parkinnn

Yaşam

Üzüm festivalinde amaç üretimi arttırmak

İzmit Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl şenlik olarak kutlanan, bu yıl ise festival niteliği kazandırılan Üzüm Festivali ve Üzüm Yetiştiriciliği yarışmasıyla ilgili, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan bir basın açıklaması ge

10 Eylül 2014 Saat: 14:43
Üzüm festivalinde amaç üretimi arttırmak
Üzüm festivalinde amaç üretimi arttırmak

İzmit Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl şenlik olarak kutlanan, bu yıl ise festival niteliği kazandırılan Üzüm Festivali ve Üzüm Yetiştiriciliği yarışmasıyla ilgili, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İzmit Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl şenlik olarak kutlanan, bu yıl ilk kez festival niteliğinde kutlanacak olan Üzüm Festivali ve Üzüm Yetiştiriciliği yarışması, 12 Eylül Cuma günü Belsa Plaza önünde gerçekleştirilecek. Festivalle ilgili bugün İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, belediye binasında yaptığı basın toplantısıyla bilgiler aktardı. Doğan, “İzmit’te 432 ton üzüm üretiliyor. 1 milyon lira gibi de toplamda gelir elde ediliyor. Biz bu festivalle üretimi arttırmayı hedefliyoruz. Bu rakamları beş katına çıkarabiliriz” dedi.

KLASİK BİR FESTİVAL DEĞİL

Üzüm Festivali ve Üzüm Yetiştiriciliği Yarışması’yla ilgili bilgiler aktaran Başkan Doğan, “İzmit Belediyesi olarak kentimizin bir değerini parlatmaya çalışıyoruz. Klasik sazlı, sözlü bir festivalin ötesinde biraz daha teşvik edici ve tanıtıcı yönü olan bir organizasyon düzenleyeceğiz. İzmit’in övüneceği bir değeri daha fazla hissettirmek istedik. Amacımız bir anlamda köylümüzün elindeki ürünlerini daha değerli kılmaktır” dedi.

HEDEF ÜRETİMİ ARTTIRMAK

Hedeflerinin üretimin artmasına katkı sağlamak olduğunu belirten Başkan Doğan, “Öncelikle hedefimiz bu festival ile birlikte İzmit’te ve il genelinde üzüm üretimi arttırmaktır. Bu yapılan mini bir festivaldir ama büyük etkileri olacak bir başlangıçtır. Bir dönemi başlatmış olacağız. Üreticimize beklenilen desteği verebilirsek, hem bilimsel alamda hem de maddi anlam, bu üzümlerimizi belki de tüm Türkiye’ye satma imkanımız olacak. Bu tarz bir çalışmayı kirazla ilgili de yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

ÜNİVERSİTE DEVREYE GİRECEK

Tarımsal verimliliği arttırmak için Kocaeli Üniversitesi’ni devreye sokacaklarını ifade eden Başkan Doğan, “Bilimsel anlamda Kocaeli Üniversitesi’ni de devreye sokarak, tarımsal üretimi arttırmak için toplantılara başlayacağız. Bu konuyla ilgili Kırsal Hizmet Müdürlüğü kurduk. Yeni dönemimizde, köylerimizle birlikte yeni bir müdürlük tahsis ederek, tarımsal üretime katkı koymak için elimizden geleni yapacağız. İzmit’te tarımsal verimliliği arttırmak istiyoruz. Şu an 432 ton üzüm elde ediliyor. Ama bu rakamı beşe katlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

TEŞVİKLER YAPACAĞIZ

Doğan, “Kocaeli coğrafyası içerisinde yüzde 20’lik bir tarım alanımız var. Köylü için toprağın üretim cazibesinin azalması, o bölgelerin bir kısmının da imara açılmasına yol açtı. Ama mümkün olduğu kadar, tarım alanlarını başka kullanımlara açmamak gerekiyor. Biz, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte konuya bu şekilde bakıyoruz. Vatandaşı da kendi arsalarını satmaması için teşvikler uygulayacağız. Üzerimize düşen tüm yardımı çiftçilerimize yaparak, tarım alanlarının bozulmamasını sağlayacağız” açıklamasında bulundu.

KÖYLERİN KALKINMASI

İzmit köylerinin ve köylülerinin kalkındırılması amaçlanarak planlanan festival ile üzüm üreticileri, üzümlerinin tanıtımını yapacak ve ürünlerini sergileyecek bir pazar imkanı bulmuş olacak. Yetiştirilen üzümlerin yanı sıra bağlardan toplanan üzüm yaprakları da festival kapsamında satışa sunulacak. Ziraat Odası’ndan alınan bilgilere göre; İzmit’te en çok üzüm üretimi, Akpınar, Kulfallı, Arılzıi, Kabaoğlu ve Sekbanlı mahallelerinde yapılıyor.

Üzüm Festivali Programı

12 Eylül Cuma

10.00 – Stantların hazırlanması
10.30 – En iyi üzümü belirlenmesi
13.45 – Mehteran Konseri
14.00 – Protokol konuşmaları
14.30 – Ödül töreni
14.45 – Stantlarda üzüm satışı ve kapanış

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑