parkinnn
Göksel ERKILIÇ
Göksel ERKILIÇ

Zihinsel İzolasyon

13 Nisan 2020 Saat: 16:29

Profesörün birisi, “Ben günde üç kere elimi yıkarken, şimdi 5-6 kere elimi yıkıyorum” diye bir açıklamada bulundu, şaşırdım kaldım. Sözde bize yol gösteren insanın ne kadar temiz olmadığını bu ifadesiyle öğrenmiş olduk. 3 öğün yemek öncesi ya da yemek sonrası 1 el yıkama hakkının olduğunu düşünürsek, geriye kalan temel ihtiyaçlarında elini yıkmadığı aşikâr olmaktadır. Kimi profesörler de konunun dönüp dolaşıp kitabına getirilmesini istiyor. Onun da amacı bir bilgi paylaşmak değil de kitabını satmak olduğunu öğrenmiş oluyoruz. “Bu konuda bildiklerimi yeni kitabımda anlattım” diyor, “Dilerlerse alıp okuyabilirler” diye de teşvik ediyor. Kitabından bahsedilmesine müsaade edilmeyince de “Ben kalkıp gidiyorum, beni hiç konuşturmuyorsunuz” diyerek bir nevi tehditkâr ifadelerde bulunuyor. Kalk git, seni zaten bu programa çağıranlara kızmak gerekiyor. Sana, “Böyle ortamda kolonya, maske, eldiven bulamayasın e mi!” diye de güncel beddua edilmesi gerekiyor.

Evde canı sıkılanlar için birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum;

  • Hastalığı kapma korkusunu şu şekilde alt edebilirsiniz; “Bende şuan hastalık mevcut, bundan dolayı da kendimi izole etmek zorundayım. Ayakta atlatıyor da olabilirim ama insanların sağlıklarıyla, hayatlarıyla oynamaya hakkım yok. Dışarı çıkıp da bu süreci uzatmamın da bir âlemi yok” demelisiniz.
  • Bağışıklık dediğimiz de sadece beslenmek aklımıza gelmemelidir. Bu yüzden kaliteli bir uyku da sizin bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bunu doping olarak algılayıp, virüsün karşısında güçlü olacağınızı düşünmeniz size olumlu katkıda bulunacaktır.
  • Haberler de tatil açıklamalarını çok bekleriz ya hani bayramlarda… Şu anda tatilde olduğunu ve bu sürecin sonrasında kaldığın yerden devam edeceğini bilmelisin. Çalışmaktan çok tatile bayılırız, o yüzden bu seferlik bayılma da en azından mutlu ol!
  • “Sana neden kitap okumuyorsun?” diye sorduklarında, “İş, güç, yoğunluktan kitaba ayıracak vaktim olmuyor. Yoksa bende çok okumak isterim” dersin ya, şimdi yüzleşme vakti. Gerçekten doğru söylüyorsan bu fırsatı çok verimli değerlendir. Yok, ben muhabbeti geçiştirmek için öyle cevap verdim diyorsan, sana lafım yok!
  • Online olarak birçok eğitimler, sertifikalar, kurslar mevcut. Bunlara yönelebilirsin, krizi fırsata çevirebilirsin. Azcıkta kendine yatırım yap, fena mı olur?
  • Keyifli bir müzik açıp, dans edip moralini moral depolayabilirsin. Düğünlerde piste çıkıp göstermiş olduğun performansı ailene sergileyebilirsin.
  • Kötü enerjisi olan, çok bilmiş, ukala, az daha zekası olsa geri zekalı olacak insanlar elbette çevrenizde vardır. Bu gibi insanlardan bir süre uzaklaştığın için mutlu olabilirsin.

Sadece hijyeni el ve yüz ile algılamamız gerekiyor. Bence asıl önemli olan hijyenin “Zihinsel Hijyen” olduğudur. O yüzden “Zihinsel İzolasyon” şarttır, bu süreci güçlü atlatmamız için. Yoksa sizi korkutan dezenformasyonlardan, can sıkıntısından anksiyete sahibi olursunuz. Hayatımızda iki çeşit izolasyon olmalıdır: Sosyal İzolasyon-Zihinsel İzolasyon…

                Veba salgının karantina günlerinde Newton, yer çekimi kavramını kaçtığı çiftlik evindeki elma ağacını gözlemleyerek kaleme almıştı. Bunun gibi Shakespeare ise Kral Lear, Makbet ve Kleopatra’yı bu dönemde yazdı. Bu nedenle sizde günleriniz sosyal medya da harcamayınız! Okuyun, düşünün, bir şeyleri keşfedemezseniz bile kendinizi keşfedin. Hem bu sizin için daha faydalı olacaktı

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

HEP BERABER SÖYLÜYORUZ!19 Mart 2024 Saat: 14:54
NE OLUR SUSMA!16 Şubat 2024 Saat: 11:11
AMAN YAZAR DEĞMESİN4 Ocak 2024 Saat: 14:31
DİL EROZYONU29 Eylül 2023 Saat: 14:03
ŞANSA BAK!23 Ağustos 2023 Saat: 17:52
Tüm Yazıları
Yukarı ↑