parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Gurur..!

6 Ekim 2020 Saat: 19:50

Nedense biz toplum olarak bu ''Gurur'' kelimesini çoğu kez yanlış ifade ediyor, algılıyoruz. Geçtiğimiz gün Gölge Medya'mızın haber merkezinde de tartışma konumuz bu kelimeydi, gurur'du.
Gazetedeki arkadaşlarla kelimenin köküne inerek, güncelleştirmeye çalıştık. Bunu yaparken benim tezlerim, ileri sürdüğüm anlatımlarım ağır bastı. Günümüzde karşılıklı tartışmalar içinde karşı tarafa sıkça ''Sende gurur yok mu'' diyebiliyoruz. Bu ifade kaçma, kurtuluş, pes etme yöntemidir aslında.
Gurur, öyle bilindik klasik anlatımıyla uygulanmaz çoğu kez. Her ne kadar ''insanın kendine olan saygısı, bazı hadiseler için belirlediği sınır, kişiyi "insan" yapan duygudur.'' şeklinde kanıksansa da aslında gurur, gurursuzluk karşısında dik durabilme eylemidir. Kafanızı fazlaca karıştırmadan çok yalın ifadelerle ve örneklerle ''Gurur'' denilen o duygu hakkındaki düşüncelerimi yansıtmak istiyorum.
Elbette temelinde insanın kendisine saygısı vardır. Yaşamında çizdiği kuralların toplamına ''Gurur'' denilir.
Fakat ''Gurur'' ile ''Gurursuz'' kelimeleri arasındaki, o ince çizgiyi idrak edebilmek dahilik istemez, sadece akli izan gerektirir.
Yine mi kafanız karıştı?
Peki bir kaç örnekle , anlayacağınız dile anlatmaya çalışayım.
1- Diyelim ki, siyaset yapan bir insan pek çok kez seçimlere aday olarak girdi, her defasında kazanamadı. Ve azminden ödün vermeden yeni bir seçimlere hazırlanıyor. Siz bu insana ''Ya ne gurursuz adam, yine mi aday oldu.'' ifadesini kullanamazsınız. Çünkü onunki, mücadele kararlılığıdır, gurursuzluk değil.
2-Diyelim ki, evli ya da sevgili, sözlü veya nişanlı iki çift arasında sıkça tartışma , kavga, dövüş oluyor. Bir taraf diğerini sürekli dışlıyor, aşağılıyor, hakaret ediyor. Buna rağmen öteki taraf sevgisini yitirmeden, saygısını kaybetmeden, ilişkisini öldürmeden mücadele ediyorsa ve onca hakaretlere maruz kalıyorsa bu da gurursuzluk değildir. Bu aslında kendisinde var olan çok güclü gururunu ayaklar altına aldırmama mücadelesidir. Bırakıp kaçmak değil, dik durup kazanmaktır gurur.
Kainatta yedi ölümcül hastalıklardan biri olan gurur kavramı doğru algılanıp kullanılmadığı takdirde gerçekten ölümcül sonuçlar verebiliyor. Bakın sırf ''gurur'' yüzünden ne canların heba olduğuna, ne kadar intiharların meydana geldiğine , nicelerinin mahpus damlarında çürüdüğüne. Demek ki aldatıcı bir ifade olan gururu, doğru yönlendirmek gerekiyor.
Gurur aslında kaybetme, pes etme, kaçma , terk etme, intikam duygusu değil, aksine kazanma ve mücadele etme duyusudur. Sizler de böyle bakarsanız , inanın hayatta kazanan hep siz olursunuz. Kazanmak için bazen gururu çöpe atmak iyi gelir insana.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑