parkinnn

Yaşam

TOKSİT İLİŞKİ STRESLİ VE MUTSUZ HİSSETTİRİYOR !

Uzman Klinik Psikolog Fulya Artukoğlu Tepret konu hakkında önemli bilgiler verdi.

29 Mart 2024 Saat: 16:10
TOKSİT İLİŞKİ STRESLİ VE MUTSUZ HİSSETTİRİYOR !
TOKSİT İLİŞKİ STRESLİ VE MUTSUZ HİSSETTİRİYOR !

Toksik ilişki, son zamanlarda sosyal medya ve gençler arasında oldukça popüler bir kavram. Burada gençlerin toksik ilişki diyerek bahsetmek istediği ilişki şekli aslında sağlıksız partner ilişkisidir.

Sağlıklı bir ilişki içerisinde anlaşılmış, güvende ve bağ içerisinde hissederken toksik ilişki içerisinde kişi değersiz, güvensiz, kontrol ediliyor veya sürekli kontrol ediyor gibi hissedebilir. Toksik ilişki içerisinde kişiler stresli ve mutsuz hisseder. Her iki tarafında tutarlı, güven veren, değerli hissettiren davranışları çok azdır. Bu ilişkilerde kaos kaçınılmazdır. Bir taraf diğer tarafa sürekli zorbalık yaparken diğer taraf  kurban rolündedir. Fakat bazen bu roller değişir. Bunu da akılda tutmakta fayda var. Bu ilişki şekli yani kurban-zorba ilişkisi kişilerin çocukluk yaşantısından tanıdık oldukları bir ilişki şeklidir. 

Çocukken böyle bir ilişkiye direk maruz kalmış veya izlemiş olabilirler. Yani siz çocukken ev içerisinde anne-baba arasında böyle bir ilişki şekli var ise bunu izlersiniz ve oradaki duyguları alırsınız. Daha sonrasında ise yetişkinlik hayatınızda bu tarz insanlar ile ilişki yaşarken kendinizi bulduğunuz gibi siz de bu rollerden birini edinirsiniz. 

Toksik ilişki içerisinde taraflar duygusal olarak yıpranmış, mutsuz, güvensiz, değersiz ve öfkeli hissedebilir. İlişki içerisinde sürekli eleştiriliyor, fiziksel/duygusal/cinsel şiddete maruz kalıyor, sürekli aşırı fedakarlık yapıyor veya sizden fedakar olmanız isteniyor ise, aşağılamalar içeren kötü bir iletişim şekli varsa, empati yoksunluğu, suçlayıcı tavırlara maruz kalıyor ve partneriniz tarafından desteklenmemiş hissediyorsanız sağlıksız ve toksik bir ilişki içerisinde olabilirsiniz. Toksik ilişki içerisinde olan kişiler genelde çocukken duygusal ihmal ve istismara uğramış kişilerdir. Kişi bazen bunun farkındadır bazen de değildir. 

Uzman Klinik Psikolog Fulya Artukoğlu Tepret,''Bu bağlamda karşıdaki kişiyi size bu davranışları yaptığı için suçlamak yerine siz neden böyle bir partnere çekildiniz ve onun ile berabersiniz bunu sorgulamak, terapi desteği almak asıl iyileştirici olandır.'' dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑