parkinnn

Yaşam

İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi tamamlandı

İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi tamamlandı 3 aylık bir çalışma ile hazırlanan İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi fizibilite raporu gerçekleştirilen sunum ile tanıtıldı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Büyükşehir Belediy

5 Eylül 2014 Saat: 12:29
İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi tamamlandı
İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi tamamlandı

İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi tamamlandı

3 aylık bir çalışma ile hazırlanan "İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi" fizibilite raporu gerçekleştirilen sunum ile tanıtıldı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen "İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi" 'nin fizibilite raporu Emex Otel'de gerçekleştirelen sunum ile tanıtıldı. Marmara Denizi'nin Doğu kısmında bulunan İzmit Körfezi'ndeki mevcut balık tür ve çeşitliliğinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunarak sürdürülebilir kılınması, bölgenin ekonomik gelişmişliğine ve halkın denizden faydalanmasına katkı sağlamak amacıyla yaklaşık 3 aylık bir çalışma ile hazırlanan "İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi" 'nin fizibilite raporu katılımcılara sunuldu. Rapora göre 1.500.00 adet yavru balık Körfeze bırakılacak.

EKİP OLUŞTURULDU

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Proje Danısmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürüleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr Kenan Güllü ,MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Kaynak Yönetim Dair Başkanı Ramazan Çelebi katıldığı sunumda ilk olarak söz alan proje danışmanı Doç. Dr Kenan Güllü, "Türkiye'de ilk olan bu proje yol haritası niteliğindedir. projemiz 10 Haziran 2014 de başladı. Bu projenin gerçekleştirilmesinde bir ekip oluşturuldu. Körfezde daha önce yapılmış çalışmalar toplanarak arşiv haline getirildi. Bu faaliyet sonucunda 1980'li yıllardan bu yana Körfez'de 76 çalışma yapıldığı tespit edilmiştir" dedi.

1.5 MİLYON BALIK
29 uzman ile tartışarak yol hatirası hazırladıklarını belirten Güllü, "Yıllık 1.5 milyon balık Hersek lagününe bırakılacak bunun maliyeti de 400 bin lira olarak belirlendi. Balık oltacılarının en çok nerelerde olduğu tespit edildi. Yapılacak çalışmalar ile de olta balıkçılığı revizile edilecek. Son faaliyetlerimizde de proje kapsamında yapılan çalışmalar kitap haline getirildi. Körfez'de yapılacak balıklandırma projesi ile ekolojik dengenin tekrar sağlanamasına fırsat verilmesi ve halkın da Körfezi sahiplenmesi sağlanmalıdır. Gırgır yasaklanmalarının faydası görüldü. Bu yasağın dış körfezi de kapsaması gerekmektedir. Midye miktarının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalı, Lagüne tatlı su girişinin yeniden sağlanmalı, sportif balıkçılık desteklenmeli ve bu kapsamda da balıklandırma körfez balıkaları arasından seçilmelidir" dedi.

KABAHAT HEPİMİZİN
MARKA Genel Seketeri Fatih Akbulut ise," Çevrsel değerlerin korunması Kocaeli'nin, Körfezi'in İzmit'imiz in daha yaşanabilir bir yer olması için projeler ürettik. Sadece insanlar için değil, hayvanlar içinde daha yaşanabilir bir yer olaması için projeye destek gerekiyordu. Büyükşehir Belediye bu konuda zeten çevreci bir belediye olduğunu gerçekleştirdiği projelerle göstermiştir" dedi. Ardından söz alan Başkan Karaosmanoğlu, "Son yıllarda Körfezi vahşice kullandılar. Tüpraş ile birlikte İzmit hızlı bir şekilde sanayileşti. Hem sanayi hemde evsel atıkaların hepsi denize döküldü. Ama gün geçti güzelliklerimizi bir bir yok ettiğimiz aklımıza geldi. Bundaki kabahat kimin? Hepimizin payı var" ifadelerini kullandı.

CIVIL CIVIL OLACAK
Çevre bilincinin ülkemizde geliştiğini söyleyen Karaosmanoğlu, "Artık eski Türkiye geride kadı. Çevreyi önemseyen yeni bir Türkiye var. Temiz bir kent, temiz bir çevre hepimizin hakkıdır. Bizim güzel şeylere layık olduğumuzu düşünüyorum. Körfezimizi yaşatacağız. Yavaş yavaş önümüzde ki yıllarda 100 150 tane iskele yapacağız.Vatandaşlarımız balık tutacak. Bazıları körfezin kirli olduğunu söylüyor. Ben kirli olan denizde yüzmem halkımı yüzdürmem. Güzel bir şehrimiz, güzel bir körfezimiz var. Burası bir akvaryum gibi adeta. Burada artık olta balıkçılığı yapacağız. Cıvıl cıvıl balığın hopladı zıpladığı her haline gelecek. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte doğal adımlar atalım" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑