parkinnn

Yaşam

Yaz Ayında Yapılan Yanlış Diyetlere Dikkat!

Beslenme Danışmanı Yasemin Özen İpek konu hakkında bilgiler verdi.

22 Haziran 2023 Saat: 13:14
Yaz Ayında Yapılan Yanlış Diyetlere Dikkat!
Yaz Ayında Yapılan Yanlış Diyetlere Dikkat!

Yaz geldi ve bikini beden olmak için hızlıca yanlış diyetler yapılabiliyor, burada önemli olan 1 haftalık -5 kg vermek ve bikini beden olmak için aç kalmak hedefiniz olmamalı.

Aç kalmak yağ depolatacaktır. 1 haftada 5 kg vermek istiyorum dediğiniz süreç için zamanı yayarsanız bunu başaracaksınız. Gerçekçi hedefler koyarsanız verdiğiniz kiloları geri almayacaksınız. Ben hemen zayıflamak istiyorum diye düşündüğünüz o yolculuk, yağ depolamaya dönüşecektir.

 

Bedeni komple ve sürekli aç bırakmak demek metabolizmanın yavaşlaması ve bedenin yağı tutması demektir. Organlarınızın yaşamına devam edebilmesi için kullanması gereken enerji gerekli olan açlık sebebi ile metabolizma yavaşlayacak ve siz kilo vereceğinizi düşünürken 1 haftada 2 kg veremeyeceksiniz. Çünkü beyniniz açlık ve kıtlık sinyallerini alacak , siz diyet sözcüğünü kullandıkça kıtlığa girecek ve bu kısır döngü ''yoyo''etkisine dönüşecek olup kilo al ver durumuna dönecektir.

Bedeninizin yağ depolamaması ve yağdan kilo vermek istiyorsanız yapmanız gereken en önemli nokta gece açlığı yapmanızdır. Yapılan bilimsel çalışmalar ve Asyalıların uzun yaşamasının sırrı olarak kabul edilen gece açlığı, midede bulunan besinler sindirildikten sonra enerji kullanımı için depo yağlarının tüketilmesi ile gerçekleşir.

Gece açlığı ve yağ yakımı olabilmesi için midenin akşam 22.00 de komple boş olması ile mümkündür. Saat 18.00 gibi hafif bir beslenme tercih ettiyseniz yağ yakıcıların devreye girdiği ve gece 2 ye kadar aktif olduğu bu zamanı harika geçireceksiniz demektir.

 

Mide boş olmadığı sürece beden yağ yakımına başlayamayacaktır. Yağ yakımı mide boş olduğunda ve uyku öncesinde balladığında şifadır.

Öyleyse canımız insülin yağ depolamayı severken siz geve atıştırdığınızda insülin hemen gelen besinleri yağa çevirmeye başlayacaktır.

 

Yağ yakımı için basit ve çok önemli prensipler ;

· Gece açlığı yapıpı akşam 17.00-18.00 de yemeğini bitirmeliyiz.

· Her öğünden 30 dk önce 2 bardak su içilmeli.

· Öğünden hemen sonra su içmeyin 1 saat geçmesini bekleyin ki sindirim bozulmasın kabız sorunu ortaya çıkmasın.

· Sabah 1 saat tempolu yürüyüş yapılmalı, gece açlığından sonra, sabah yapılan yürüyüş daha fazla yağ yakmanı sağlayacaktır.

· Spor sonrası 1 saat içinde protein beslenmesi yapılırsa kas kütleni arttırır ve metabolizma hızlanır.

· Günde 2.5-3. Lt su içilmeli ancak su meyve suyu çay değil su (hekimin tarafından uyarı yok ise )

· Tuz tüketimine dikkat edilmeli, çok tuzsuz kalırsanız halsizleşirsin unutma hayat dozunda güzel.

· Gece 23.00 de uykuda olursan yağ yakıcılar bedeninin özellikle karın yağlarına saldıracaktır.

· Uykudan 30 dk önce telefon , bilgisayar gibi uyaranlardan uzaklaşmalısınız, meditasyon yapmalı ve nefesinizi düzenleyin.

· Doğru nefes alıp almadığını kontrol et, doğru nefes kilo vermene yardımcıdır. Nefes alırken karnın şişecek , nefes verirken karnını içe çekmelisiniz,  yapamıyorsanız mutlaka doğru nefes konusunda yardımcı kaynaklardan destek almalısınız.

· Şekerli ve paketli gıdalardan uzak durulmalı.

· Akşam yemeklerinde sebze ve salata ağırlıklı beslenirken, sabah kahvaltılarında glütensiz ekmek ile besleyici kahvaltı yapmalı ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı. Bu prensiplere uyulduğunda 1 hafta da vereceğin kilo yağdan olacaktır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑