Gümüşay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Şenel’le her telden konuştuk
Gümüşhane'de doğan her üç çocuktan biri, gözünü gurbette açar, biri sonradan göçer, biriside kahrını çeker diye bir deyim vardır.
Gümüşay Group'un temelleri 2004 yılında atıldı ve bende Şişecam'da ki işimden istifa ederek kendi işimi büyütme kararı aldım ve şuan Gümüşay Group'da çok iyi yerlere geldi.
Ama bunun yanı sıra bu STK'ların doğru olarak iş yapabilmesi için sanayide ki gibi öbekleşmesi söz konusu bu da son zamanlarda federasyonlar aracılığıyla oluyor.
Bunun yanı sırada son olarak, bir inşaat firması kurduk. İnşaat deyince akıllara direkt konutlar ve yap, sat geliyor ama öyle değil, biz biraz daha değişiklik olsun istedik.
Röportaj: Ramazan AL
Tabiri caizse Gebze’de nereye baksanız karşınıza o çıkar. Fiziki olarak göremezseniz bile, kesinlikle ismiyle karşılaşırsınız. Hele siyaset veya ticarete ilgiliyseniz O’nu tanımamanız aslında bir eksikliktir. Gebze’yi önemseyen ve Gebze için kafa yoran birkaç kişiden birisidir. O’na ‘Gebze aşığı’da diyebilirsiniz.
Her kesimden herkesin aslında çok tanıdığı o isimle , dergimizin ilk sayılarında uzun uzadıya bir söyleşi yapmıştık. İstedik ki, iki yıl aradan sonra bir kez daha sayfalarımıza konuk edelim.
Başarılı çalışma hayatıyla ve Sivil Toplum Kuruluşlarındaki (STK) aktifliğiyle tanınan Gümüşay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Gültekin Şenel, başarılarının sırrını Gölge Dergi'ye anlattı. Buyurun bakalım.
GÖLGE- Sizi biraz tanıyabilir miyiz ?
ŞENEL : 1967 Gümüşhane doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise hayatımı Gümüşhane'de tamamladım, Gümüşhane'nin makbuz bir talihi vardır. Gümüşhane'de doğan her üç çocuktan biri, gözünü gurbette açar, biri sonradan göçer, biriside kahrını çeker diye bir deyim vardır. Bizde her halde sonradan göçenlerden olduk. Yaklaşık 1984 yılından Gümüşhane'den ayrıldım ve İstanbul'da yaşadım. Daha sonra Kocaeli'ne göçtük, bir süre Gölcük'te kaldıktan sonra Gebze'ye yerleştim. Ben kendimi gurbetçi sanmıyorum artık, aksine Gebze'nin yerlisiyim diyorum ve Gebze'den başka bir yerde de yaşamayı düşünmüyorum.
GÖLGE-Ticari hayatına nasıl başladınız, şu anki geldiğiniz noktayı anlatabilir misiniz?
ŞENEL : 1984'de Gümüşhane'den Gebze'ye gelince ilk olarak Şişecam'da çalışmaya başladım ama, Şişecam bana bir okul oldu kendimi orada geliştirdim 23 senemi verdim. Ben bu arada çalışıyorken zaten ufakta olsa bir şirketimiz vardı. Eşim ve çocuklarım işletiyordu. Şuan ki içinde bulunduğumuz, Gümüşay Group'un temelleri 2004 yılında atıldı ve bende Şişecam'da ki işimden istifa ederek kendi işimi büyütme kararı aldım ve şuan Gümüşay Group'da çok iyi yerlere geldi, Gümüşay üç şirketin bir araya gelmesiyle oluşan bir firmadır. Bunlardan bir tanesi Eforay İnsan Kaynakları, ege ve Marmara bölgesi ağırlıkta Türkiye'nin bir çok İlinde danışmanlık, insan kaynakları, alt işverenlik gibi bir çok dalda hizmet vermektedir. ikinci olarak, Sarf Tedarik diye bir firmamız var. Temizlikten ambalaja tüm sarf malzemelerini karşılıyor. Bunun yanı sırada son olarak, bir inşaat firması kurduk. İnşaat deyince akıllara direkt konutlar ve yap, sat geliyor ama öyle değil biz biraz daha değişiklik olsun istedik ve Gebze'de Kaldet İnşaat adı altında, endüstriyel zemin betonları üzerine çalışıyoruz. Bu çok ince bir ayrıntı, tamam herkes zemin yapabiliyor, herkes beton atabiliyor, herkes çelik kontriksiyon yapabiliyor. Ama endüstriyel zemin inşaat işi çok farklı bir iş çünkü tonajlı işlerin özellikle üzerinde iş makinelerinin sürekli hareket ettiği ya da pres makinelerinin üzerinde durduğu zeminler bizim ana işlerimizden bir tanesi bunun yanı sıra yeni nesil kaldırım taşları düz beton olarak yapılmaya başladı, parke sistemi biraz biraz kaldırmaya başladılar bunlar gibi işler yapıyor.
GÖLGE- Sivil toplum kuruluşlarında bulundunuz mu ?
ŞENEL : Sivil Toplum Kuruluşları deyince herhalde şehirde ki en çok aktif olanlardan birisi benimdir. Gebze çok Sivil Toplum Kuruluşları barındıran bir şehir. Bunun nedeni ise Gebze kozmopolit bir bölge, ve kozmopolit bölgeler önce STK'lar ve hemşehri dernekleri ile başlıyor. Bir baksanız Gebze'de belki 81 İl'in Derneği vardır, İlleri geçin İlçelerinin dernekleri vardır. Ama bunun yanı sıra bu STK'ların doğru olarak iş yapabilmesi için sanayide ki gibi öbekleşmesi söz konusu bu da son zamanlarda federasyonlar aracılığıyla oluyor. Aynı iş hayatımızda olduğu gibi iş adamları bir araya geliyor sanayici iş adamları derneği kuruluyor ya da bir federasyon ve ya konfederasyon altında şubeleşmeye gidiyorlar ama Gebze'de Sivil Toplum Kuruluşları olarak baktığımızda en önde Sanayici İş adaları önde geliyor. Bu dünyada da böyledir sermaye söz sahibidir. Ama ben olayın biraz daha farklılaşmasını istiyorum Gebze'de sadece hemşehri olarak kalmamalıdır. Asya'yla Avrupa arasında ki geçiş noktası belki köprüdür Gebze.
GÖLGE- Gölge Dergi hakkında ne düşünüyorsunuz ?
ŞENEL : Ercan Sarıçam'ı tebrik ediyorum. Elime Gölge Dergi'yi aldığımda içerik olarak çok kalabalık ve renkli bir dergi, hepsini geçtim bu bölgede her ay düzenli olarak çıkan bir dergi yok ama Gölge Dergi, 25 aydır durmadan takılmadan çıkmayı başarıyor bu konuda tebrik ediyorum. Tabi bu tek Ercan Sarıçam'ın başarısı değil , tüm Gölge Dergi çalışanların başarısı. genç ve dinamik kadronuz var. Başarılarınızın devamını diliyorum.