parkinnn

Yaşam

Tırmanışçıların gözdesi Ballıkayalar

Ballıkayalar Gebze Tavşanlı Köyü sınırları içinde bulunan olağanüstü bir vadi. Bu vadide günübirlik kanyon geçişi, kampçılık yapabilir, kaya tırmanışı eğitimi alabilirsiniz.

3 Haziran 2014 Saat: 12:46
Tırmanışçıların gözdesi Ballıkayalar
Tırmanışçıların gözdesi Ballıkayalar

Tavşanlı Köyü’nün içinden giden yol kısa sürede sizi Ballıkayalar yol ayrımına götürür. Yol ayrımına girdikten birkaç dakika sonra küçük bir göletin bulunduğu bir meydana varacaksınız. Bir ahşap yapının bulunduğu yer kanyonun girişi. Vadiye giriş ücretli. Giren araç ve insanlardan ücret alınıyor. Yaklaşık 2 km olan kanyon geçişi genelde kolay ama oldukça heyecanlı. Ancak kanyonu rehbersiz geçmeniz sakıncalı. Aşırıya kaçılmadığı sürece geçiş yaşamsal bir risk taşımıyor. İlk birkaç yüz metre çok kolay. Daha sonra karşımıza çıkan küçük bir kayalıktan tırmanarak birkaç metre yukarı çıkacaksınız. Bu etap geçişin en heyecanlı etabı. Kayaların üzerinde yürüyerek bir yan geçiş noktasına geleceksiniz. Uzunluğu 1.5 metre olan bir yan geçiş vadi geçişinin de kilidi. Çok az basamağın ve tutamağın olduğu bu noktadan düşmeniz halinde  sadece dizinize kadar suya gömüleceksiniz. Yani hiçbir riski yok.

EN UYGUN YER

Birkaç metre yukarıdan çalılıkların arasından da bir patika açılmış ama bence su kenarı daha güvenli. Bu patikadan kilidin üzerinden geçerek aynı noktaya varabilirsiniz. Bu noktayı geçenleri büyük ve hoş bir sürpriz bekliyor: Birkaç metre yükseklikten dökülen ve derin bir de dökülme çukuru olan bir şelale. Eskiden burada yüzerdik ama çevredeki bahçelerden gelen ilaçlar suda yüzmeyi olanaksız kılıyor artık. Şelalenin üzerindeki düzlükten yürümeye başlayın. Kısa bir süre sonra sol yamaçta tabakalı kayalar çıkacak karşınıza. Bu etabın sonunda da yine bir şelale ve önünden büyük bir gölet çıkacak karşınıza. Soldaki ağaçları kullanarak yukarı çıkın. Bundan sonra vadide kayaların yerini toprak almaya başlar. Burada mola vererek dinlenin ve geri dönün. Dönerken de yine çok keyif alacaksınız. Eğer fazla bir kaya tecrübeniz yoksa bu geçişi bir turizm şirketi ile yapmakta fayda var. Eğer kaya tırmanışı yapmak istiyorsanız Ballıkayalar en uygun yer. Burada en kolaydan en zora kadar bir sürü tırmanış rotası var. Bir dağcılık kulübüne girerek kısa sürede iyi bir kaya tırmanıcısı olabilirsiniz. Ne yazık ki doğa harikası vadinin üzerinden çok yakında 3. köprünün yolu geçecek. Ayrıca Milli Parklar hangi akla hizmet bilinmez ama vadinin içine tahtadan yollar  döşemeyi planlıyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑