parkinnn

Dünya

Tarihi gün... Avrupa'nın kaderi oylanıyor

İngiltere bugün “Avrupa Birliği’ne üye mi kalalım yoksa ayrılalım mı” sorusunu yanıtlamak için sandık başına gidecek. Seçimden çıkacak sonuç sadece İngiltere değil tüm AB’nin geleceğinde belirleyici olacak.

23 Haziran 2016 Saat: 11:00
Tarihi gün... Avrupa'nın kaderi oylanıyor
Tarihi gün... Avrupa'nın kaderi oylanıyor

Britanya halkı bu sabah açılan sandıklarda “Avrupa Birliği’ne üye mi kalalım yoksa ayrılalım mı?” sorusunu yanıtlıyor. Anketler sonucun bıçak sırtında olacağını gösteriyor. Üstelik Britanya ister tamam ister devam desin, AB’de ‘işlerin eskisi gibi devam edemeyeceği’ fikri genel kabul görüyor.

Türkiye’yi tartıştılar

Referanduma saatler kala taraflar kararsız seçmenleri ikna edebilmek için son hamlelerini yaptı. BBC’nin Wembley Stadyumu’nda düzenlediği açık oturumda Türkiye’nin olası AB üyeliği yine gündemin ana maddelerindendi. AB’de kalmayı savunan Londra Belediye Başkanı Sadık Han, selefi Boris Johnson’a “İnsanları korkutuyorsunuz. Yalanlar söylüyorsunuz. Türkiye, AB’ye üye olmak üzere değil” dedi. Han’a gülerek “Ben zaten Türküm” diye yanıt veren Johnson ise “Bu kontrolü yeniden ele almak için son şansımız. Perşembenin ülkemizin bağımsızlık günü olabileceğine inanıyorum” diye konuştu. AB karşıtı UKIP partisi lideri Nigel Farage da Londra’da düzenlediği mitingde “Bayrağınızı seçin” çağrısı yaptı.

‘Çıkarsak küçülürüz’

Öte yandan geçen yılki genel seçimleri kazanmak uğruna referanduma gitme sözü veren Başbakan David Cameron, AB’de kalma çağrısını Bristol’den yineledi. Cameron, “AB’den çıkarsak, ülkemizi ve dünyada birşeyler yapma yeteneğimizi küçültmüş oluruz” diye konuştu. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Times’a ortak mektup gönderen 1285 işveren, AB’de kalınmasından yana oy verilmesini istedi. Referandum arifesinde Avrupalı liderler de İngilizlere ‘Bizimle kalın’ çağrılarını yineledi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Guardian gazetesine “Bizim hatırımıza AB’de kalmayın, bunu kendisiniz için yapın” başlıklı bir makale yazdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel “Kalmalarını isterim ama karar Britanyalıların” derken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande sandıktan çıkacak olumsuz sonucun “geri dönüşünün olmayacağını” vurguladı.

Gençler sandığa giderse

Referandum tarihi yaklaştıkça giderek kutuplaşan ülkede, AB yanlısı İşçi Partisi milletvekili Jo Cox’un öldürülmesi sonrası anketlerde ‘Kalalım’ oylarında az da olsa yükseliş görülmüştü. Ancak son anketler yarışın başa baş geçeceğini öngörüyor. Uzmanlar referanduma katılım oranlarının belirleyici olacağını, zira kuşaklar arasındaki farkın sandığa yansıyacağını söylüyor. Normalde sandığa pek gitmeyen gençler AB’de kalma yanlısıyken, daha düzenli oy kullanan yaşlı seçmenler AB’den çıkmak istiyor.

Sonuçlar yarın sabah

Yalnızca Britanya’yı değil, tüm Avrupa’yı ve dolayısıyla tüm dünyayı ilgilendiren referandumda sandıklar bu geceyarısı kapanacak. 382 seçim bölgesi gece boyunca sonuçlarını bağımsız olarak açıklayacak. Resmi sonucun yarın sabah erken saatlerde açıklanması bekleniyor.

‘'Kruvasan operasyonu'

Britanya’nın AB’den ayrılmasını istemeyen bir grup Fransız genç dün Londra’da renkli bir eyleme imza attı. Yaklaşık 15 genç kadın, kentin en işlek tren istasyonu King’s Cross önünde yüzlerce taze kruvasan ve elle yazılmış aşk mektupları dağıttı. Mektuplardan birinde “Fransız öpücüğü olmadan nasıl yaşarsınız” yazılıydı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑