden düşük ilanlar göze çarpıyor. Burada vatandaşlardan dijital ortamlar üzerinden kapora almak gibi aldatmaya yönelik yollar dolandırıcılar tarafından deneniyor. Bu noktada daha dikkatli olmak adına vatandaşa ne önerirsiniz?

ÇELEBİ- Bize bu konuda yüzlerce kişiden şikâyetler geliyor. Müşterilerimize dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunuyoruz ama yine de fiyatı ucuz görünce araştırmadan ödeme yapıyorlar. Gayrimenkul sektöründe gerçek satıcı ve alıcılarının yanı sıra gerçek satıcıların isimlerini, kimlik bilgilerini kullanarak vatandaşları dolandıran bir çete de var. Gayrimenkul sektöründeki bu dolandırıcılar işlerini o kadar profesyonel yapıyorlar ki vatandaşların inanmaması adeta imkansız oluyor. Örneğin başka bir emlakçının girmiş olduğu 3 bin 500 TL'lik daire için 2 bin TL'ye sahibinden ilan giriyorlar, bu daireyi görmeden de kaparo yolluyorlar. Dolandırılmamak adına en azından daireyi görelim, gördükten sonra daire sahibiyle tapu sahibini karşılaştıralım ona göre ödememizi yapalım. En önemlisi gayrimenkul alıcı ve satıcıları yerel ve itibarlı firmalar ile çalışırsa bu tür sıkıntılı durumlarla karşılaşmazlar.

GÖLGE- Gayrimenkul alım satımı yapan insanlar özellikle nelere dikkat etmeliler?

ÇELEBİ- Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin resmi şekilde tapuda yapılması gerekmektedir. Bu işlemleri gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır. En önemlisi tapu üstünde ipotek ya da şerh var mı? Kesinlikle çok dikkat edilmeli ve on planda tutarak aksatmamalıyız. Emlak ve Çevre Temizlik Vergilerinin kontrol edilmesidir ki bununla çok karşılaşıyoruz. Ayrıca gayrimenkulün tapuda beyan edilen değerini kontrol edilmeli, emlak vergisi ve tapu harcına kesinlikle bakılmalı. Aksi takdirde ilerleyen dönemlerde daha önemli sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

GÖLGE- Yıllardır sektörün içinden biri olarak, bu mesleğin zorlukları nelerdir ve bu işi herkes yapabilir mi?

ÇELEBİ- Gayrimenkul pazarlamasında köprü görevi gören gayrimenkul danışmanlık şirketleri, alıcı ve satıcı ihtiyaçlarının doğru olarak belirlenip karşılanmasında önemli bir role sahiptir. Bu görev sektördeki gelişmelere paralel olarak ilgili alandaki aktörlerin hizmet kalitesini sürekli olarak geliştirme çabasını zorunlu kılmaktadır. Hizmet işletmeleri açısından hizmet kalitesinin ölçülmesi, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Hizmetlerde kalite fiziksel ürünlerdeki kaliteye göre daha çok soyut ilişkiler sistemini içermektedir. Bu durum hizmet kalitesinin ölçümünü mallardakine göre farklılaştırmakta ve zorlaştırmaktadır. Yeni müşteriler kazanma ve eldeki müşterileri tutmanın hayati bir önem arz ettiği günümüz pazarlama çevresi göz önüne alındığında, gayrimenkul danışmanlık işletmeleri de bu iki önemli hedefi yerine getirebilmenin çabası içindedirler. Hizmet kalitesi gibi soyut bir kavramın ölçümlenerek somut hale getirilmesi pazarlama aktivitelerinin yönetimi açısından oldukça önem taşımaktadır. Dolayısıyla bu işi herkes yapamaz, önemli bir tecrübe ve güçlü bir ekip gerektirir.

GÖLGE- Sizce şu an da emlak sektörü olması gereken yerde midir?

ÇELEBİ- Günümüzde çeşitli sebeplerle önemi giderek artan ve genişleyen gayrimenkul sektörü, sahip olduğu dinamik yapısı ve özellikleri ile büyük bir gelişim kaydetti. Temel bir ihtiyaç olan barınma ihtiyacını karşılayan sektörümüz aynı zamanda bireysel ve kurumsal yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Fakat olması gereken yerde olduğunu düşünmüyorum. Bu noktada kat etmemiz gereken çok fazla mesafe var.

GÖLGE- Sektörün iyileştirilmesi gereken başka tarafları var mıdır?

ÇELEBİ- En önemlisi insanlardaki güven duygusunu yeniden oluşturmalıyız. İlk başta söylediğim gibi hedefimiz önce insan ilişkileri olmalı. İnsanlara huzurlu, güvenli, modern yaşam alanları sunmalıyız. Bunu sağlamayan kişi ya da firmaları aramızdan çıkarmamız sektörümüzün iyileşmesi adına çok önemli olacaktır. Güven bağıyla üzerinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun görmüyorum.

GÖLGE- Güzel ve detaylı bir röportaj oldu, peki son soru olarak Çelebioğlu Gayrimenkul 2021’i nasıl kapatacak?

ÇELEBİ- Artık 2021 yılının sonuna geldik, iyisiyle kötüsüyle bir yılı daha bitiriyoruz. Bu yılın bizim açımızdan en önemli anı Mart ayında firmamızı açmamız. O açıdan bizim için unutulmaz bir yıl oldu 2021. Geçen süre zarfında müşterilerimizle aramızda çok güçlü bir bağ kurduk, Kocaeli ve Gebze halkımızın güven ve memnuniyetini sağladık. Bu memnuniyet satışlarda da kendini çok iyi şekilde gösterdi. Bizim için bunca zorluğun aksine çok başarılı bir yıldı. 2022 yılına da büyük bir heyecanla giriş yapıyoruz. Yeni projelerle Çelebioğlu Gayrimenkul farkını 2022 yılında da yatırımcılarımıza göstereceğiz. Bu vesileyle tüm halkımızın ve ekip arkadaşlarımın yeni yılını kutluyorum, herkese başarılar diliyorum.

EFSANE BİR PROJE!

GÖLGE- New Garden Tuzla projesinin yatırım için çok önemli olduğunu vurguladınız, nasıl bir noktada, çevresinde neler var?

ÇELEBİ- Özellikle çevresindeki kilit noktalara olan yakınlığı da projemizin çok önemli bir yatırım olduğunun göstergesi. Sabiha Gökçen Havalimanı, Kuzay Marmara Otoyolu, E-5 Karayolu, Viaport Marina Tuzla, Gedik Üniversitesi kampüsü ve Küçük Sanayi’ye oldukça yakın. Çevresinde çok katlı binalar da mevcut. Gerçekten yatırım açısından ve yeni yerleşime geçilmesi bakımından düşünüldüğünde tam anlamıyla yatırımlık bir proje. Ben bu alanın kaçırılmaması gerektiğine inanıyorum, zaten duyanlar da üzerine düşüyorlar, kısa sürede bütün dairelerin satışını gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Projeye başlayalı kısa bir süre oldu ama çok hızlı ilerleme kaydettik, şuan da topraktan 6’ncı kat seviyelerindeyiz. İnşallah bütün dairelerimizi 2022 yılının yaz sonunda bitirerek, anahtar teslimlerini yapmayı hedefliyoruz. İnşaattaki ilerleme hızımız da hedeflediğimiz noktaya kolaylıkla ulaşacağımızı bize gösteriyor. Geleceğine yatırım yapmak isteyen bütün vatandaşlarımızı ofisimizle bağlantıya geçmeye davet ediyorum. Geç kalanın eli boş kalır, o derecede iddialıyız, yatırımcılarımıza bu fırsatı kaçırmamaları uyarısında bulunuyoruz.

GÖLGE- Turung İnşaat ile önemli çalışmaların başlangıcını yapacağınızı belirttiniz, sanırım yeni müjdeler ve yeni işbirlikleri de var?

 ÇELEBİ- Turung İnşaat ile böylesine güzel bir projede iş birliği yaptığımız için çok mutluyuz. Kocaeli de özellikle Darıca ve Tuzla merkezli çalışmalar yürüten Turung İnşaat, şehrimizin hatta ülkemizin köklü geçmişe sahip firmalarından bir tanesi ve gerçekten çok kaliteli işlere imza attılar. New Garden Tuzla ile işbirliğimiz başladı ama bu projenin son olmayacağını içtenlikle söyleyebilirim. Buranın ardından Darıca’da yine çok heyecan verici bir projemiz olacak. Bunun müjdesini de vatandaşlarımıza vermek istiyorum. İş

GÖLGE- Çelebioğlu Gayrimenkul olarak yoğun bir şekilde çalışıyorsunuz, yeni projelerinizin olduğu duyumunu da aldık, yatırımcılara ne gibi müjdeleriniz var, projeleriniz hakkında bilgiler verir misiniz?

 ÇELEBİ- Daha önce de demiştim, biz gücümüzü başarılı ekibimizden ve halkımıza verdiğimiz güvenden alıyoruz. Müşterilerimizle birlikle kazan kazan mantığıyla hareket ediyoruz ve hem bizim hem de onların kazanmayacağı bir işe asla girmiyoruz. Bir projeye başlamadan önce ekibimiz çok yoğun bir etüt ve proje hazırlığı yapıyor. Bu kapsamda çok güzel ve heyecan verici bir projemizin başlangıcını yaptık. Bu projede Kocaeli’nin köklü firmalarından biri olan Turung İnşaat ile işbirliği içerisindeyiz. Tuzla Orhanlı’da New Garden Tuzla isimli 48 dairelik gerçekten çok önemli bir projeye imza attık. Turung İnşaat’ın bu değerli projesinin satışını Çelebioğlu Gayrimenkul olarak biz üstlendik. Projemizde 2+1 ve 3+1 daireler mevcut. Konutlarımız konum olarak yeni bir kentleşmenin yapıldığı, özellikle yatırımcılar için çok uygun olan, geleceğe damga vuracak bir noktada. “Tam anlamıyla yatırımlık bir proje! Ben bu alanın kaçırılmaması gerektiğine inanıyorum, kısa sürede bütün dairelerin satışını gerçekleştireceğiz.” birliğimiz çok uzun sürecek ve birlikte önemli projeleri halkımızın hizmetine sunacağız

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑