parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Engelli/ Özürlü

22 Nisan 2021 Saat: 12:06

Verilere göre Türkiye’nin  12.29’u engelli. Yapılan araştırma, çocuklukta ve gençlikte engelliliğe daha az rastlandığını, yaşlılıkta ise arttığını ortaya koyuyor.

Engelliler İdaresi Başkanlığı'nca yapılan araştırmaya göre; Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unu engelliler oluşturuyor. Bu oranın yüzde 9.70'ini süreğen hastalığı olanlar, yüzde 2,58'ini ise ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelliler oluşturuyor. En fazla engelli nüfusun Marmara bölgesinde bulunduğunu ortaya koyan araştırmaya göre engellilerin çoğu evli, yüzde 37,7'si bekar ve yüzde 1,6'sı boşanmış durumda.

Araştırmanın ileri analizi, çocuklukta ve gençlikte engelliliğe daha az rastlandığını ortaya koyuyor. Doğumla birlikte gelen engellilik daha azken, yaşlılıkta engellilik artıyor.

Tabi tüm  bunlar  Yaradan’ın  lütfu . Bağrımıza bastığımız bizlerden biri..

Birde  sonradan olan engelliler var.

Hayır….

Trafik kazası geçiren, yakalandığı hastalık nedeniyle engelli olanlardan bahsetmiyorum. Onlarınki kader. Başımızın üzerinde yerleri var. Öpüyorum hepsini... Ki  bu kategoriye girenleri iyi bilirim. Mesela benim bir akrabam  var, halamın kocası. Allah kimsenin başına vermesin, üç yıldır yatıyor.. Yatalak. Ona hizmet edenden de Allah razı olsun. Yeni doğmuş bir bebek gibi. 56 yaşında olmasına rağmen her şeyi sıfır.

Beni asıl ilgilendiren fiziki engelliler değil. Bu ifade  yanlış anlaşılmasın, Allah’ın  lütfu  olan fiziki engelliler değil kastım..

Asıl engelliler günümüzde siyasilerdir.

Eşini dostunu telefondan engelleyenler.

Vatan millet aşkıyla ahkam kesenler.

Bir rey  uğruna takiye yapanlar.

Yeniden muhtar, belediye başkanı veya  milletvekili olabilmek için her gün kırk takla atanlar

Paranın gücüyle kendine koltuk bulanlar.

Toplumun üstünde durduğunu sanıp ayaklar altında ezilenler.

Koronayı fısata çevirip zam üstüne zam yapanlar.

Covid yasaklarına ve kurallarına uymayanlar.

Asıl engelli bunlar işte.

Siz bunlara  siyasi / toplumsal engelliler diyebilirsiniz.. Menfaati uğruna kişiliğini kiraya verenler. Kira tutmayınca şahsiyetini hibe edenler. Millete duygu sömürüsü yapıp sokak sokak gezerek tek bir oy uğruna film yapanlar… Cüzdanlarını daha çok şişirmek için fırıldak olanlar.

Yaşama umudu sevgi saçan engellileri hakir görmeyin.. El uzatın, kanat gerin, değnek olun..Gerekirse paspas olun uğurlarına. Zira onlar özel yaşamı seçen özel insanlardır.

Onlar engelli değil, onlar dediğim gibi Allah’ın lütuflarıdır. Kimi asa ile gezebilir, kimi tekerlekli sandalyeyle. Kimi gülerken ağlatır, kimi sarılırken hüzünlendirir.. Onlar engelli değil.

Asıl engelliler siyasetin verdiği güçle caka satanlardır.

Çıkarcı, menfaatçi, riyakar, düzenbaz, erk şımarıkları olanlardı. Zavallıdırlar.

Engellilerimizi bağrınıza basın, el uzatın, ekmeğinizi bölüp paylaşın. Onları gözünüzden sakının... Hele de şu süreçte, sokağa hasret, evine mahpus olmuş olanları göz ardı etmeyin.

Ancak…

Özürlüleri  de iyi tanıyın… insanlıktan nasibini almamış nankör  özürlülerle aranıza mesafe koyun. Bindiğiniz arabayı, yol yürüdüğünüz yareninizi iyi seçin. Yolda kalmamak için, yaya olmamak için özürlü barzolardan, dengesiz insanlardan  uzak kalın ...

En iyisi siz bugün, adam gibi görünen cudamları engelleyin. Hem gönlünüzden engelleyin, hem telefonunuzdan.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑