parkinnn

Röportaj

Hakan Baydar : Gebze'ye Poligon Kazandıracağız

Arer Şirketler Grubu Başkanı Hakan Baydar, özel güvenliğe dair her şeyi Gölge Dergi'ye anlattı:

27 Şubat 2020 Saat: 14:45
Gebze Güncel Haberleri , Gölge Gazetesi , Hakan Baydar, Arer Güvenlik , Poligon ,Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber,güncel haber,haberler,
Hakan Baydar : Gebze'ye Poligon Kazandıracağız

Arer Şirketler Grubu olarak; fiziki güvenlik var, güvenlik eğitimi kurumu var.  Arer Şirketler Grubu'nun içerisinde sosyal hizmetler, insan kaynakları ve temizlik firması var.

120 saatlik eğitimin içinde ilk yardımdan, güvenlik hukukuna kadar uyuşturucudan güvenlik tedbirlerine kadar,  aslında bir polis kadar eğitimi oluyor.

Şirkette 20 kişiyiz.  11 tane de hocamız var. Hocalarımız askeri ve polis kökenli insanlar ve hepsi 4 fakülte bitirmiş , askeri olarak bakarsanız albay-yarbay rütbelerindeler.

650 metreden oluşuyoruz.  2 tane kırk kişilik sınıfımız var.  1 tane 50 metrelik tam donanımlı  uygulama sınıfımız var.  Eğitim kurumu olarak Gebze de hemen hemen tekiz.

 

Fotoğraf: Gül AKDEMİR

İki yıllık bir güvenlik firması olan Arer'i satın aldıktan sonra Gebze'de güvenlik sektörüne iddialı giren Hakan Baydar, sektörün sorunlarının eğitimsizlikten kaynaklandığını , ilçe de güvenlik firmalarının en büyük sorununun poligon olduğunu söylüyor.

Baydar, Gebze'de hizmet veren güvenlik firmalarına göndermeler yaptığı düşünceleri içinde , yerel yöneticilerinde  sorunlarına duyarsız kaldığını dile getirirken, ''Gebze'de bir poligon yok. Bizim Arer olarak hedefimiz herkesin yararlanabileceği bir poligon oluşturmak.  Bu konuda Gebze Belediyesi ve Gebze Ticaret Odası'na düşüncemizi aktardık, destek talep ettik ama, ilgilenmediler. Oysa bir poligon olsa, sektörel silahlı atış eğitimleri için İstanbul'a gidilmez. Bizim bir çalışmamız var, görüşmelerimiz devam ediyor. Anlaşabilirsek Dilovası'nda poligonumuzu açacağız. ''  diyor.

Arer Özel Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Baydar, silahlı-silahsız güvenlik eğitim ve hizmetinin yolunun Arer'den geçtiğini belirtirken de, ''Bakın, Gebze'de x ray cihazı sadece bizde var. Böylesi bir cihazı, bu yatırımı Gebze için yaptık. Bizde teorik, pratik tüm eğitim yasala uygun şekilde verilir. Adaylarımızın mesleki eğitimleri için ne gerekirsa yapıyoruz. Özel güvenlik sorumluluk gerektiren bir meslektir. Bunun için iyi bir eğitim almaları gerekir. Herşey güvenlikçi kimliği almakla bitmez. '' şeklinde konuşuyor.

Gebze'de geçtiğimiz ay resmi açılışlarını yaparak  650 metrekarelik  yeni merkezlerine taşınan Arer'i, herkes gibi bizlerde merak ettik. Hacıhalil Mahallesi Ali Rıza Efendi Caddesi numara 35/1 de hizmet veren Arer'n merkezine girdiğimizde, özellikle derslikleri gezdiğimizde etkilenmemek mümkün değildi. İşinin ve sorumluluğunun hakkını veren bir güvenlik eğitim merkezinde olduğumuz sınıfları gezerken kendini hissettiriyordu. X Ray cihazının olduğu derslikte, güvenlikçi adaylarının iş yaşamlarında kullanacakları jop, kelepçe, kask, fener, telsiz gibi ekipmanlar adayların eğitimi için raflarda yerini almıştı. Mankenler üzerind ebulunan Arer üniformaları ise merkeze farklı bir hava veriyordu.

Arer, nasıl bir firmaydı, yöneticileri kimdi, nasıl eğitim veriyorlardı, amaçları, hedefleri nelerdi? Tüm bu sorulara yanıt almak için kapısını  çaldığımız Arer'de , olduça sıcak bir ev sahibiyle karşılaştık.

Haydar Baydar'la ilk defa karşı karşıya geliyorduk.  Firmanın başkanı Baydar, spor kıyafeti, uzun saç ve sakalıyla entel bir görüntü içindeydi.  Baydar'ı ilk kez görenler o'nun ordudan veya emniyet teşkilatından ayrılma bir uzman olduğu hissine kapılabilirdi, biz de o histeydik. Oysa karşımızdaki tam aksine, yaptığı işle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir eğitimden geçen inşaat mühendisiydi.

Çok keyifli bir sohbet yaptık Baydar'la. Hem biz sorularımıza cevaplar bulduk, hem de siz Gölge Dergi okurlarının meraklarını gidermeye çalıştık. İşte size Arer Özel Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Merkezi Arer ve Hakan Baydar. 

Gölge / Özel Röportaj

GÖLGE: Hakan Baydar kimdir?

BAYDAR-  1974 doğumlu , Trabzonluyum.  Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunuyum. 1 tane çocuğum var. Aslında inşaat mühendisiyim.  Özel güvenlikte de 11. Yılımız.

GÖLGE: Arer ne demek?

BAYDAR- Arer’in bizim için bir anlamı yok. Biz devraldık ismini de değiştirmedik. Kelime anlamı nedir bizde bilmiyoruz.

GÖLGE:  Arer’i ne zaman devraldınız? Arer’in sektördeki yeri neydi?

BAYDAR- 2 yıl oldu. Sadece fizikiydi eğitim kurumu yoktu.

GÖLGE: Siz aldıktan sonra ne değişti?

BAYDAR- Arer özel güvenlik bünyesine eğitim kurumunu da dahil ettik. Şimdi yatırımımıza poligonla devam edeceğiz.

GÖLGE: Eğitimlerinizi detaylı anlatırmısınız?

BAYDAR- Özel güvenliği silahlı silahsız diye ayırıyoruz. Birde mevcutta elde olan sertifikalar var. O sertifikalarında yenilemeleri var pasaport gibi düşünün. 5 yılda bir sınav oluyorlar. 120 saat eğitim alıyorlar. Haftaiçi eğitimler var çalışanlar için akşam ve haftasonları eğitim veriyoruz. 5 den 9’a kadar. Hemen hemen hergün kurs var. Akşam en son 9:30 da bitiriyoruz. İçişleri Bakanlığı'nın yılda 6 tane sınavı var. Ayın 10’u itibariyle İçişleri Bakanlığı'ndan bize mail gelir , sınav tarihleri belli olur,  sınava girdikten 10 gün sonra sınav sonuçları açıklanır. En az 70 alması lazım. Sınavda başarılı olurlarsa sertifikalarını alıyorlar. Özel güvenlikçi oluyorlar.

GÖLGE: Sertifika aldıktan sonra  iş konusunda yardımcı oluyor musunuz?

BAYDAR- Bizle de çalışabilirler başka bir firmayla da çalışabilirler. Artık yetişmiş bir güvenlikçi  oluyor.

GÖLGE: Arer hem güvenlik eğitimi veriyor bunun dışında birde sosyal hizmetler ve insan kaynakları , temizlik işi var. Diğer işinizi de detaylı anlatır mısınız?

BAYDAR- Şimdi bir firmaya güvenlik için giriyorsun adam dönüp diyor ki , insan kaynakları vasıfsız eleman besliyorum. Temizlik ve sosyal hizmetleri firmamız da var. Vasıflı vasıfsız insan temin ediyoruz.  Temizlik  endüstriyel  ve sanayisel temizliğimiz var.

Onun dışında temizlik malzeme tedariğimiz var. Bir firmayla  çalışırken o firmaya her türlü hizmeti vermeye çalışıyoruz. Mesela Darıca hayvanat bahçesi güvenlik hizmetini bizden almıyor, ama insan tedariğini  biz yapıyoruz. Temizlik malzemelerini a'dan z 'ye biz veriyoruz.  İlla güvenlik üzerine bir iş olsun değil.

GÖLGE:  İnsanlar neden Arer’i seçmeli?

BAYDAR- Çok sebep var.  Arer özel güvenlik  eğitim kökenli bir firma. Hiç sahaya çıkmadan önce 10 yıldır Türkiye'ye sayılı sayısız bir sürü sertifikalı insan yetiştirdi. Bizden alacakları hizmette eğitimli personellerimiz var. Uygulama sınıfı olarak bir biz varız.

GÖLGE: Bir özel güvenlikçi  portresini çizersen nasıl olmalı?

BAYDAR-120 saatlik eğitimin içinde ilk yardımdan güvenlik hukukuna kadar uyuşturucudan güvenlik tedbirlerine  kadar 11 tane normal şartlarda aslında bir polis kadar eğitimi oluyor. Bu eğitimleri gören bir güvenlikçi çalıştığı bir yerde silahlı bir yaralama olsa mesela , polis gelene kadar önleyici bir bilgiye sahip. Veya kalp krizi geçiren birisi olsa , ambulans gelene kadar bütün bilgiye sahiptir.

GÖLGE: Sorun projeden projeye mi değişiyor ,yoksa genelde mi oluyor?

BAYDAR- Sorun çalışandan değişiyor. Hangi projede hangi adamla çalışacağını iyi belirlemek gerekiyor. Biz normal şartlarda eğitim kurumuna yatırım yaparken şurdan yola çıktık;  biz eğitim kurumunu kurmadan  önce bizde fiziki güvenlikte  Gebze de çalışanlar aldık.  Ama sadece şunu gördük , bu işi sadece yapmak için  ''akşam 7 de devralayım sabah 7 de bırakırım. Telefonla oynarım, bacaklarım tutulur çıkar bir tür atarım. '' Bunun güvenlikle uzaktan yakından alakası yok. Ben öyle şeylere şahit oldum ki ,adamın sözleşmesi iptal olacak , adamı bulamıyoruz kahveden bulup getiriyoruz adamı.

GÖLGE:  Bazı güvenlik kıyafetlerinde arma oluyor ,ne fark var normal güvenlik ile?

BAYDAR- Mesela Gebze Center güvenliğini aldık, x-ray cihazını kullanmayı bilmeyen birisini koyamam, belgesi olsa da koyamam. Örneğin hastane;  kamerayı kullanmayı bilmeyen birisini  sadece belgesi var diye koyamam, oturacak akşama kadar hastanenin risk alan yerlerini kameradan görecek onun işi o.  Şöyle düşün bu işi milyon dolarlık yatırımını bir tane güvenlik firmasına veriyorsun,  sen evde rahat rahat uyurken o güvenlik firması senin servetini koruyor , bu çok ciddi bir iş.

GÖLGE: Arer'de silahlı , silahsız kaç  özel güvenlikçi var?

BAYDAR- 200’e yakın.

GÖLGE:  Arer şirkette çalışan kaç personel var? Kaç eğitimci  var?

BAYDAR- Şirkette 20 kişiyiz.  11 tane de hocamız var. Hocalarımız askeri ve polis kökenli insanlar ve hepsi 4 fakülte bitirmiş , askeri olarak bakarsanız albay-yarbay rütbelerindeler. 2 tane sivilimiz var. Doktorumuz ilk yardıma giriyor. Avukatımız güvenlik hukukuna giriyor. Onun dışında hocalarımız etkili ve yetkili insanlar.

GÖLGE: Burası kaç metre kare? Kaç sınıf var?

BAYDAR- Arer Şirketler Grubu olarak; fiziki güvenlik var, güvenlik eğitimi kurumu var.  Arer Şirketler Grubu'nun içerisinde sosyal hizmetler, insan kaynakları ve temizlik firması var. 650 metreden oluşuyoruz.  2 tane kırk kişilik sınıfımız var.  1 tane 50 metrelik tam donanımlı  uygulama sınıfımız var.  Eğitim kurumu olarak Gebze de hemen hemen tekiz. Kapasite olarakta bir seferde içeriye sokacak öğrenci olarakta.  Onun dışında bizle olsun olmasın hiç önemli değil. Diğer güvenlik firmaları  yenileme eğitimlerini ,mesleki eğitimlerini yani bugün siz döner dersiniz ki , ''ben güvenlik sertifikası almayacağım, ama ilk yardım sertifikası alacağım''  onlar için de  eğitim tarafımız 350 metre.

GÖLGE: Arer’in hedefleri nedir?

BAYDAR- Gebze de bir ilke daha imza atmak. Bizim için bu eğitim kurumu bir ilk.  Gebze ye bir atış poliganı kazandırmak 3-4 gündür uygun yer arıyoruz.  Görüştüğüm 4-5 kişi var yerle ilgili. Poligan için  Nisan sonu gibi , onunda açılışını yapmış olacağız.

GÖLGE- Hakan Bey, bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz, başarılarınızın ve hedeflerinizin devamını diliyoruz.

BAYDAR-  Ben de sizlere teşekkür ediyorum, ayağınıza sağlık.

 

 

HABERİN GALERİSİ Tüm Galeriler

Hakan Baydar
Hakan Baydar
Hakan Baydar
Hakan Baydar

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑