parkinnn

Ekonomi

Merkez'den sürpriz hamle! Doların ateşi düştü

Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam etmesi üzerine Merkez Bankası, olağanüstü toplanma kararı aldı. Açıklamanın ardından rekor seviyelerde seyreden dolar 2,33 liranın altını gördü.

27 Ocak 2014 Saat: 15:16
Merkez'den sürpriz hamle! Doların ateşi düştü
Merkez'den sürpriz hamle! Doların ateşi düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla yarın akşam toplanacağını bildirdi.

TCMB'den yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla 28 Ocak 2014 Salı akşamı toplanacağı kaydedildi.

Açıklamada, kararın saat 24.00'da bir basın duyurusu ile açıklanacağı ve duyurunun Banka'nın genel ağ sitesinde yer alacağı ifade edildi.

TCMB, en son ara PPK toplantısını 4 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştirmiş ve toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6,25'ten yüzde 5,75'e düşürürken, TCMB borçlanma faiz oranını yüzde 1,50'den yüzde 5'e yükseltmişti.  

2,39 liraya kadar yükselerek rekor kıran dolar, Merkez'in bu duyurusunun ardından sert düştü. Dolar açıklamayla birlikte 2,33 liraya kadar geriledi.

MB'nin koridorun üst bandını artırması bekleniyor.
Merkez Bankası, son toplantısında politika faizlerinde değişikliğe gitmemiş ek sıkılaştırma günlerinde fonlama faizini yüzde 9 olarak belirlemişti.

Analistler, döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin devam ettiğini ve dolar/TL'de 2013 yılının mayıs ayından beri devam eden yükseliş trendinin direnç seviyesi olan 2,35 seviyesinin kırılması ile hareketin ivme belirterek, gün bazında 10 gündür aralıksız yükselen dolar/TL'nin artışının bugünkü işlemlerle yüzde 10'a yaklaştığını vurguluyor. Döviz kurlarında teknik olarak bir düzeltme hareketi beklendiğini, ancak piyasanın satış konusunda hala istekli olmadığına dikkati çeken analistler, TCMB'nin sıkılaştırıcı tedbirlerinin volatiliteyi azaltmak için şimdilik yeterli olmadığının görüldüğünü ifade ediyor. Analistler, yarınki TCMB 2014 yılı ilk enflasyon raporu ve çarşamba günkü ABD Merkez Bankası (Fed) faiz ve tahvil alım programı kararlarının yön üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. EURO DA ZİRVE YAPTI

Güne 3,1889 TL'den başlayan Euro ise 3,25'i geçerek rekor tazeledi. Merkez'in açıklamasından sonra euro'da da gerileme başladı. Saat 12.53 itibariyle Euro/TL  3.2120 seviyesinden işlem görüyor.

 FAİZ YÜZDE 11'İ AŞTI

İki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 11'i aşarak iki yılın en yüksek seviyesini gördü.

MERKEZ REPO İHALESİ AÇMADI

Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırma yapacağını duyurduğu bugün repo ihalesi açmadı.
Merkez, geçen hafta yaptığı açıklamada, ek parasal sıkılaştırma günlerinde faizi yüzde 9 seviyesinde oluşturacağını açıklamıştı.
Banka, 23 Ocak'ta hızla yükselen dolar karşısında piyasaya doğrudan müdahale etmişti.
Bankacılar Merkez'in 3 milyar doların üzerinde döviz sattığını tahmin ederken, yapılan müdahale doların rekora koşmasını engelleyememişti. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑