
Gazeteciliğe ilk adım attığım yıllar 1980 ‘di…
O dönemler, Gebze Emniyeti başkomiserlikle yönetilirdi. Rahmetli Başkomiser Mustafa Koçel vardı . Sonra emniyet amirleri devri başladı. Emniyet Amiri Ahmet Güneş geçti o koltuklardan. Ardından ilçe emniyet müdürlüğü statüsüne kavuştu Gebze.
Mesleğe adım attığım o ilk günden bugüne ; Gebze Emniyeti’nde görev yapan hangi amir, hangi müdür varsa istisnasız hepsiyle yollarımız kesişti. Mesleğim gereği kimiyle dost olduk, kimiyle abi-kardeş , kimiyle çok özel bağlar kurduk. Hepsiyle bu memleketin, bu güzel Gebze’nin huzuru ve çıkarları için fikir alışverişinde bulunduk.
Üstelik mesleğimin ilk 2-3 yılını İstanbul’un o ateş çemberinde, önce Bulvar ve Tercüman gazetelerinde, ardından Sabah’ın kuruluş sancılarında ve günlerinde bir polis muhabiri, bir Beyoğlu muhabiri olarak geçirdim. Emniyetin ve polisin psikolojisini, sokağın nabzını, o amansız mücadelenin ne demek olduğunu en derinden bilenlerdenim.
İşte bu tecrübeyle, yarım asra yaklaşan meslek hayatımda çok müdürler, çok idareciler gördüm. Aralarından bazıları elbette hafızamda iz bıraktı. Ne var ki, aralarında biri var ki… Onun gibisini bu teşkilat çatısı altında görmedim.
O , Adil Uğur Bilgili’ydi.
Adil Uğur Bilgili, sadece bir emniyet müdürü değildir. O, Emniyet Teşkilatımızın onuru, gururu, başlı başına bir karakter ve yetenek abidesidir. İnsan sevgisiyle, içindeki doyumsuz Gebze aşkıyla, vatan, millet ve bayrak sevdasıyla kalbimizde öyle bir taht kurdu ki, bende bıraktığı o derin iz silinmeyecek. Ve eminim ki, bugün Gebze’de o’nu tanıyan 7’den 70’e her vatandaşın yüreğinde de aynı iz, aynı sevgi vardır.
Memurundan amirine kadar bu teşkilat içinde Adil Uğur Bilgili’yi sevmeyen, ona saygı duymayan tek bir fert gösteremezsiniz. Sokağa çıkın ; esnaftan iş insanına, siyasetçisinden sade vatandaşına, sporcusundan gencine kadar herkesin dilinde aynı ortak cümle vardır : "Adil Müdür."
Herkesin gönlünde bu kadar derin iz bırakan, bu kadar güçlü bir hatıra ve güven bırakan bir insan, şimdi başmüfettişlik görevi nedeniyle Gebze’deki bu şanlı görev süresini tamamladı ve aramızdan ayrıldı.
Yazarken bile içim burkuluyor, boğazım düğümleniyor. Çok duygulandım, çok etkilendim, yalan yok , çok da üzüldüm.
Elbette devlet geleneğinde süreklilik esastır, devlette devir daimidir. Adil Müdür’ün bayrağını devralacak, onun yerine yeni bir müdür gelecektir. Nitekim Kocaeli Emniyet Müdür Yardımcısı Besim Güral’ın Gebze İlçe Emniyet Müdürü olarak atandığını biliyor, bu bayrak yarışını yakından takip ediyoruz.
Umuyorum ki Besim Güral da, aziz hatıralarıyla, samimiyetiyle ve görev bilinciyle Adil Müdür gibi bizlerde unutulmaz izler bırakacak, bu makamın ve koltuğun hakkını sonuna kadar verecektir. Ancak hüzünlü bir gerçek var ki ; insan alıştığı güvenden, o baba tavırdan, o samimi kucaklaşmadan ayrılınca biraz da burkuluyor.
Yolun ve bahtın açık olsun güzel insan, adını bu kentin kalbine kazıyan koca yürekli Adil Müdür… Gebze seni asla unutmayacak!