parkinnn

Yaşam

Yaşlanma Psikolojisine Dikkat!

Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan konu hakkında bilgiler verdi.

9 Ağustos 2023 Saat: 14:45
Yaşlanma Psikolojisine Dikkat!
Yaşlanma Psikolojisine Dikkat!

Olgunlaşma süreci psikolojisi üzerinde çeşitli etkilere sahip olabilir. İnsanların yaşlandıkça karşılaşabilecekleri değişiklikler ve zorluklar, psikolojik sağlık ve iyi oluşumlar üzerinde etkili olabilir. İşte bazı psikolojik etkiler: 

Duygusaller: Yaşlanma süreci, duygusal deneyimlerdeki değişikliklere neden olabilir. Örneğin, yaşlanan kişilerde, kaygı veya yalnızlık gibi duygusal sorunlar daha yaygın hale gelebilir. Bu, sosyal bağlantıların ücretleri, sağlık sorunları, yaşamda yapılan değişiklikler ve yakın ilişkilerdeki kayıplar gibi etkenlere bağlı olabilir. 

Yaşlılık Kimliği ve Özsaygı: Yaşlanmak, alıcının kimlik algısında değişikliklere neden olabilir. Yaşlılık dönemindeki çocuklar, yaşlılık kimliğiyle başa çıkmak, kendilerini değerli hissetmek ve özsaygılarını aşma konusunda zorluklar yaşamalar. 

Kayıp ve Yas: Yaşlanma süreci, yakınların ölümü ve sosyal bağlantıların ölümü gibi kayıplarla daha sık karşılaşma olasılığı vardır. Bu da yas tehlikesi ve duygusal zorluklara neden olabilir. Kişiler, kayıplarla başa çıkmak ve yeniden anlam ve amaç bulmak için destek arayabilirler. 

Bellek ve Bilişsel Yetenekler: Yaşlanma sürecinde bazı zorlayıcı değişiklikler ortaya çıkar. Bellek, dikkat, odaklanma ve problem çözme gibi alanlarda bazı zorluklar yaşanabilir. Bununla birlikte, her bir yapıdaki bu değişikliklerin yönünü değiştirme ve çalıştırma hareketlerinin devam etmesi ve zihinsel egzersizlerin yapılması, kullanım sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. 

Yaşam Memnuniyeti ve İyilik Hali: Yaşlanma süreci, yaşam memnuniyeti ve genel iyilik hali üzerinde farklı etkilere sahip olabilir. Bazı insanlar yaşadıkça daha fazla memnuniyet ve iç huzura ulaşırken, diğerlerini yaşamayı deneyebilir ve tatminini sorgulayabilirler. Sağlıklı yaşlanma, pozitif yaşlanma algısı ve yaşamı farklı kullanıcıların keyif ve amaç bulmayı içerir. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑