parkinnn

Ekonomi

Gebze’ye can verenlerden biri: İbrahim Çiçek

Bu benim ilk röportajım. Dolaysıyla merak ve heyecanı bir arada yaşıyorum. Patronumuz Sarıçam talimatı basınca heyecanım daha da çoğalmıştı. ‘’ İbrahim Çiçek Bey’le söyleşiye sen gideceksin Ezgi.’’ dediğinde meraklarım d

25 Temmuz 2015 Saat: 13:10
Gebze’ye can verenlerden biri: İbrahim Çiçek
Gebze’ye can verenlerden biri: İbrahim Çiçek

Bu benim ilk röportajım. Dolaysıyla merak ve heyecanı bir arada yaşıyorum. Patronumuz Sarıçam talimatı basınca heyecanım daha da çoğalmıştı. ‘’ İbrahim Çiçek Bey’le söyleşiye sen gideceksin Ezgi.’’ dediğinde meraklarım daha da arttı. Bir de içimden öfkelendim. ‘’Keşke daha kolay bir insanla röportaj yapsaydım.’’ diye iç geçirdim. Nitekim İbrahim Çiçek öyle kolay söyleşi yapılacak bir insan eğildi. Dolu, birikim sahibi, çevresinde saygın, Çiçekler Ailesi’nin en büyüğü ve siyasette, ticarette ismi bilinen ‘’ağır bir abiydi.’’ Bir de buna Sarıçam’ın telkinleri , ‘’Şunu sor, bunu sor’’ gibi önerileri eklenince heyecanlanmamak elde değildi. Onunla bir araya geldiğimizde kendisini tanıma fırsatı buldum. Bu başarının sırrı nerden geliyormuş ? İbrahim Çiçek kimmiş? Kafamda bir yığın soruyla geldim. Şimdide kafamda ki bu sorulara cevap arıyorum. Röportajın havasına da hemen kapıldım. Gazetecilik mayamda mı var ne, ben sordum İbrahim Bey tüm samimiyetli cevap verdi. Ve o konuştukça karşımda nasılda babacan bir insan olduğunu fark ettim. Sert yüz hatlarının altında yatan melek kalpli bir adamla mesleğimin ilk söyleşisinden haz aldım. Umarım sizde aynı duyguyu yaşarsınız. Çiçek ' i tanır ve sırlarını öğreniriz. Son derece çağdaş ve modern çizgilerle inşa edilmiş Ağil İnşaat ofisinde bir araya geldik.

- İbrahim ÇİÇEK ' i kısaca tanıyabilir miyiz?

1955 Muş - Taşoluk doğumlu. 1969 yılında Gebze'ye yerleştik. O yıldan bu yana halen burada ikamet etmekteyim. Tabi bu ara öncelikle iş hayatına küçük esnaflıkla başladık. 1975’lerde

bakkal dükkanından başladık. Bir süre sonra 1983'te kendi şirketimi kurdum tekstil üzerine. 25 yıl bu sektördeydim. Hem İstanbul da hem Gebze de toptan ve perakende satışlarımız oldu. 1996’lara kadar tekstil işi devam etti. Bu ara hem siyasete atılmış olduk hem de mobilya işine girdik. 1996 da Çiçekler Hazır Mutfak ve Mobilya şirketini kurduk. Daha sonra hazır alıp satmaya başladık, sonra da kendi üretim tesisimizi Tuzla -Orhanlı da kiralık bir yerde kurduk. 2000 yılında Gebze'nin Balçık Köyün 'de ana yolu üzerinde kendi mülkümüzü inşaa ettik. Kardeşimle beraber üretim tesisimizi kurduk. 2000-2009 yılları arasında burada faaliyet gösterdik. 2009 yılında Uzay Mutfak firması kardeş firmaydı, akraba firmaydı. 2009 yılının birinci ayında birleşme kararı aldık. 2009 yılından itibaren Uzay Mutfak ve Çiçekler Mutfak birleşti. Dolayısıyla Uzay Mutfak üretim tesisi daha büyüdü.

- Çiçek ailesinin Gebze' nin tanınan ve saygın ailelerinden olduğunu biliyoruz. Ailenizin büyüğüsünüz ataerkil bir duruşunuz var. Bu anlamda Çiçek ailesinin tanıyabilir miyiz?

- Aslen Alaska Türküyüz. Alaska 'dan Kars 'a , Kars 'tan 1969 yılından Gebze 'ye göç ettik.Tabi bu memlekete geldiğimizde tipik bir Anadolu köylüsü ekonomisi iyi olmayan bir aileydik. Anadolu’dan buraya tırnaklarımızla kaza kaza belirli bir seviyeye geldik. Kalabalık bir aileyiz. Sadece çekirdek bir aile olarak 7 erkek 2 kız olmak üzere toplam 9 kardeşiz. Genelde tüm ailenin sorunlarıyla ben ilgilenirim. Aile büyüğü benim. Başı dara düşen bana gelir.

- Siyasetle ve ticaretle iç içesiniz. Geçmişte aktif siyasi hayatınız oldu. O dönem Gebze' ye ne gibi katkılarınız oldu?

-1994 yerel seçimlerinde Refah Partisin 'den belediye meclis üyesi olarak seçildik. O zamanlar Gebze köy görünümündeydi. Aşağı yukarı uzun yıllar CHP iktidardaydı. Gebze'nin ne su şebeke projesi, ne kanal projesi , ne alt yapısına , bir imar çalışması hiç bir şey yoktu. Sadece bir köydü. taraf susuzdu, çöp yığınlarıyla doluydu. Biz ekibimizle rahmetli olan başkanımız Ahmet Pembegüllü ile birlikte acil eylem planları uygulamaya koyduk. Gebze 'de özellikle var olan çarpık kentleşme içerisinde 22 mahallede bir imar uygulaması yaptık. Başkanımızın onayıyla meclis üyelerinin de kararı alınarak yapıldı. Dolayısıyla Gebze'nin bu tür çalışmalarına el kol olduk. Onun dışında su sorununu kendi imkanlarımızla çözmeye çalıştık. İstanbul 'da Kerbela Çölü gibi kurumuştu. İstanbul 'un Gebze 'ye oranla daha iyi olmasından dolayı o zamanın Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 'ı Gebze 'den bir heyet olarak ziyaret ettik. Sorunumuzla ilgili kendisinden destek istedik. Allah razı olsun stokların musluklarını sonuna kadar Gebze 'ye açtılar. Onun yanında bizde kendi imkanlarımızla bir şeyler yaptık. Derken Gebze 'de ki su sorununu , imar sorununu çözdük. Bağdat Caddesi'nin bir baştan diğer başa kadar imara açtık. Cezaevinin oradan E-6 ve Çayırova 'ya kadar 24 metre genişliğinde cadde yaptık. Diğer arkadaşlarım gibi benimde her noktasında katkım olmuştur.

- Aktif siyaseti düşünüyor musunuz , neden ara verdiniz ?

Refah Partisinden dört arkadaşımız seçildik uyum içerisinde çalıştık. Öyle ki Gebze'nin her ay bir köyünde toplantı yaptık. Köyün eksiklerini sıkıntılarını, isteklerini, önerilerini dinledik ve onları il genel meclisine taşıdık. O arkadaşlarımın isimlerini de zikretmek istiyorum, bendeniz İbrahim Çiçek, İsmail Çelik, Hüseyin Acet, Mehmet Emin Tokmak o günün şartlarıyla yerelde iktidardık biz. Bütün Gebze'nin köylerinde o günün şartlarıyla ikişer üçer beşer eserimiz vardır. Bazı köylerin camilerini , bazılarının okullarını yaptık. Dolayısıyla köylülerimizden, muhtarlarımızdan çok memnunduk. Onlarda bizlerden çok memnunlardı. Her ay hiç aksatmadan bir köyde böyle bir program icra ederdik.

- GTO Meclisinde görev aldınız. Ticaret odasının üyelerine kazanımları nedir , şu an orada bir göreviniz var mı?

Ticaret Odası görevinde de bir dönem yer aldık. Orda da kamuoyu bizi çok iyi bilir. İlgili firmalara, Ticaret Odasına bağlı kurum ve kuruluşlara şimdiki ve o zamanki başkanımız Nail Çiler 'le birlikte desteğimiz olmuştur. Bunu da yüzümüzün akıyla tamamladık. Şunu da siyaset yapanlara da tavsiye etmek istiyorum, İbrahim Çiçek olarak ; bir dönem çok ısrar üzerine belediye meclis üyeliği yaptım. Bir dönem birinci sıraya koyulma şartıyla yine çok ısrar üzerine il genel meclis üyeliği yaptım.Hepsinde de encümen ve en kritik noktalarda görev aldım. Sonuçta hiç bir koltuğu bir dönemden fazla işgal etmedim. Gençlerimize yol açtık. Genç arkadaşlarımız gelsin çalışsın. Tüm siyasi arkadaşlarıma da tavsiyem odur. Çok uzun yıllar koltukların derileri yıpranana kadar oturmalarına gerek yok.Gençlerin önü açılsın taze kan gelsin sürekli. Şuanda da bir görevim yok gerek belediyeden arkadaşlarım gerekse Ticaret Odası'nda olan arkadaşlarımız istişare pozisyonlarında bizi çağırır biz de her zaman koşa koşa gideriz.

- Çiçek Mutfağı kurarak yerel bir marka yarattınız. Sonra Uzay Mutfak ismini aldınız. Uzay' la Çiçekler nasıl buluştu?

Çiçekler mutfak markalı bir mutfaktır. Çiçekler mutfak ile genel anlamda ciddi reklam yatırımı yaptık. Türkiye genelinde bir reklam yaptık. Biz yerel bir mobilyacı değiliz Türkiye 'nin aşağı yukarı kırk noktasında şuan bayiimiz var. Yurt dışında da bayilerimiz var. Dolaysıyla bir Çiçekler mutfak ortaya çıktıysa genel anlamda ciddi bir reklam yatırımıyla ortaya çıkmıştır. Sadece bir reklam değil kalite, estetik bunların hepsi birbirlerini tanımlayan unsurlardır. Aynı şeyler Uzay mutfak içinde geçerlidir. Daha sonra güçlerimizi ve tecrübelerimizi birleştirdik ortaya daha güzel bir marka çıktı.

- Son günlerde inşaat sektöründe isminiz sıkça duyuluyor. Bu sektördeki hedefleriniz nedir ? Ağil inşaat olarak büyük projeleriniz nelerdir?

Biz inşaatta yabancı bir kuruluş değiliz. Gebze 'de ticarete atıldığım günden bugüne kadar zaman zaman gerek bireysel gerekse şirket ötesinde ciddi inşaatlar yaptık. İş merkezi yaptık, bankaların şuan oturacağı mekanlar oluşturduk, binalar yaptık. Ağil İnşaat ve Gayrimenkul iki yıldır hizmet vermektedir. Bu şirket bünyesinde de güzel kaliteli gerek konut gerek işyerleri yapmayı hedefliyoruz. Projelerimizden bahsedecek olursak yeni adliyenin karşısında avukatlar ofisi olacak tarzda bir inşaat yaptık bitirdik. Yeni bir projemiz Eskihisar 'da var .Yakın zamanda temelini atacağız. Kat karşılığı inşaatlar yapıyoruz daha çok deniz görür yüksek kesimlerde güzel konutlar inşaa etmeye çalışıyoruz hedeflerimiz bu yöndedir. Kaliteli ve kullanışlı mekanlar üretmeye devam edeceğiz.

- İlçemizin başlıca sorunları nelerdir?

Yaklaşık yirmi yıldan beri sorunlar hızla çözülüyor. Bir milletvekili adayı düzeyinde bir arkadaşım bana bir soru sordu ; dedi ki yirmi yıldan beri Gebze 'deki çarpık kentleşmeye aynı zihniyetle

iktidar olmasına rağmen bir neşter vurulmuyor. Eski bir siyasetçi olarak size soruyorum. Bende şunu dedim; doğru , ama bunun birde yirmi senenin dışındaki yirmi seneye bakmak lazım ki bu

çarpık kentleşmeyi Gebze' ye kim hediye etti. Kendisinin zihniyetindeki yönetimler idare ettiği için kendisine öyle söyledim. 94 ten evvel bir günde Anadolu’daki bir ilçe kadar göç aldığı bir metropoldü. Herkes bir gecekondu yaptı. 94 'ten bu yana yapılan binaların hepsi ilçemiz için bir sorundur. Mutlaka Kentsel Dönüşüme girilmeli. Bir an evvel uygulanıp 94 ten önceki binalar yenilenmeli. Ayrıca Gebze' nin büyük bir sorunu görev yaptığım zamanda dillendirdim. Gebze- Darıca-Çayırova-Dilovası kardeş ilçe Marmara Bölgesi' nde denizin hemen yanında özellikle altını çizerek söylüyorum deniz fakiri ilçelerdir. Tuzla 'da , Pendik' te, Maltepe' de bugün ki olan sahil yolu ve sahil bölümü yoktu . Ama taa Kadıköy' den ,Tuzla' ya kadar dağlar yarıldı tepeler delindi fabrikalar yıkıldı . Tuzla' ya kadar kocaman bir sahil yolu, mesire alanları ağaçlandırma, yeşil alanlar yapıldı. Hatta bazı yerlerde plajlar yapıldı. Orada yaşayan insanlar birinci sınıfta bu taraflarda oturan insanlar ikinci sınıf mı?

- Yerel yönetimi başarılı buluyor musunuz?

Evet, yerel yönetim var olan imkanlarını en iyi şekilde kullandığına ben inanıyorum. Halkla hep iç içe olması beni çok duygulandırıyor ve onurlandırıyor. Kent meydanının yapılması da Gebze' ye bir nefes aldırdı, bir renk kattı . Özellikle emeği geçen başta sayın belediye başkanımız Adnan Köşker olmak üzere diğer tüm arkadaşlara sonsuz teşekkür ediyorum.

- Ülkemiz bir koalisyonla karşı karşıya. Sizce tek başına mı hükümet gerekli yoksa koalisyon mu?

İşin gerçeği ben şuan siyasetle ilgilenmiyorum. Gerçi yıllardan beri ilgilenmiyorum. Ama şunu da açık ve net söylüyorum ben hükümeti çok ama çok başarılı buluyorum. Ülkemizin çehresini değiştirdi. Şuna inanıyorum ki şu son seçimlerde hükümet karşıtı AKP karşıtı olan kişiler dahi AKP' nin iktidarından hep yana düşünmüşlerdir. Fakat AKP' de biraz ayakları yere bassın diye tabiri caise bir şevkat tokadı vurulmaya çalışıldı sevenleri tarafından, fakat bunun dozu biraz kaçtı bu Osmanlı tokadı olmuş oldu. Şuan sadece biraz ‘’ayakları yere bassın biraz düşünsün ‘’ diye oy vermeyen insanlar hep ah vah ediyor. Çünkü koalisyonlardan bu ülke çok çekti. Ülke çok sıkıntılar çekti başka ülkelere çok mahcup oldu. İMF' ye karşı geçmişte mahcup oldu. Şuan tam rayına girdi rayında gidiyor fakat tek başına iktidardan uzaklaşmasını halkımız istememesine rağmen dozu biraz kaçtı dolayısıyla tek başına iktidar gücünü AKP kaybetmiş oldu . Tabi ki ülkemiz hükümetsiz kalmaması lazım etrafımızda ateş çemberi var.

- Büyükşehir Belediyesi hizmetleri yeterli midir? Gebze' nin il olması fikrine nasıl bakıyorsunuz?

Gebze'nin il olmasına , Büyükşehir’e bağlanmaması adına biz çok mücadele ettik. Bağlanmaması gerektiğine inananlardandım. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandıktan sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın İbrahim Karaosmanoğlu Gebze' ye ciddi hizmetler yaparak bizim bu düşüncemizi bir yerde boşa çıkardı. Çok büyük hizmetleri oldu. Parklar , bahçeler , yollar vb. Fakat bu hizmetler aynı hızda yürümedi. Son yıllarda bu hizmetler çok azaldı. Aynı hızla yürümesini şahsen istiyorum. İl olmasına gelince de Gebze, İstanbul ile Kocaeli arasına sıkışmış bir ilçe görünümünde olan büyük bir metropol şehridir. Gerek ülkemiz açısından, gerekse Kocaeli ve İstanbul açısından Gebze' nin il olması taraftarıyım. Gebze mutlaka il olmalıdır.

-İbrahim Çiçek nasıl bir aile reisidir? Çocuklarınızla ilişkileriniz nasıldır?

Aileme düşkün biriyim. Hep örnek aile reisi olmaya çalıştım. Uzaktan yakından hepsini himayeeder hepsiyle de ilgilenirim.

- Siyasete ve ticarete yeni başlayacaklara ne önerirsiniz?

Koltukları eskitmemek lazım. Ticarete başlayanlara da artık eskisi gibi hayalle ve sermayesiz ticaret yapılmıyor. Önce cesaret , istikrar , sermaye gereklidir. Bunlar birleşti mi ticaret anlam kazanır. Büyük balık küçük balığı yutar. Dünyaya artık ticaret açılmıştır.Tedbiri de cesaretle birlikte elden bırakmamak gerekir.

- Gebze' de konfeksiyon hayatınız oldu. Sonra siyaset, ticaret ve zirveye çıktınız. Sizce başarının sırı nedir?

Çok çalışmak , disiplinli çalışmak , az uyumak ve çok çevre edinmek .

- Kalabalık bir aileniz var. Diğer kardeşleriniz ne iş yapıyorlar , birlikte misiniz?

Evet ,aynı sektörde ortağız.

- Sanatla, sporla ve müzikle alakanız var mı , eğer varsa hangisiyle ilgileniyorsunuz?

Geçmişteki siyaset dönemlerimizde spor kulübü yöneticilikleri yaptım. Atletizm kulüp başkanlığı yaptım. Gebzespor yönetiminde bulundum. Şimdi ise spor olarak sadece zayıflamak için yürüyüş yapıyorum. Şiire merakım var. Ciddi ciddi şiirler yazıyorum , üç tane kitap çıkardım, dördüncü ve beşinciye hazırlanıyorum.

- Dergimiz aracılığıyla iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Ercan bey , Gebze'nin en eski gazetecilerindendir. Bildiğimiz ve tanıdığımız kadarıyla en doğru güncel ve taze haberleri okurlarına iletmektedir. Son günlerde kaliteli bir dergi çıkardığını görmekte ve takip etmekteyim. Buda tüm okurlarının bu dergiye ve bu kuruma sahip çıkmasıyla olur. Eksiklerini mutlaka okurlar eleştirmeli artılarında da taktir etmelidir,diye düşünüyorum ve tüm okurlara saygılarımız arz ediyorum.

Röportaj : Ezgi UÇAR Fotoğraflar: Yusuf Metin KARADEMİR

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑