parkinnn

Röportaj

Küllerinden doğan kadın: Suna Gökce Talınlı

Gebze'nin ödüllü iş kadını , SGT patroniçesi Suna TALINLI, başarılarından özel yaşamına her şeyi Gölge Dergi'ye anlattı.

12 Eylül 2023 Saat: 16:35
Küllerinden doğan kadın: Suna Gökce Talınlı
Küllerinden doğan kadın: Suna Gökce Talınlı

Eşim hem maddi hem manevi tıkandığım her yerde destekler. Eşimde bu arada mükemmel bir babadır. Oğlumla baba- oğuldan daha öteler.

Pandemiden ve depremden önce prefabrik tercih edenler 'emeklilikten sonra gidelim sakin bir yerde yaşam sürelim' diyenlerdi.  

Günümüz koşullarında günlük, haftalık zamlar oluyor. Artık sözleşme bile yapamıyoruz.  Başlayacağımız gün sözleşme yapıyoruz.  Demir’e özellikle sürekli zam geliyor.

Halit hocam bu konuda tabularımı yıktı. Kızıma çok güzel bir eğitim verdi. Kızımda dokuz aydır at biniyor ve şuan dokuz- on yaş aralığında  Türkiye ikincisi.

İmkanı olan varsa çelik prefabrik  öneriyorum. Çünkünormal prefabrike göre daha uzun vadede kullanılabilir.  Kişinin beton evi var çatısı yok,  biz çatının yerine prefabrik yapabiliyoruz. 

Prefabrik yaptıracak müşterilerimize ellerinde yeterli nakitleri olmadığında,  bankadan  konut kredileri ile ilgili destek oluyoruz.  Bir de yurt dışı sağlık turizm var.

Yurt dışında  ameliyat olmak isteyip  Türkiye’yi tercih eden hastalara aracılık  hizmeti veriyoruz.  Hastayı getiriyoruz, konaklaması, tedavisi , ameliyat sonrasında ki tedavi süreciyle ilgileniyoruz.

Her zaman daha verimli olma peşindeyim. Toplumun yarısını kadınlar yarısını da doğurdukları oluşturuyor. Kendimi geliştirmekten sorumluyum. Bir birey olarak topluma faydalı olmalıyım.

Fotoğraf : Gül AKDEMİR

Bir insan düşünün... Özellikle bir kadın düşünün... Bir koltukta neredeyse üç karpuz birden taşıyor. İş hayatında başarı üstüne başarı sergiliyor. Tabir-i cazise '' Küllerinden yeniden doğmuş '' bir kadın. 

Cefakar, vefakar  ve hayatın tüm zorluklarına göğüs germiş , sonunda da işinde zirveye tırmanmış , uluslararası başarı ödülüne layik görülmüş bir kadın...Ailesine, eşine, çocuklarına çok düşkün, örnek gösterilen bir anne.

O'nun hayatı belki de klasik  Yeşilçam filmlerine senaryo olacak , dizi filmlere ilham kaynağı sağlayacak veya romanlara konu olabilecek bir yaşam ve bir başarı öyküsü.

O, on bir yıldır Gebze iş dünyasında yıldızı her geçen gün parlayan, muhteşem çıkışların önlenemez yükselişiyle merak edilen bir iş kadını. O'nun ojeli tırnaklarının altında başarı var, işkoliklik var, hırs, azim , kararlılık  var. Ve altın bir kalbi, anında karar verebilme zekası  var. Zaten kendisini başarıya taşıyan mezhiyetleri de bunlar.

 Son bir yıldır Gebze'de herkesin konuştuğu , çok da merak edilen iş kadını Suna Gökçe Talınlı'dan bahsettiğimizi anlamışsınzıdır. Bir elinde  inşaat sektörü, diğer elinde finansal danışmanlık ve şimdi de sağlık sektöründeki projeleriyle  pek çok insanın ulaşmak istediği noktayı çoktan yakalamış bir kadın.

Suna Talınlı 'yı herkes gibi bizlerde merak ettik.  O'nu daha yakından tanımak , tanımak isteyen meraklılara da tanıtmak için kapısını  çaldık.

Gebze Tatlıkuyu köprüsünün hemen başında bulunan Mach Plaza'da yer alan merkez ofisinde buluşmak üzere  randevulaştığımızda, plazanın asistanı karşıladı bizi. Suna Hanım'ın  dördüncü  kat, kırk numaralı ofisinden içeri adım attığımızda ise karşımızda çok şık ve zarif iş insanı Suna Gökçe Talınlı'yı bulduk.

İsim ve soyisimlerinden oluşan kendi markası  SGT İnşaat & Gayrimenkul'ün patroniçesi Suna Hanım, kendisine çok yakışan siyah elbisesi ve yeşil stiletto ayakkabısıyla adeta podyumda yürüyecek manken edasındaydı.  Bütün  nezaketi ve candan ev sahipliğiyle 'hoş geldiniz' dediğinde, gözlerinin içinden yayılan pozitif enerji anında kaynaşmamıza sebep oldu. Sanki kırk yıldır tanıdığımız bir dostumuzun iş yerinde gibiydik.

''Buyurun söyle oturalım'' dediğinde kahvaltı sürpriziyle karşılaştığımızı da görmüş olduk. Kahvaltıyla başlayan keyifli sohbetimize bir süre sonra  oğlu Samet'te dahil olduğunda , tanışma seronomimizi  gerçekleştirdik. Sohbet ilerledikçe  anlıyoruz ki , Suna Hanım dışardan görüldüğü gibi  o kadar soğuk ve sert biri değil. Aksine konuşmayı seven, konuşurken kelimelerin üzerine vurgu yapan, bazı ifadelerin altını çizen ve arada bir espri de yapan mükemmel bir insan.  Sohbetin akışına göre kah gözleri gülen, zaman zaman da geçmişi anlatırken duygulanıp gözleri yaşaran bir iş insanı. Oldukça da pozitif.

Bugün mutlu bir yuvası , inşaat sektöründe çok başarılı bir eşi, biri kız, diğeri erkek iki çocuk annesi olan Suna Hanım, kendine dair  özel hayatını anlatırken duygu seline kapılmadan edemiyor.  Zira,  geçmişte çok zorluklar yaşamış, sallanmış, devrilmiş ama hiç yıkılmamış. Aksine hayata çok daha güçlü bir şekilde bağlanmasına kanaat getirmiş. İşte tam da o yıllar ticarete adım atmaya karar vermiş. Tek başına ama güçlü karakterdeki bu kadın, krediyle aldığı ilk arabasını bir rentacar'a vererek para akışına sahip olurken, hayatının dönüm noktası olan eşi Nejat Talınlı ile tanışma imkanı bulmuş.

Velhasıl ; bugün mutlu evliliklerinin 13. yılında ticari başarılarının temelide  böylece atmış olmuş.

SGT'nin mütevazi, şık ve bir o kadar da modern ofisinde duvarlar neredeyse başarı plaketleri, takdirname ve şükran belgeleriyle kaplı.  Suna Hanım'ın aldığı ödüller  ise odasının her yerini süslemiş. Şener GYD'nin hediye ettiği Ardahan plakalı (75) formasını özenle asmış görünür bir köşeye. Odasında bulunan çiçeklerin sayısını söylememize gerek yok.

Çalışma masasında duran iki bilgisayarıyla aynı anda  hem çalışıp, hem de gelen telefonlara cevap vermeye çalışan Suna Talınlı'ya bir süre telefonlara cevap vermemesini rica edip, röportaja geçeceğimizi söylemek zorunda kalıyoruz. Yüzünden eksik etmediği tebessümle 'Peki' diyor. Genel Koordinatörümüz Gül Akdemir  doğal fotoğraflar yakalamaya çalışırken, bir yandan da ses kayıt cihazımızın play düğmesine basıyor.

Bugün bölgemizde iş hayatından spora, sosyal hayattan sanata , üstlendiği STK'lardaki görevlerinden ticari başarılarına ;  Kiminin gıptayla, kimilerinin merakla, bazılarının da takdirle takip ettikleri SGT Başkanı Suna Gökçe Talınlı'yı sizlerle başbaşa bırakalım. Buyrun bakalım...

 

GÖLGE- Suna Gökçe Talınlı Kimdir?

TALINLI- 1981'de İstanbul- Bakırköy 'de doğdum ama aslen Ardahanlıyım. İki çocuk annesiyim.  21 yaşında oğlum , 9 yaşında  kızım var. Hem anneyim , hem başarılı bir iş kadınıyım.

GÖLGE- Sohbete başlar başlamaz oğlunuz da odaya girince sormak istedim, oğlunuzla çok ayrı bir bağınız var. Oğlunuzu tanıyalım.

TALINLI- Abdul Samet Sögüt.  24.07.2003 doğumlu. Şuan 21 yaşında.  Rumeli Üniversitesi'nde okuyor.  Engelliler beden öğretmenliği yapıyor. Türkiye'de bu alan çok az. Spor bizim ailemizde hayatımızın merkezi.

GÖLGE- Ticari hayatınız nasıl başladı?

TALINLI- Küçük yaşlarda babamı kaybettiğimden beri iş hayatına atıldım. On yıl kadar işçi olarak çalıştım. Tekstil, muhasebe,olsun çoğu yerde çalıştım. Kredi ile aldığım  arabayı da rent a car’a kiraya verdim.  Ticaret hayatımda bu nokta da başladı. Araba kendini çevirdi borçlarını ödedi.  Sonrasında prefabrik, kredi işleri derken bu şekilde ilerledi.Daha sonrasında neden kendi işimi yapmayayım dedim eşim ve oğlumla beraber bir aile şirketi kurduk. SGT’nin isim hakkı benim, kendi markamı oluşturdum,  daha bir yıllık. Onun öncesinde on üç yıldır prefabrik üzerinden satışımızı , imalatımızı yapıyoruz.

GÖLGE- SGT firmasından detaylı  bahseder misiniz ?

TALINLI- Türkiye’nin seksen bir ilinde temel dahil anahtar teslim  proje gerçekleştiriyoruz. Müşterimiz geldi başvurusunu yaptı,  biz ölçümlerimizi yapıyoruz , projemizi onaylandıktan sonra müşterimiz sadece evinin içini temizleyecek  şekilde teslim ediyoruz. Müşteri belediyeden sadece saatlerine başvuru yapıyor.  Biz , evini yaşanacak hale getirip teslim ediyoruz.

GÖLGE- On üç yılda kaç prefabrik yaptınız?

TALINLI- Açıkçası çeteresini tutmadık ama yüzlerce  yapılmıştır.

GÖLGE- Pandemiden sonra satışlar arttı mı?

TALINLI- Pandemiden ve depremden önce prefabrik tercih edenler 'emeklilikten sonra gidelim sakin bir yerde yaşam sürelim' diyenlerdi.  Şehir hayatından sıkılan, köylere yerleşmek isteyen insanların tercihiydi. Deprem ve pandemiden sonra ise yüzde üç yüz arttı diyebilirim. İnsanların yaşam standartı değişti. Dolaysıyla bu da bizim ticaretimizi olumlu yönde etkiledi, satışlarımız ve ciromuz arttı.

GÖLGE- Prefabrikte fiyat aralıklarınız nedir?

TALINLI- Son haliyle söyleyeyim; çelik prefabrik metre karesi anahtar teslim  temel dahil 9500, diğer prefabrikler 7200, 8200 bandında değişiyor.

GÖLGE- Prefabrik fiyatlarınız arttı mı?

TALINLI- Günümüz koşullarında günlük, haftalık zamlar oluyor. Artık sözleşme bile yapamıyoruz.  Başlayacağımız gün sözleşme yapıyoruz.  Demir’e özellikle sürekli zam geliyor. Mutlaka fiyatlar değişiyor.

GÖLGE- Prefabrik olarak sağlamlık açısından hangisi daha iyidir?

TALINLI- Hepsi sağlam.Herkesin bütçesi farklı . İmkanı olan varsa çelik prefabrik  öneriyorum. Çünkünormal prefabrike göre daha uzun vadede kullanılabilir.  Ek olarak şunu ekliyim, kişinin beton evi var çatısı yok,  biz çatının yerine prefabrik yapabiliyoruz.  Çatıyı kapatmak yerine bir kat çıkıp prefabrik yaptırıyorlar . Belediyeden izinlerini aldıkları sürece biz ekliyoruz.

GÖLGE- Gebze’de  müşteri potansiyeliniz nasıl?

TALINLI- Gebze Pelitli'de çok ağırlıklı yapıyoruz. Tavşanlı'da , Tavşancıl'da bir çok bitirdiğimiz projemiz oldu.

GÖLGE- İnşaat dışında diğer iş kolunuzdan bahsedelim.

TALINLI- İnşaat dışında finansal  yatırım danışmanlığı yapıyorum. Bir çok banka sistemleri, kriterleri ile ilgileniyoruz. Prefabrik yaptıracak müşterilerimize ellerinde yeterli nakitleri olmadığında,  bankadan  konut kredileri ile ilgili destek oluyoruz.  Bir de yurt dışı sağlık turizm var.

GÖLGE- Yurtdışı sağlık turizmiyeni iş kolunuz sanırım. Burda neler yapılıyor?

TALINLI- Mevcutta burada anlaşmalı hastanelerimiz var. Anlaşma sağladığımız hastanelerle sağlık yetki belgemiz, tursap belgemiz hepsi mevcut, sözleşmelerimizi yaptık. Yurt dışında  ameliyat olmak isteyip  Türkiye’yi tercih eden hastalara aracılık  hizmeti veriyoruz.  Hastayı getiriyoruz. Konaklaması, tedavisi, getirip- götürmek, ameliyat sonrasında ki tedavi süreciyle ilgileniyoruz. Sonrasında hastanın işlemleri bittikten sonra havaalanına bırakmaya kadar her şeyiyle ilgileniyoruz.

GÖLGE- Talep nasıl?

TALINLI- Gayet güzel ilerliyor. Euro, Dolar onlara göre de yüksek memleketlerinde,  ama Türkiye de paramız değersiz.  Bizim açımızdan  hem avantaj hem dezavantaj oluyor.  Dolar, Euro turizm açısından fayda sağlıyor ülkemize.

GÖLGE- Bu hastalar  sırf döviz için mi,  yoksa sağlık sektörümüzün gelişmiş- ilerlemiş olmasından yararlanmak için mi geliyor?

TALINLI- Tabi ki. Ülkemizde yapılan tedaviler, operasyonlar daha verimli sonuçlar elde diyor.

GÖLGE- Sosyal olarakta aktif birisiniz. Bir iş kadını olarak her şekilde göz önünde olmanız da tebrik ediliyor. Bu şekilde daha yorucu olmuyor mu hayat?

TALINLI- Hep hayata pozitif bakan birisiyim. Birileriyle sohbet ederken de, ' bu kişinin bana nasıl bir faydası olabilir kendimi geliştirmek açısından' diye tartarım. Kişinin geliştirmeye müsait yönünü alıyorum ve kendime katıyorum.  Her zaman daha verimli olma peşindeyim. Toplumun yarısını kadınlar yarısını da doğurdukları oluşturuyor. Kendimi geliştirmekten sorumluyum. Bir birey olarak topluma faydalı olmalıyım. Gayetle her yere koşturmaktan memnunum. Her alanda olmak sosyalleşmek iyidir.

GÖLGE- Nasıl bir eş ve annesiniz?

TALINLI- Her türlü bana saygı duyar ve lafımın üstüne laf söylemez. Bu kadar dik durmamda büyük faydası var. Eşim , hem maddi hem manevi tıkandığım her yerde destekler. Eşimde bu arada mükemmel bir babadır. Oğlumla baba- oğuldan daha öteler. Samet’i her noktada eğitti. Benim sabırsız olduğum noktalarda bile benden daha çok sabır gösterdi.  Çocuklarım benim her şeyim. Sürekli vakit geçirip iyi günler biriktirmeye çalışıyorum.

GÖLGE- Kasa ortak mı?

TALINLI- Şöyle ; benim kazancım benim, eşimin kazancı da benim. (Gülüyor)

GÖLGE- Sporla aranız nasıl?

TALINLI- Spor yapmayı inanılmaz seviyorum.  Desteklemek adına da her camiasında olmaya gayret gösteriyorum. Spor benim için spor olmaktan ziyade , spordan faydalanacak çocuklar adına onlara dokunmak benim için daha önemli. Çocuklarımızı sokaklardan ne kadar toplarsak , ne kadar sosyal aktivitelere yönlendirirsek çocuklarımızın kaderi o denli değişir. Örneğin ; bölgemizde iyi giden bir halı saha turnuvası var. Şener Yılmaz'ın organizasyonu olan turnuvaya SGT olarak destek vermeye gayret ediyorum. Çünkü hem Şener Bey, hem de turnuva çok başarılı sonuçlar elde ediyor. Ayrıca günlük sporuma  önem veriyorum, sabah sporumu, akşam yürüyüşlerimi ihmal etmiyorum. Ata binmeyi de seviyorum. Fırsat buldukça da at binerim.

GÖLGE- At biniyorum demeniz dikkatimizi çekti. Bu yönde söylemek istedikleriniz var mı?

TALINLI-  At sporuyla ilgilenmeme vesile olan bir kulüp var. GebzeAtlı Spor Kulübü benim kalbim. Bundan bir yıl önce Halit (İpek) hocamla tanıştım. Kırk yaşıma kadar hiçbir hayvanla temas edemeyen biriydim.  Ama bugün at biniyorum. Halit hocam bu konuda tabularımı yıktı. Kızıma çok güzel bir eğitim verdi. Kızımda dokuz aydır at biniyor ve şuan dokuz- on yaş aralığında  Türkiye ikincisi.

GÖLGE- Siyaset düşünüyor musunuz?

TALINLI- Siyaset, bir- iki sene sonra hedef noktam.  Teklifler alıyorum bir çok partiden.

GÖLGE- Ticaretteki hedefiniz nedir?

TALINLI- Yurt dışına açılmak istiyorum.  Sağlık turizmini daha iyi bir noktaya taşımak istiyorum.  Sağlık turizmine çok ciddi yatırımlar yapıyorum. Prefabrikte gelmek istediğim yerin çok üstündeyim zaten.

GÖLGE- Suna Talınlı  hangi konuma geldiğinde 'tamam buraya kadar ' der?

TALINLI- Ölürse durur. Başarı odaklı birisiyim. Bir işten para kazanıp kazanmamam hiç önemli değil. İşimin sonunda başarmak varsa, az kazanıyım ama başarmanın hazzını alayım.

GÖLGE- Kendinizi üç kelime ile nasıl anlatırsınız?

TALINLI- Çok ehlikeyfi bir kadınım. Ben, keyfim ve kahyası derim.

GÖLGE- Güçlü kadın olmanızın sebebi nedir?

TALINLI- Beni bu kadar güçlü kılan, geçmişteki o yokluk dönemleri diyebilirim.  Hayat insanı çok güzel terbiye ediyor.

GÖLGE- Geçenlerde  ödül aldınız.  Türkiye Avrupa İş Dünyası  ödülü. Tebrik ederiz, bu konu da da konuşmak isteriz.

TALINLI- Yılın En İyi Girişimci İnşaat Firması ödüllüne layık görüldüm.  Beni diğer inşaat firmalarından ayıran en önemli özellik kadın girişimci olarak  prefabrik yapıyor olmam.  Sanırım Türkiye'de tekim.  Bu ödülle de gururlandım, teşekkür ediyorum.

GÖLGE- Ticaretle uğraşmak isteyen insanlara ne öneriniz var?

TALINLI- Hayal etmekten korkmasınlar.  Hayal etmek başarmanın yarısıdır. Birilerinin onları denizin ortasına atmasını beklemesinler. Bazen kendi alanını kendin oluşturmak zorunda kalırsın. Sonuç mükemmel olabilir. Beni attılar denizin ortasına ben yüzmeyi öğrendim.

GÖLGE- Yerel yönetimlerin çalışmalarını nasıl buluyorsun?

TALINLI- Gebze,'ne olsun ne ölsün modunda ilerliyor' şuan. Ben olsam Gebze için önceliğim kadınlara ve çocuklara istihdam sağlamak olur. Kadınlar ve çocuklar en önemli merkezimiz olmalı. Erkekler zaten bir şekilde geçiniyorlar.  Ben kadınlarda pozitif ayrımcılık tarafındayım.

GÖLGE- Size göre Gebze’nin başlıca sorunları nedir?

TALINLI- En büyük sorun trafik.  Kalabalık olması ve düzensiz yapılaşma. Ticari olarak çok ciddi bir potansiyele sahip , belki de sanayi bölgesi olarak en büyük sanayiye sahibiz,  ama baktığında ne işler doğru gidiyor ne işçi memnun , ne patron işçiden memnun.  Kim haklı belli değil. Gençlerin  sosyal aktiviteleri kafelerden ibaret. 

GÖLGE- Suna Hanım, keyifli sohbetiniz ve bize zaman ayırdığınız için  teşekkür ederiz.

TALINLI- Ben teşekkür ederim , benim için de bir keyifti. Ayaklarınıza sağlık.

 

 

 

HABERİN GALERİSİ Tüm Galeriler

Suna Gökçe Talınlı
Suna Gökçe Talınlı

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑