parkinnn

Kültür

Şehir Tiyatroları, 2 Ekim’de perde demeden önce Kırşehir’de turneye çıkacak

Kıl Çadırların Düşü, Kırşehir’de sahne alıyor GÖLGE- İlimize adını veren ünlü komutan Gazi Akça Koca’nın anısını gelecek nesillere aktarmak amacıyla A. Kadir Bozkurt tarafından kaleme alınan “Kıl Çadırların Düşü”, K

11 Eylül 2014 Saat: 11:33
Şehir Tiyatroları, 2 Ekim’de perde demeden önce Kırşehir’de turneye çıkacak
Şehir Tiyatroları, 2 Ekim’de perde demeden önce Kırşehir’de turneye çıkacak

Kıl Çadırların Düşü, Kırşehir’de sahne alıyor

GÖLGE- İlimize adını veren ünlü komutan Gazi Akça Koca’nın anısını gelecek nesillere aktarmak amacıyla A. Kadir Bozkurt tarafından kaleme alınan “Kıl Çadırların Düşü”, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları tarafından ”27. Ahilik Haftası” etkinlikleri çerçevesinde 22 Eylül’de Kırşehir’de sahnelenecek. Böylece Şehir Tiyatroları, perde açmadan turneye çıkmış olacak. 22-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinlikler arasında -biri çocuk oyunu olmak üzere- iki tiyatro gösterimi, açık hava konserleri, sergiler, halk oyunları gösterileri ve çalıştaylar yer alıyor.

KIL ÇADIRLARDAN CİHAN İMPARATORLUĞUNA

Konar-göçer Oğuz Türklerinin 13. yüzyılın sonlarına doğru Anadolu topraklarında yerleşik hayata geçişlerini yarı belgesel şekilde ve son derece yalın bir dille anlatan ‘Kıl Çadırların Düşü’ masalsı kurgusu ve zengin didaktik öğeleri ile dikkat çekiyor. Otantik Anadolu halk danslarıyla görsel bir şölen halinde gerçekleşen oyunun yönetmenliğini Kocaeli Şehir Tiyatrosu sanatçısı Veysel Sami Berikan üstleniyor. Yönetmen yardımcılıklarında Ahmet Yasar Özveri ve Ferdi Yıldız’ın bulunduğu oyunun müzikleri Murat Gedikli imzasını taşıyor. Koreografta Salih Şahintürk, dekor kostümde Derya İnci, ışık tasarımda Erol Dinçdemir, ses tasarımda ise Mehmet Cebe’nin yer aldığı “Kıl Çadırların Düşü”nde Ahmet Yaşar Özveri, Aslı Yiğit, Ferdi Yıldız, Mehmet Beyazıt, Numan Ertuğrul Uzunsoy, Nuri Karadeniz, Nursel Çeliktürk, Sarper Saydam, Sonnur Şahin, Şafak Karaali, Talha Kaya, Ufuk Aşar ve Zeynep Ozan rol alıyor. Oyunun dansçı kadrosu ise Betül Demir, Beyzanur Boyuktaş, Doğa Demir, Ersin Saraç, Gulçin Canet Bakal, Mustafa Said Arol, Onur Salar, SefaYıldırım, Seyit Sercan Çelik, Sümeyye Boyuktaş, Yasin Demir  ve Yusuf Ozan Ergüneş’ten oluşuyor.

GAZİ AKÇA KOCA KİMDİR?

Osman Gazi'nin silah arkadaşlarından olan Akça Koca'nın, babası Abdülmelik bin Abdülfettah'dır. Ailesi muhtemelen Anadolu Selçukluları döneminde uç bölgelere yerleştirilmiş bir Türkmen boyuna mensuptur. Akça Koca'nın da Aşiret beyi olduğu ve Ertuğrul Gazi'ye bağlı bulunduğu sanılmaktadır. Osman Gazi tarafından, Orhan Gazi'nin emrinde Konuralp, Abdurrahman Gazi ve Köse Mihail gibi meşhur beylerle Sakarya ve İzmit yöresine akınlar yapmakla görevlendirildi. Bu bölgedeki bazı kaleleri ele geçiren Akça Koca, Sapanca Gölü’nün batı tarafındaki bir hisarı kendine karargah yapmış ve İzmit yöresine akınlar düzenlemiştir. 1326 yılında Kandıra ve civarını zaptetti. Ayrıca Konuralp ve Abdurrahman Gazi ile birlikte Kartal civarındaki Aydos'u, ardından da Samandıra Hisarı’nı fethetti. Samandıra bölgesi kendisine mülk olarak verildi. Birkaç yıl daha İzmit-Üsküdar arasındaki yerlere akınlarda bulunan Akça Koca, İzmit'in fethinden önce, 1328 yılında Kandıra yakınlarındaki bir tepede öldü ve buraya gömüldü. Ölümünden sonra, adamları Karamürsel'in etrafında toplandı. Uç beyliği yaptığı bölge ise önemi dolayısıyla Şehzade Murad'a (Sultan Murad Hüdavendigar) verildi. Fetihlerde bulunduğu İzmit ve çevresine, sonradan Koca-ili denildi. Ayrıca bugün Bolu iline bağlı Akça Koca ilçesi de onun adını taşır. Hacı İlyas adında bir oğlu vardır. Torunu Fazlullah da önce kadı, sonra vezir olarak Osmanlı Devleti'nde önemli görevlerde bulundu.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑