parkinnn

Ekonomi

GTO Başkanı Nail Çiler

" Öğretmenlikten sanayicilerin patronluğuna "

27 Temmuz 2015 Saat: 15:07
GTO Başkanı Nail Çiler
GTO Başkanı Nail Çiler

İlkeli, mücadeleci ve çalışkan bir iş adamı. Öğretmenlikle başlayan hayatı, onu bir çok konularda Gebze’de ilklerin sahibi yaptı. GTO’da başlayan oda macerası ise yeni nesle adeta bir ders niteliğinde. Merdivenleri teker teker, sabırla çıktı, Oda’nın her aşamasında pişti, üretti, donanım kazandı, beceri ve kişiliğiyle birleştirdiği mücadelesini Oda Başkanlığına kadar taşıdı. GTO’yu Türkiye’nin en saygın ticaret odalarından biri yaptı. Tıpkı kendisinin saygınlığı gibi. Nail Çiler’den bahsediyoruz. GTO Başkanı Nail Çiler. Kiminin başkanı, abisi, kiminin öğretmeni, kardeşi. Gebzelilerin Nail başkanı. Onu baştan aşağı yazmak istesek değil röportaj sayfalarımız, dergimizin tamamı yetmez. İyilik timsali, başarılı bir iş adamı, örnek bir baba olan Çiler’le hoş sohbet ettik. Hem Oda çalışmalarını sorduk, hem de Gebze’ye dair düşüncelerini. Biz bilgilendik, istedik ki Gölge Dergi okurları da bilgilensin. Buyurun bakalım.

DSC_0027.JPG görüntüleniyor

Sizin ağzınızdan dinleyecek olsak , Nail Çiler kimdir?

1959 yılında Malazgirt/Muş ta doğdu. İlköğretim ve lise hayatından sonra Matematik öğretmenliğini bitirdi.1978–1979 öğretim yılında Gebze Lisesi´nde matematik öğretmenliğine başladı. 1983 yılında ise Gebze´nin ilk özel dershanesinde kurucu müdür olarak göreve başladı.1986 yılında Kadıköy/İstanbul´da özel bir dershanede göreve başladı. 1988 yılında eğitim sektöründe ki görevine devam ederken Gözde Kırtasiye´yi kurarak ticaret hayatına atılmış oldu. 1993 yılında Gör-Tan Otomotiv adı altında Hyundai Bayiliğini açtı.1994 yılında Gebze Ticaret Odası Meclis Üyesi oldu. 1999 yılında Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Seçildi. 2001 yılında Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi oldu. 2002 yılında Gör-Tan Plazayı hizmete açtı. 2005 yılında Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seçildi. 2006 yılında ise halen yürütmekte olduğu Hyundai Bayileri Türkiye İş Geliştirme Konsey Başkanlığına seçildi. 23.02.2009 tarihinde yapılan seçimlerde, Odamız Yönetim Kurulu Başkanlığı´ na seçildi. Kalıcı olan işleri başarmayı hedefleyen mizacını, dürüst, ahlaklı ve kişilikli ticaret anlayışıyla bağdaştırıp her dönemde Gebze´ye hizmeti kendine vazife edinen Nail Çiler, evli ve iki çocuk babasıdır.

Boş vakitlerinizde neler yaparsınız? Hobileriniz nelerdir?

Bizim genellikle pek boş vaktimiz olmaz ama yine de kendimize bir boş vakit muhakkak ayırırız. Arkadaşlarımızla, dostlarımızla bir arada olmayı çok severim. İnsanları ziyaret etmeyi çok severim. Tabi

hobilerime gelince kitap okumayı severim, eş dost ziyaretinde bulunmayı severim.eskiden futbol , voleybol , masa tenisi amatör olarak yapıyordum.Tabi iş hayatının içine girince pek uğraşacak vaktimiz kalmıyor. Müzikle hiç alakam yoktur. Fırsat buldukça sporla uğraşırım.

Öğretmen kökenlisiniz. Niçin eğitimden vazgeçip ticarete atıldınız , geçiş nasıl gelişti ?

Ben matematik öğretmeniyim. 1979 yılında Gebze Lisesi' nde matematik öğretmenliği yaptım.Gebze de bu konuda çok çabamız oldu. Bir çok öğrencimiz vardır. Eğitim ve öğretimin içinde bulunmak güzel bir meslek. Bazı şeyler sizin elinizde olmadan gelişebiliyor. 1983 yılında Gebze de hiç dershane yokken biz cesaret ettik ve o dershanenin kurucu müdürü oldum. Finansı başkası sağladı bizde bu projeyi hayata geçirdik. Bugün Gebze de dershane sayısı otuzdan fazladır. Orda bir müddet kaldıktan sonra öğretmenliğe tekrar devam ettim. O zamanlarda dershane olmadığı için öğrenciler İstanbul' a taşınmak zorunda kalıyorlardı. Bizde hizmeti onların ayağına getirdik.

DSC_0052.JPG görüntüleniyor

Gebzespor'a destek verdiğinizi biliyoruz. Gebzespor'un şu anki durumu ve Başkanı İlker Çakır'ı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gebzespor mazisi olan bir spordur. Yaklaşık 60 yıllık bir spor kulübüdür. Bir yeri tanıtmak için sadece ekonomik aktiviteler gerekmez onun yanında sosyal aktiviteleri de gerekir. Bu sosyal gelişmişliğin önemli unsurlarından biride sportif faaliyetlerdir. Sportif faaliyetler sizin bölge olarak daha çok tanınmanıza katkı sağlar. Çoğu şeylerin marka olmasına neden olan unsurlardan biridir. Sadece Gebzespor adına değil tüm spor dallarına önem vermemiz gerek. Bizde kendi çevremizdeki arkadaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz olacağız da. Ayrıca ben İlker başkanı ve ekibini kutluyorum. Zor günlerde Gebzespor a sahip çıkmıştır. İnşallah bu zor günlerinde bizde onları yalnız bırakmamaya çalışacağız.

GTO' nun şuan üye sayısı kaçtır? tümünü birebir tanıyor musunuz?

14 bin civarında üyemiz vardır. Tümünü birebir tanımamız mümkün değil ama şöyle ben kendim için söyleyeyim hemen hemen çoğunu tanırım. Çoğunu tanımasam bile firma unvanını tanırım. Ama bizim bilinirliğimiz diğerlerine göre daha fazladır.

GTO olarak üyelerinize sunduğunuz katkılar , kazandırdığı projeler nelerdir? Nasıl bir GTO aldınız , şu an ne durumdasınız? Marka Ajans'ın üyelerine katkıları nasıl oluyor? Bu kanalla ne kadar kredi kullandırdınız?

GTO olarak ilk göreve geldiğimizde bizden önceki ekibe bakarsak ondanda bayağı emek sarf etmişler. Emeği geçen herkese katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Benim başında bulunduğum ekiple 2009 yılında göreve geldik. 5164 yasa gereği bizim en büyük amacımız halkımıza yardımcı olmak. Katkılarımıza gelince ; kredi garanti fonu şubesini getirmeye çalıştık. Bunu bir yılda kazandırdık. Kredi garanti fonunu bu sürede Kocaeli/Gebze şubesine kazandırdık. Kredi garanti fonu onayı tam alınmak üzereyken bizim bir ilçe olduğumuzu yukarıdakiler fark ettiler. Bu beni gerçekten çok mutsuz etti. Bence bu tür hizmetlerin hep yerinden verilmesinde fayda var. Kredi garanti fonu 2010 yılında başladı. Odamız bünyesinde hizmet vermekten memnunuz üyelerimizde memnun. Diğer taraftan bizim bir kalkınma ajansımız var. Kocaeli yatırım destek ofisine bağlı. Bir irtibat büromuz var. Bizim için kredi garanti fonu çok önemlidir. Üyelerimize bir noktada yerinde hizmet veriyorduk. GTO adı altında faaliyet gösteren kredi garanti fonu kobilere sağlanan destekleri ; 2011 yılında 50 Kobi' mize 11 milyon 129 bin TL, 2012 yılında 64 Kobi' mize 9 milyon 176 bin TL, 2013 yılında 52 Kobi' mize 10 milyon 550 bin TL, 2014 yılında 52 Kobi'mize 17 milyon 575 bin TL olmak üzere toplamda 218 Kobi'ye 48 milyondan fazla kefalet desteği sağlanmıştır ki bu küçümsenecek bir rakam değildir. Baktığımızda bu 48 milyon belki çoğu ilimizin bütçesinden büyüktür. Bunun altını çizerek söylemek istiyorum. 26 il dışında bir tek Gebze ilçesinde Ticaret Odası' nda mevcuttur. Amaç Gebze ve çevre ilçelerin potansiyellerini daha etkili kullanabilmektir. Hem Gebze Ticaret Odası çalışanlarına bilgi vermek hem de yatırımcıları bilgilendirmek hem de girişimcilere destek sağlama amacı gütmektedir. Marka ve Gebze İrtibat Bürosu olarak düzenlediğimiz eğitimler ve programlar ; 14 Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri programına 420 katılım, 6 Dış Ticaret Eğitimleri programına 235 katılım. Diğer programlarımıza 130 katılımla başarılı bir eğitim sağlandı. Gebze , Çayırova ,Dilovası, Darıca yetki alanlarımız içindeki bölgelerdir. Her ne kadar adımız GTO olsa bile 4 ilçeye hizmet vermekteyiz. Çok önemli bir projemiz milli bir proje haline geldi artık Bilişim Vadisi biliyorsunuz. Projenin burada olması için çok çaba sarf etmiştik. Sağ olsunlar 2011 yılında o günün hükümeti destek verdi. O gün kabilede bulunan Kocaeli bakanları , milletvekilleri hep destek oldu. Tüm destek verenlere de bölgem adına teşekkür ediyorum. Bu proje aynı zamanda ulusal bir projedir. Bizde o projenin ortaklarından biriyiz. İnşallah o proje hayata geçtiği zaman sadece Gebze'den değil tüm Türkiye için büyük katma değer üretecek bir projedir. Kapladığı alan küçük fakat katma değer yüksek olan şeyler üretilecek.

Mevcut Sanayi Bakanı Fikri IŞIK ve önceki bakan Nihat Ergün’de Kocaeliliydi. Sanayi bakanlarının bizim bölgeden olmaları GTO ' ya dolayısıyla bölgemize ve üyelerimize katkı sunuyor mu?

Sağ olsunlar , 11 milletvekilinin hepsi bakan olsun istiyorum. Bir telefon kadar onlara yakınız. Vecdi GönülSavunma Bakanı da unutulmamalı. Oda desteğini üzerimizde bulundurdu , her zaman yanımızda oldu. Bugünkü başarımıza hep bir katkı sağladılar.

GTO Başkanı olmadan önce vaat ettiğiniz en önemli üç projeniz neydi, hangilerini gerçekleştirdiniz?

Bizim olmazsa olmazlarımızdan biride bu bölgeye bir üniversite kazandırmaktı. Biz bu konuya 2009 yılında başladık, yerel ve ulusal basında bir sürü çıkmış haberlerimiz vardır bu konuyla alakalı. Herkesinde desteğiyle Gebze' ye bir üniversite kuruldu. Bir diğer konuda bu kadar sanayinin geliştiği , hem üretimin , hem ticaretin merkezi olan bir yer de tabi ki lokasyon çok önemli. Bölge olarak çok güzel bir yerdeyiz.

Coğrafi konum olarak çok güzel bir yerdeyiz. Ulaşım son zamanların sorunu olduğu için metro projesini gündeme getirmiştik. Şuanda kavram projeleri yapılmakta bunlar çok sevindirici bir haber. Henry Ford un çok önemli bir sözü vardır; Bir araya gelmek bir başlangıçtır, beraberliği sürdürmek ilerleme, beraber çalışmaksa gerçek başarıdır. Biz bir araya geldik , beraberliği sürdürdük , yöneticilerle beraber de çalışırsak başaramayacağımız bir konu yok.

Biliyorsunuz bir meslek lisesi yaptık. Bu yıl mezun verdiler. Biliyorsunuz bizim yeraltı kaynağımız yok . Zeki ,çabuk karar veren gençlerimiz yetişiyor. Her yıl 800 den fazla genç mezun oluyor ve iş bulamıyor. Bu öğrencilere öyle bir okul açalım ki üniversiteyi bitirmeden iş sahibi olabilsinler. GOS bölgesinde bedelsiz bir yer aldık. Şuanda proje çiziliyor. İnşallah en yakın zamanda temel atma törenine başlayacağız. Modern bir Endüstri Meslek Lisesi kazandıracağız bölgemize. Madde bağımlısı gençlerimiz adına bir projemizde var. Herkes bu projeye katkı sağladı. Onlara tekrardan çok teşekkür ediyorum. Ortak bir hava ulaşım alanı düşünüyorduk. Meslek hastalıkları hastanesi düşünüyorduk. 

Gebze'nin sosyo-kültürel yaşamına bakışınız nasıldır? 

Üniversite gençliğinin olduğu yerde kent sosyalleşir bölgeyi sosyalleştirir. Bilişim vadisi gibi beyaz yakalıların barınacağını eğitim ve öğretim göreceği yerlerin olması gerekiyor. Farabi Hastanesi Araştırma Hastanesi oluyor. 572 bin metrekare askeri kışlamız var. Darıca, Dilovası, Çayırova ve Gebze'nin akciğeri. İnsanlara açık alan olması lazım. Beton yığınının olmaması gerekir. TOKİ’ye verilmesine karşıyız. Fikri Bey de kışla park olarak kalacak diye müjde verdi ve bizde ayakta alkışladık. Üniversite gençliğini şehir içine çekmemiz lazım. İşin mutfağında olduğumuz için çok çaba sarf ediyoruz ve ihtiyaçlar nedir görüyoruz. GTO takip edilen bir oda oldu. Gündem yaratan projelerimiz oldu. 673 yerli 85 yabancı firmamız var. 9 tane sanayi bölgesi var. OSB'lerimiz dünyada parmakla gösterilen yerler. OSB'lerde 767 iş yeri 5000 işçi var. Biz artık yürümüyoruz koşuyoruz. 5-10 yıl değil 30 yıl sonrasını düşünerek bir proje yapılması lazım. Bunlar kentsel dönüşümle yapılmayacak.

Başarılı bir yönetici ve GTO başkanısınız. Özel hayatta ve iş hayatında başarının sırrı nedir?

Az uyumak, çok çalışmak ve kararlı olmak.

Ticarete yeni başlayacak olanlara ne gibi önerileriniz olur?

Bilgi birikimi olan abilerinden yararlansınlar.Mevlana'nın bir sözüyle bunu açıklamak istiyorum ; Gençler aynada kendilerini görür. Yaşlılar tuğla parçasından hayatı okur, der.

Bölgemizdeki sanayicilerin Gebze'ye yeterli derecede ilgi gösterip sosyal hayata ortak olmadıkları malum.Onları Gebzeli yapmak için ne yapılmalı?

Sanayici ilgi gösteriyor. Sponsor ararken sanayicilerden destek istiyoruz. Metro sorunu çözüldüğünde %90 ' ı burada oturmak zorunda kalacak. çünkü bizim bölgemiz çok güçlü bir bölge. İsteyen denize açılır isteyen ormana açılır.Eğitim sorunu da çözülünce her şey güzel olacak. Doğduğumuz yer doyduğumuz yer bizim esas dostlarımızın olduğu muhabbetimizin olduğu yer burası. Tabi biz her şeyden önce Gebzeliyiz bunu da kabul etmek lazım. Bu bilinci herkese yaymak lazım diyedüşünüyorum.

Bir dönem siyasete girmeniz için yoğun teklifler aldığınız biliniyor. Neden siyasete evet demediniz , veya şartlar el verdiğinde siyasete girer misiniz , bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Biz hizmet adamıyız , gönül insanıyız. Bizim tasarladığımız işlerin tamamının siyasette yapılabileceğini sanmıyorum o yüzden siyasete pek sıcak bakmıyorum. Beli siyasetin yasası değişir farklı bir şey olursa birileri düşünebilir ama ben siyasetten uzak durdum. Ama hep siyasette olan arkadaşlarım var onlardan da destek gördüm. Şuanda siyaset düşünmüyorum. Odamın başındayım böyle bir işte olmak herkese kısmet olmaz. Görevimi de layığıyla yapmaya çalışıyorum.

Röportaj: Buket DOMURCUK-Ezgi UÇAR Fotoğraflar: Ezgi UÇAR

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑